"1. Erciyes Çocuk Romatoloji Şenliği"

"1. Erciyes Çocuk Romatoloji Şenliği"
ERÜ Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gündüz: - "Batıdaki istatistiklere göre, çocukların binde birinde romatizma görülüyor. Bunu dikkate alırsak, ülkemizde yaklaşık 23 bin romatizmalı çocuk olmasını bekliyoruz"- "Ancak romatizma kliniklerin

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, Türkiye'de yaklaşık 23 bin romatizmalı çocuk olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Ancak romatizma kliniklerinde izlenen çocuk sayısı 10 binin altında. Dolayısıyla 10 bin çocuk tedaviden mahrum" dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı tarafından ilki düzenlenen Erciyes Çocuk Romatoloji Şenliği, Çocuk Hastanesi bahçesinde başladı.

Prof. Dr. Gündüz, şenliğin açılışında, romatizmalı çocukları toplumla kaynaştırarak, farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi. 

Romatizmalı çocukların "normal" ancak "farklı" olduğunu belirten Gündüz, "Türkiye İstatistik Kurumuna göre, ülkede 23 milyon çocuk var. Batıdaki istatistiklere göre de çocukların binde birinde romatizma görülüyor. Bunu dikkate alırsak, ülkemizde yaklaşık 23 bin romatizmalı çocuk olmasını bekliyoruz. Ancak romatizma kliniklerinde izlenen çocukların sayısı 10 binin altında. Dolayısıyla 10 bin çocuk bu tedaviden mahrum" diye konuştu.

Gündüz, Türkiye'deki çocuklarda, romatizmal hastalıklardan en sık "romatoid artrit" ile karşılaşıldığına dikkati çekti. 

Romatizmal hastalıkların eklemleri ve kasları tuttuğunu, organları etkileyebildiğini kaydeden Gündüz, bu hastalıkların, genetik kökenli olmakla birlikte daha sonra kazanılan ailesel yatkınlıkla da ortaya çıktığını anlattı.

Çocuk romatolojinin 2009'da bilim dalı olarak kabul edildiğini dile getiren Gündüz, ERÜ'de bu alanda  2012'den itibaren hasta kabulüne başladıklarını vurguladı. Günde 20-30 kişiye poliklinik hizmeti verdiklerini bildiren Gündüz, İç Anadolu'nun büyük bölümü ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden de hastaları bulunduğunu belirtti.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da romatizmal hastalıklarda erken teşhisin önemine dikkati çekti. Keleştemur, halkın, tanı ve tedavide geç kalınmaması için romatizmal hastalıklar konusunda bilgilendirilmesinde, basına büyük görev düştüğünü kaydetti.

Şenlik kapsamında çocuklar, eğitmenle yoga yapıp, dans ederek eğlendi. Çocuklara, doktor ve hemşireler de eşlik etti. 

Etkinlikte, romatizma hastası Zeynep Cankut, doktor ve hemşireler için yazdığı şiiri okudu. TED Koleji anaokulu öğrencilerinin dans ve ritim gösterisi sunduğu şenlikte, "hemsball turnuvası" düzenlendi. 

Akşama kadar sürecek şenlikte, bisiklet ve karaoke gösterileri düzenlenecek, çocuklarla ebru ve kum resim çalışmaları yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.