"11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı" etkinliği

"11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı" etkinliği
Mersin'den yola çıkan Sarıkeçili yörükleri, geldikleri Karaman'da "11. Sarıkeçilliler Geleneksel Göç Kervanı" etkinliğine katıldı

KARAMAN (AA) - Mersin'den yola çıkıp Karaman'a ulaşan Sarıkeçili yörükleri tarafından "11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı" etkinliği gerçekleştirildi.

Mersin'in Silifke, Erdemli, Gülnar, Aydıncık, Anamur ilçelerinden yola çıkan Sarıkeçili yörükleri kısım kısım Karaman'a geldi.

Develeri ve keçileriyle Hacıbaba Dağı'nın eteklerine konan yörük aileleri, şenlik için Çoka Çeşmesi'nin başında toplandı. Burada kurulan kıl çadırlarda, kaybolmaya başlayan yörük gelenekleri ve Sarıkeçili yörüğü yaşantısı katılımcılara anlatıldı.

Çadırlarda yapılan bazlamalar, etkinlik boyunca vatandaşlara ikram edildi.

- "Sonsuza kadar göçmeye varız' diyoruz"

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, burada yaptığı konuşmada, etkinliğin bir şenlik değil, gerçek yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Herkesin değişik şartlarda, zorluklarla buraya geldiğini ifade eden Savran, şunları kaydetti:

"Yolumuz yok. Bir damla suyumuz yok. Bakmayın tebessüm ediyoruz. İnsanlar eğleniyor fakat içimiz öyle değil. Memleketimin öbür tarafında kanlar dökülüyor. Analar yanıyor, ağlıyor. Bizler de üzülüyoruz. Biz de bize düşeni her Türk evladı gibi yaparız. Bana bu gücü veren Atam, cumhuriyetim ve dalgalanan bayrağımdır. Bu dumanı tüten çadırlar var ya tekrar bir daha tarih yazdırtmayacak. Tekrar İstiklal Marşı yazdırtmayacak. Biz bu gücü doğadan alıyoruz. Bu desteği ormanlardan, dağlardan alıyoruz. Allah ömrümüzü ve sayımızı arttırsın. Göçümüz hayırlı olsun. 'Sonsuza kadar göçmeye varız' diyoruz."

Birçok aile yüklerini traktörle taşımayı tercih ederken, develi bir kaç aileden biri olan Hasan Bacak ise sabahın erken saatlerinde Hacıbaba Dağı'nın eteklerinden yola çıkarak, öğle saatlerinde develeri ve keçileriyle etkinlik alanına geldi.

Eşi ve bir oğluyla dağlarda yaşayan Bacak, her gün eşyalarını develere yükleyip göç ettiklerini belirterek, "Çocuğum kıl çadırda, deve sırtında büyüyor. Şenlik olunca buraya konduk. Bugün burada gördükleriniz, bizim yüzyıllardır her gün yaşadığımız şeyler." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.