12. Türk Arap Ekonomi Forumu

12. Türk Arap Ekonomi Forumu
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Bostan:-"Yatırımlarda ağırlıklı olarak yurt içine odaklanacağız. Doğrudan yatırımın yanı sıra ortaklıklar da arayacağız ve başka fonlara da yatırım yapacağız"-"Kısa vadeli getiriler yerine, gelecekteki nesillere

İSTANBUL (AA) - Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Bostan, yatırımlarda ağırlıklı olarak yurt içine odaklanacaklarını belirterek, "Doğrudan yatırımın yanı sıra ortaklıklar da arayacağız ve başka fonlara da yatırım yapacağız." dedi.

Bostan, 12. Türk Arap Ekonomi Forumu'nun (TAF'2017) açılışında yaptığı konuşmada amaçlarını gerçekleştirmek için üç ilke benimsediklerini, şeffaflığın bir numaralı öncelikleri olacağını söyledi.

Kısa vadeli getiriler yerine, gelecekteki nesillere yatırım yapma zihniyeti ile hareket edeceklerini belirten Bostan, sınıfındaki en iyi yönetişim ilkelerini kabul ettiklerini dile getirdi.

Bostan, TVF olarak çok güçlü bir denetim mekanizmaları olacağını anlattı.

Portföy şirketleri yöneteceklerine, değer yaratırken kapsamlı bir dönüşüm programını yönetimleri altındaki varlıklarla gerçekleştireceklerine işaret eden Bostan, "Stratejik sektörlerde yeni yatırımlar yapacağız ve bunun için farklı finansman modelleri kullanacağız. Türkiye için yeni fırsatlarda bir platform olacağız." diye konuştu.

Bostan, TVF'de 16 şirketin bulunduğunu, portföyün çok çeşitli varlıklardan oluştuğunu, bunun da kendilerini kuruluşlarından itibaren oldukça üst bir noktaya getirdiğini ifade etti.

-"Portföy şirketlerimize stratejik yönlendirmede destek vereceğiz"

Mehmet Bostan, dünya varlık fonları arasında 3 farklı yönetim felsefesi olduğunu, bazılarının tasarruf fonu gibi hareket ettiğini ve yatırımlarını odaklarken ağırlıklı uluslararası ve azınlık hisselerine odaklandığını söyledi.

Buradaki amacın riski azaltırken, çeşitli portföylere odaklanmak olduğunu belirten Bostan, "Bazıları ise yatırım yaparken ülke varlıklarını düşünürler. Son yaklaşım ki bu bizim benimseyeceğimiz yaklaşımdır, stratejik mimari yaklaşımıdır. Portföy şirketlerimize stratejik yönlendirmede destek vereceğiz." dedi.

Bostan, stratejik mimar olarak değer oluşturmada, öncelikle bir teşhis süreçlerinin olacağını, ilk incelemeyi takiben her varlık için bir dönüşüm ve değer oluşturma programı başlatacaklarını kaydetti.

Ardından bu şirketlerin performanslarını düzenli olarak inceleyip, sürdürülebilir sonuçlara bakacaklarına dikkati çeken Bostan, "Portföy şirketlerimize destek veren ortak hizmetler geliştireceğiz. Yönetim tesisleri, gayrimenkul gelişimi ya da altyapı projeleri ile şirketlerimize fayda sağlayacağız. Türkiye'de milyonlarca dolarlık altyapı gelişim projeleri var. TVF de bu yatırımlarda rol oynayacak. Yatırımlarda ağırlıklı olarak yurtiçine odaklanacağız. Doğrudan yatırımın yanı sıra ortaklıklar da arayacağız ve başka fonlara da yatırım yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

-"Sadece İslami finansa odaklanan bir kısmımız olacak"

TVF Başkanı Bostan, altyapı sektörü ağırlıklı yatırım odakları olsa da diğer sektörlere de yatırım yapacaklarını söyledi.

Sermaye piyasası yatırımlarında yeni bir söylemin geliştirilebileceğini belirten Bostan, gelişmekte olan ülkelerde global talebin trilyon dolar seviyelerinde olduğunu kaydetti.

Bostan, "Şu anda bizim finansal varlıklarımızın sadece yüzde 5'i İslami finansmandan istifade ediyor. Kısa süre önce Türkiye yüzde 15 hedefi belirledi." dedi.

İslami finansmanın dünya çapındaki kapsamının hala kısıtlı olduğunu, global bir sektör olmaktansa hala bölgesele odaklandığını aktaran Bostan, bunun da en önemli sebeplerinden birisinin standartlaşmanın olmaması olduğuna işaret etti.

Bostan, şunları kaydetti:

"Mesela bono ihracında 3 aşama varken, sukuk ihracı 6 ile 7 aşama gerektiriyor ve aylarca sürüyor. Burada yapılacak düzenlemeler, bu sektörün büyümesine de destek verecek. Türkiye, İslami finansmandan daha fazla faydalanmalı. TVF, İslami finansın büyümesinde rol oynayacak. Bu yatırım alanlarında İslami finans ile ilgileniyoruz, yatırım ürünlerinin çeşitliliğini artırmak, standartları yükseltmek ve yatırımcı ilgisini çekmek istiyoruz. Bu gaye ile sadece İslami finansa odaklanan bir kısmımız da olacak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.