12. Türk Arap Ekonomi Forumu

12. Türk Arap Ekonomi Forumu
TMB Başkanı Yenigün:- "Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinde yapılacak iş miktarı çok. İnsanların doğal ihtiyaçlarını karşılamaktan başlayın sanayi üretimine, mevcut doğal kaynakların işlenmesine kadar birçok alanda iş imkanı var"- "Birbirimize çok yakın

İSTANBUL (AA) - Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yapılacak çok işin bulunduğu Sahraaltı Afrika ülkelerinde finansman sorunu bulunduğunu belirterek, "Gelin imkanlarımızı birleştirelim. Bu ülkelere yatırım, müteahhitlik yapmaya gidelim. Evet riskleri var ama kar oranları da var." dedi.

Yenigün, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğinde Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından düzenlenen 12. Türk Arap Ekonomi Forumu'nda konuştu.

TMB'nin 140 üyesi bulunduğunu ve yurt dışında üstlenilen projelerin yüzde 90'ının bu üyeler vasıtasıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Yenigün, yılda 25-30 milyar dolar arasında ciro yapar konuma geldiklerini söyledi.

Yenigün, müteahhitlik yapan Türk firmalarının aynı zamanda enerjiden turizme, sanayiye kadar birçok sektörde de yatırım yaptığını kaydederek, müteahhitlik sektörünün daha da önem kazanacağını, dünyada gelişmekte olan ülkelerde büyük yatırım ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Kentleşme oranının her geçen gün arttığını, bunun müteahhitlik sektörü için ciddi hacim oluşturacağını ifade eden Yenigün, bu hacimden pay almak istediklerini dile getirdi.

Yenigün, şu ana kadar 114 ülkede 10 bine yakın proje gerçekleştirdiklerini ve 340 milyar dolar ciro yaptıklarını belirterek, "Çoğumuzun aile şirketleri olması, Türk iş adamlarının girişimcilik ruhu ve cesaretli olması sayesinde dünyanın her yerine gider durumdayız." diye konuştu.


- "Afrika'da iş birliği yapalım"


Yenigün, Irak, Rusya ve Libya'da yaşanan sıkıntılar, petrol fiyatlarının düşmesi gibi nedenlerle son zamanda üstlenilen proje tutarında azalmalar yaşandığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde son birkaç yıldır hem güney Amerika'ya hem de sahraaltı Afrika ülkelerine gitmeye başladıklarını söyledi.

Yenigün, "Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinde yapılacak iş miktarı çok. İnsanların doğal ihtiyaçlarını karşılamaktan başlayın sanayi üretimine kadar, mevcut doğal kaynakların işlenmesine kadar birçok alanda iş imkanı var." ifadelerini kullandı.

Ancak bu ülkelerin finansman sıkıntıları olduğunu dile getiren Yenigün, buralarda finansman imkanını kendilerinden önce daha iyi şartlarda götüren Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet etmek zorunda olduklarını vurguladı.

Yenigün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birbirimize çok yakın olduğumuz Arap ülkeleri ile neden bu imkanları paylaşmayalım diye düşünüyorum. Biz işi yapma, geliştirme, alma konusunda yeteneklerimizi kullanalım. Arap dostlarımız da finansman imkanlarını getirsinler. Gerek PPT, gerekse müteahhitlik alanında iş birliği yapalım. Gelin imkanlarımızı birleştirelim. Bu ülkelere yatırım, müteahhitlik yapmaya gidelim. Evet riskleri var ama kar oranları da var."

Yenigün, Körfez ülkelerinden Türkiye'ye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirterek, özellikle yatırımın konuşulduğu toplantıların sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.