1. Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi Konya'da Yapılacak

1. Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi Konya'da Yapılacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 9-12 Mayıs'ta Konya'da gerçekleştirilecek kongrede, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından Türkiye'nin potansiyel zenginlikleri masaya yatırılacak

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Konya'da 9-12 Mayıs'ta "1.Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi" düzenlenecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 9-12 Mayıs'ta Konya'da gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi'nde, sektörün geleceği uluslararası ortamda masaya yatırılacak. Necmettin Erbakan Üniversitesinde yapılacak kongreye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek veriyor.

Ana teması "Tabii ve Sağlıklı Hayat" olarak belirlenen kongreye, Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda bilim adamı, araştırmacı ve sektör temsilcisi katılacak. Kongrede geleneksel bitkisel tedavinin doğduğu Anadolu’da geçmişten gelen bilgi birikimi dikkate alınarak şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırma sonuçları, sektörün güncel problemleri, bireysel ve kurumsal tecrübeler değerlendirilecek, geleceğe yönelik milli hedef ve stratejilere odaklanılarak tıbbi ve aromatik bitkilerin bilimsel katma değeri tespit edilecek.

Açıklamada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun görüşlerine de yer verildi. Buna göre Eroğlu, kongrenin tıbbi aromatik bitkilerin alternatif tıp, kozmetik ve beslenme alanlarında kullanımının etkin bir şekilde yaygınlaştırılması açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Ayrıca bu kongre, sektörde disiplinler arası iş birliğinin artırılması, ülkemizin potansiyel zenginliğinin ekonomiye kazandırılması, yerelde ve dünyada oluşmuş bilgi birikimin uygulamaya aktarılması bakımından önemli bir işlev görecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kongrenin Türkiye ormancılığı, tarımı ve sağlığı bakımından bir fırsat penceresi açacağına işaret eden Eroğlu, Bakanlık olarak tıbbi ve aromatik bitki üretimini ve ihracatını artırmak için çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmalar doğrultusunda Türkiye'nin ilk ve tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’ni 2013 yılında Afyonkarahisar’da tamamladıklarını belirtti.

- Hedef 2023’te 5 milyar dolarlık ihracat

Eroğlu, 2016 yılı odun dışı orman ürünleri ihracatının 503 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"2016 yılında en fazla ihracatını yaptığımız odun dışı orman ürünleri kekik, defne, kestane, adaçayı, keçiboynuzu, çam fıstığı ve mantar olarak gerçekleşti. Bizim hedefimiz ise cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te odun dışı orman ürünlerinde 5 milyar dolar ihracat yapmayı başarmak. Sadece ağaç yetiştirmiyor, sadece odun üretmiyor, aynı zamanda odun dışı orman ürünlerinin üretimi ve ihracatı için de çalışmalar yürütüyoruz."

Bakanlık olarak bu kongreye destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade eden Eroğlu, kongrenin, sektörün gelişimi açısından çok faydalı ve verimli olacağını düşündüğünü vurguladı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.