11. İstanbul Lale Festivali

11. İstanbul Lale Festivali
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB) düzenlenen 11. İstanbul Lale Festivalinin açılışı İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla...

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB) düzenlenen 11. İstanbul Lale Festivalinin açılışı İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla Emirgan Korusu’nda gerçekleştirildi.

Emirgan Beyazköşk bahçesinde, festivalin açılışında konuşan Topbaş, 2005'te "Lale Evine Dönüyor Projesi"ni belediye olarak başlattıklarında gereksiz olduğu eleştirilerine maruz kaldıklarını belirterek, "Şimdi görüyoruz ki yaptığımız bu işte ne kadar da haklıymışız" dedi.

Topbaş, lalenin Türk kültürünün değişmez bir parçası olduğunu ve yıllardır Anadolu'dan uzak kalan lalenin yeniden bu topraklarda açmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Lale bizim çiçeğimizdi ama yabancı gezginler lale soğanını yanlarında götürdüler ve laleler orada açmaya başladı. Sonrasında bu topraklarda lale unutulmaya başlanınca sanki lale yabancı bir çiçekmiş gibi algılandı. İşte biz o algıyı kırdık ve laleyi öz vatanına kavuşturduk. Nasıl gül, Peygamberimiz Hz. Muhammed'i temsil ediyorsa, lale de Allah’ı temsil etmiştir. Ecdadımız lale çeşidini bin 500 kadar ulaştırmış ama biz hala 200 çeşitte kalmışız. Onlara yetişemedik. 2005’te 600 bin lale soğanıyla başladık. Bugün 20 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor ve hepsi yerli, üreticilerimize maddi katkı sağlıyor, istihdam alanları yaratıyor."

Lalenin ekolojik denge açısından da önemli olduğunu belirten Topbaş, "Artık arıları görüyoruz. Arıların bu hayatın devamında etkisi bilim adamları tarafından da kanıtlanan bir şey. Bizim lalelerimiz ekolojik düzenin devam etmesi için de önemli bir etkiye sahip" dedi.

Topbaş, daha sonra lale özlerinden elde edilen gıda boyalarıyla hazırlanmış yaş pastayı çocuklarla birlikte kesip, onlara ikram etti.

Vatandaşlara lale dağıtan Kadir Topbaş ve beraberindekiler, laleden oluşan el sanatları sergisini de gezdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.