1. Uluslararası Çanakkale Buluşması

1. Uluslararası Çanakkale Buluşması
Çanakkale Savaşı'nda 101 yıl önce vatan topraklarını savunan Balkanlardaki Osmanlı torunları, Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret etti- Proje koordinatörü Cesur:"Buradan bir çığlık atsak oradan duyabilecek kadar yakın Balkan ülkeleri. Onların evlatları ve dede

ÇANAKKALE (AA) - Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşı'nda 101 yıl önce vatan topraklarını savunan Balkanlardaki Osmanlı torunları, "1. Uluslararası Çanakkale Buluşması" projesi kapsamında Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret etti.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale ve İstanbul-Eyüp belediyeleriyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, 101 şehit ve gazi torunu, Balkanlardan Çanakkale'ye geldi.

Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'ta yaşayan 101 şehit ve gazi yakını, Lapseki ilçesinde Kaymakam Tahir Şahin ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından karşılandı. Konuklar, daha sonra Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'na geçti.

İlk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde bulunan Namazgah, Mecidiye Tabyaları ve Seyit Onbaşı Anıtı'nı gezen 101 kahraman torunu, Şehitler Abidesi'ni de ziyaret etti.

- "Dedeleri burada şehit oldu"

Proje Koordinatörü Feridun Cesur, gazetecilere yaptığı açıklamada, karışık duygular içinde olduklarını söyledi.

Cesur, 101 kişiye ulaşmak için yıllar öncesinden Balkanlara gittiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"8 ülkede köy köy, şehir şehir, kasaba kasaba gezerek bu isimleri tespit ettik. Her yıl Avustralya ve Yeni Zelanda devletleri buraya yüzlerce, binlerce insanı getiriyor. Buradan bir çığlık atsak oradan duyabilecek kadar yakın Balkan ülkeleri. Onların evlatları ve dedeleri burada şehit oldular. Gazi olanların kimi kolunu kimi bacağını burada bırakarak ülkelerine döndü. Onların torunları şu anda buraya gelen o insanlar. İlgi, saygı bekliyorlar. Türk halkından saygıyı her zaman gördüler ama ilgiyi çok fazla gördüklerini düşünmüyorum. Çünkü, aradan 101 yıl geçmiş ve 101 şehit ve gazi yakınını biz bugün getirebiliyoruz. Bu yüzden hem üzgünüz hem gururluyuz hem de mutluyuz."

- "101. yılda 101 şehit ve gazi torunundan ahde vefa"

Projenin Çanakkale koordinatörü Mahmut Akkuş da Avustralya ve Yeni Zelandalıların torunları burayı ziyaret ederken Osmanlı coğrafyasından da insanların gelmelerini istediklerini söyledi.

Akkuş, bunun yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade ederek, "Çanakkale'de Unutulan Avazımız belgeseliyle birebir şehit ve gazi torunlarına ulaşılarak ve onların emanetlerine ve hatıralarına da ulaşılarak çok önemli bir çalışma gerçekleşti 101. yılda 101 şehit ve gazi torunundan ahde vefa projesi kapsamında." ifadelerini kullandı.

- Şehit ve gazilerin torunları dedelerini anlattı

Çanakkale'ye, Karadağ Sancak bölgesi Rojaya şehrinden gelen Amer Davutoviç de Çanakkale'de bulunduğu için son derece mutlu olduğunu söyledi.

Davutoviç, dedesinin amcasının Çanakkale Savaşı'na katıldığını ifade ederek, "Gazi olarak savaştan çıktı. Fakat topraklarımıza hiçbir zaman geri dönmedi. Mektup ile bizim ailemize durumunu bildirdi. Sağ kaldığını öğrendik ancak savaşta bacağını kaybettiğini ve zor durumda olduğunu söylemiş ve yardım istemişti." dedi.

Hatice Hamzagiç de babası Ahmet Hamzagiç'in Çanakkale Savaşı'na katılan sancaklı gönüllülerden biri olduğunu hatırlattı.

Çanakkale'de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Hamzagiç, şunları dile getirdi:

"Çanakkale Savaşı'na katılmasının yanı sıra benim rahmetli babam, sancak bölgesinden Çanakkale Savaşı'na 12 bini aşkın gönüllü askeri buraya getirmiş ve zaferin kazanılmasına çok büyük rolü olmuştur. Ben her namazımda Çanakkale şehitlerine ve gazilerine dualarımı gönderiyorum. Çanakkale şehit ve gazileri her zaman benim rüyamdadırlar. Rahmetli babamın söylediklerine göre Çanakkale Savaşı'nda her gün çok sayıda gönüllü asker şehit oluyordu. Babam, zaferin kazanılmasından bir süre sonra Mustafa Kemal Paşa'nın 7 ay boyunca misafiriydi. Mustafa Kemal Paşa kendisini niye misafir etti? Çünkü Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında büyük rolü olmuştu rahmetli babamın."

Çanakkale ziyaretinin ardından Ankara'ya hareket eden Balkanlardaki Osmanlı torunları, burada Hacı Bayram Veli Camisi ile Anıtkabir'i gezecek, Gençlik ve Spor Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenecek "Balkan Şehitlerinin Torunları Gençlerimizle Buluşuyor" paneline katılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.