Uğur Özteke

Uğur Özteke

125 yıllık Konya Lisesi’ni niye korumayız?

125 yıllık Konya Lisesi’ni niye korumayız?

Konya Milli Eğitimi’nin bir bölümü bugünlerde çalkalanıyor. Elbette bu çalkantıdan şehrin büyük bir kısmının haberi yok. Çünkü alt ve orta kesim ekmek derdinde, iş derdinde, en rahatımız ise mevcut yerini koruyabilmenin gayretinde. Üst kesim ise elbette ki para ve koltuk davasında(!)

Ancak Konya’nın en eski ve tarihi binalarından, dahası yetiştirdiği devlet adamları ile Türk siyasetine damga vuran okulumuz Konya Lisesi’nin mezunları, eski ve mevcut eğitimcileri yine eski ve mevcut öğrencileri ile sıkıntılılar.

Çünkü bize ulaşan bilgilere göre okulun bahçesine İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapılması için kazma vurulmuş durumda.

Bu lisenin o kadar çok bilinmeyen küçükmüş gibi görünen ama önemli incelikleri var ki. Mesela Konya Lisesi Türk Milli Eğitimi’nde Galatasaray Lisesi'nden sonra kendi marşı olan ikinci lisedir.

İşte yıl 1936 Konya Lisesi’nin okul, sınıf, öğrenci, öğretmen, sıralar, kılık, kıyafet, oturuş, düzen, intizam, saygı, eğitim öğretim adına örnek çekilmiş bir karesi

foto-1-103.jpg

(foto Konya Lisesi Müzesi)

Sayın Valimiz, Sayın Milli Eğitim Müdürümüz bu okulun bahçesine Konya’nın tarihine şanına yakışır bir İl Müdürlüğü yapmak için bu kararı vermişler. Devletin verdiği karara saygı duyarız. Boynumuz kıldan incedir. Hele hele Sayın Valimiz Muammer Erol Bey ile İl Milli Eğitim Müdürümüz Mukadder Bey burayı kendilerine makam diye asla düşünmemişlerdir. Çünkü biz kendilerini yakından tanıyoruz. Makam koltuk kaygısı olmadığı gibi belki bina bittiğinde kendilerine belki İstanbul’da belki de başka bir yerde olacaklardır. Her iki yöneticimizde bunun çok iyi şuurundadırlar.

foto-2-097.jpg

foto-3-052.jpg

 

 

 

Ama bakın bu akılın tarihine inanan insanlar şimdi ne diyorlar?

Şu anda okulunun ek binası içerisindeki; konferans salonu, spor salonu, fizik, kimya, laboratuvarları, müzik salonu ve lojman yıkılarak, bahçesindeki ağaçlar sökülerek, buda yetmeyip 1000-1500 öğrencinin oyun alanı olan bahçeden de gasp edilmek suretiyle kazı başlatıldı.  (Tarihi kazıların kepçe ile yapılmasına kim izin verdi ise ayrı bir problem)

1-İl Milli Eğitim binası çürük diye yıkılmışsa neden aynı yerine yapılmıyor da 8-10 metre yanında bulunan bir okulun ek binası lojmanı yıkılarak okul bahçesinden arsa alınarak yapılıyor? Eğitim binası yıkılıp hizmet binasının yapılmasının mantığı nedir?

2-Büyükşehir Belediyesi pek çok okula spor salonu, konferans salonu, park, bahçe yaparken bu eğitim kurumunun ek binası ve lojmanını yıkarak niye hizmet binası yapıyor? Bizim başkanımız Tahir Akyürek buna nasıl razı oluyor?

3-Büyükşehir Belediyesi, binasını yıktığı İl Milli Eğitim’e niçin kendi arsalarından vererek bina yapmıyor da bir okula ait ek bina ve bahçesine karşılık takas yapıyor?

4-Yıkılan bina ve okul Konya’nın en merkezi çevre ve görüntü açısından en güzel yerinde Eski Milli Eğitim binası çevre açısından görüntü bozukluğu oluşturuyor diye yıkılmışsa 8-10 metre yan tarafına daha büyük bir bina yapmanın mantığı nedir?

5-125 yıllık birinci derece sit alanı ve anıtlar kurulu kanunundaki bir binaya daha uzak olan Milli Eğitim binası yıkılıp, bu muhteşem Türkiye’de bir kaç tane örneği olan binaya daha da yıkılarak ve daha yüksek bina yapımına Büyükşehir ve Anıtlar Kurulu nasıl müsaade edebilir?

6- Yıkılan Milli Eğitim binası ile ve yerine yapılan park ve otopark ile nefes alan mahalle ayrıca Selçuklu yadigarı Tahir ile Zühre Mescidi, Hoca Haşan Camii, görünür hale gelmişti. Okulun bahçesine Milli Eğitim binası yapılırsa hem tarih, hem çevre yine arkada ve gölgede kalmayacak mı?

………….

Şehir için sevdalı insanların daha pek çok sorusu var.

Bilmem dertlilerin derdine elçi olabildik mi?

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Az kork, çok umut et;  az ye, çok çiğne; az homurdan, çok nefes al; az konuş, çok anlat; az nefret et, çok sev ve en güzel şeyler seninle olsun.

 NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Düğün konvoylarına, konvoy terörüne çözüm bulduğumuz zaman daha iyi ADAM oluruz  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR