11 Milyon dekar arazi suya kavuşacak

11 Milyon dekar arazi suya kavuşacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye’nin en büyük ikinci sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi’nde (KOP) çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.

Türkiye’nin prestij projesi olma özelliği taşıyan KOP tamamlandığında 11 milyon dekar zirai arazi suya kavuşacak.

Konya Kapalı Havzası ülkemizin en az yağış alan yerleri arasında bulunuyor. Türkiye ortalamasından yaklaşık yüzde 40 daha az yağış alan ve ziraat denildiğinde akla gelen ilk havzalarından biri olan Konya Kapalı Havzası Türkiye’de sulanabilir tarım arazisinin yüzde 13’üne tekabül ediyor. Bu sebeple havzanın suya hasretini dindirmek için önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şunları söyledi: “Konya Ovası’nın su rüyasını gerçekleştirecek ilk adımı 2007 yılında attık. Göksu Nehri sularını Konya Ovasına akıtacak olan ve KOP’un en önemli ayağı konumunda bulunan 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel’in açılışını bizzat gerçekleştirerek, ovaya ilk suyu ilettik. KOP’un kilit tesisi olan Mavi Tünel ileKonya Ovası’nın su ihtiyacını karşılamak üzere Akdeniz’e boşalan ve zaman zaman Akdeniz Bölgesi’nde taşkınlara sebep olan Göksu Nehri’nin yıllık
649 milyon m3’lük suyunu Konya Ovası’nın bereketli topraklarıyla buluşturuyoruz. Ayrıcainşa ettiğimiz Bağbaşı, Avşar ve Hadim Barajları ile de yılda 414 milyon m3 suyu Konya Kapalı Havzası’na aktaracağız.”

KOP TAMAMLANDIĞINDA ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 2,57 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLANACAK
Türkiye’nin büyük projeleri arasında gösterilen KOP; 14 adet sulama, 3 adet içmesuyu, 1 adet enerji tesisi olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluşuyor. KOP’un bölgenin kaderini değiştirecek bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Proje kapsamında11 milyon dekar zirai alan sulamaya açılacak.Ayrıca 3 milyon kişiye içme suyu temin edilecek ve yılda 3 milyar kiloWatt.saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine sulamada yıllık 2,2 milyar dolar, enerjide 300 milyon dolar, içme suyu alanında ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ DÜNYAYA GIDA İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE KONUMUNA GETİRECEĞİZ”
Gelecekte en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Bu yüzden tarım alanlarımızı sulayarak en yüksek verimi almak zorundayız. Türkiye’de uygulamaya koyduğumuz bölgesel sulama projeleri bu açıdan çok önemli. KOP, GAP, DAP ve TRAGEP gibi projelerle Türkiye’yi dünyaya gıda ihraç eden bir ülke konumuna getireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.