'1 Temmuz’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz'

'1 Temmuz’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz'
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önerdiği 4 Mayıs'ın Türkiye için tarihi bir gün olduğunu belirterek "1 Temmuz 2016’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz.” dedi

Avrupa Birliği (AB) Günü kapsamında Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen "Vize Muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi" konulu panelin açılışına, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal katıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, “AB Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta yaptığı öneriyle birlikte, AB iç onay süreci başlamış bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından vize serbestisi kararı alınacak.

1 Temmuz 2016’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz. Hem biz, hem de AB tarafı bunu öngörüyor.” diye konuştu.

“Gerçekten inanılmaz derecede heyecanlı bir müzakere döneminden geçiyoruz.” diyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber de, AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaların sonuç vermeye başladığına vurgu yaparak, 2015'te Yunanistan’a yasa dışı yollardan giden sığınmacı sayısı binlerle ifade edilirken, bu yıl rakamların yüzlere düşmesini de buna örnek gösterdi. Haber, Ege'deki dramatik ölüm oranlarının azaldığını ve nisanda neredeyse hiçbir sığınmacının ölmediğini belirterek, “İnsan kaçakçılarının iş modeli kırılmış gibi görünüyor. Bunların hepsi pozitif başarılar. Hiç kimse 6 ay önce bunların hayalini bile kuramazdı." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaparak muazzam bir performans gösterdiğini işaret eden Haber, Türk kamu kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin sığınmacılara yönelik çalışmalarının takdire şayan olduğunu söyledi.

-Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi


AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal ise Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin dikkatleri üzerinde topladığı, karşılıklı beklentilerin sonuç odaklı bir takvime yerleştiği ve son aylarda yaşanan yoğun üst düzey temas trafiği zemininde ilişkilerde yakalanan ivmenin sürdürülmesinin önem taşıdığı bir zaman kesitinde olunduğunu ifade etti.

Soysal, vize serbestisinin yanı sıra önümüzdeki dönemde AB ile en önemli gündemlerden birinin de Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin teşkil edeceğini söyleyerek, bu konudaki görüşmelerin 2017’nin ilk çeyreğinde başlayacağını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.