127 bin Suriyeli bebek "gurbette" doğdu

127 bin Suriyeli bebek "gurbette" doğdu
Suriyeli ailelerin kamu ve üniversite hastaneleriyle özel hastanelerde 127 bin 752 bebeği dünyaya geldi- Türkiye'ye gelen Suriyelilere, 2011-2016 yılları arasında kamp içi ve kamp dışı sağlık hizmetleri kapsamında toplam 15 milyon 282 bin 326 poliklinik h

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER - Ülkelerinde yaşanan insanlık dramı nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan 3 milyona yakın Suriyeli, yaşam mücadelesi veriyor. Bu süreçte Suriyeli ailelerin 127 bin 752 bebeği Türkiye'deki hastanelerde dünyaya gözlerini açtı.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle, 20 milyon nüfuslu ülkedeki 13,5 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi. Türkiye bu sığınmacılardan 2,7 milyonuna kucak açtı ve Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) önderliğinde ihtiyaç sahipleri için 26 geçici barınma merkezi kurdu. Fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçların karşılandığı AFAD'ın barınma merkezlerinde, 280 bini aşkın Suriyeli hayatına devam ediyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 10 Mart itibarıyla Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2 milyon 733 bin 784 olduğu, 26 geçici barınma merkezinde kalan Suriyelilerin sayısının ise 282 bin 815'e ulaştığı bilgisini verdi.

- Sığınmacılara yapılan sağlık hizmetleri

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyelilere, Sağlık Bakanlığı tarafından 29 Nisan 2011'den itibaren sağlık hizmetleri sunulmaya başlandı.

Türkiye'ye gelen Suriyelilere, Nisan 2011 ile Ocak 2016 arasında kamp içi ve kamp dışı sağlık hizmetleri kapsamında birinci, ikinci ve üçüncü basamaklarda toplam 15 milyon 282 bin 326 poliklinik hizmeti verildi. İkinci ve üçüncü basamak kamu ve üniversite hastaneleriyle özel hastanelerde toplam 127 bin 752 doğum yapıldı. 1 milyon 603 bin 83 kişiye aşılama hizmeti verildi, 247 bin 461 bebekle 83 bin 597 gebe takibi yapılırken, 225 bin 619 çocuğun sağlık durumu takibe alındı.

Geçici korunanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerde, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca, toplum sağlığı merkezlerine bağlı göçmen sağlığı birimleri oluşturuluyor. Bu birimlerdeki hizmetler, göçmen sağlığı konusunda eğitilmiş personelle sunuluyor. Birimlerin tercüman, sosyal çalışmacı ve psikologla desteklenmesi planlanıyor. Bu doğrultuda, 13 ilde belirlenmiş standartları haiz 50 göçmen sağlığı birimi bulunuyor.

Öte yandan 841 sağlık tesisince acil sağlık hizmetleri, ayaktan tanı ve tedavi hizmetleri, yataklı tedavi hizmetleri, kardiyovasküler cerrahi hizmetleri, rehabilitasyon hizmetleri, aile sağlığı ve doğum hizmetleri, anne oteli hizmetleri, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım hizmetleri, rekonstriktif cerrahi ve yanık tedavisine yönelik hizmetler, replantasyon hizmetleri, ruh sağlığı hizmetleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri sunuluyor.

- Sığınmacı çocukların eğitimine ayrı bir önem veriliyor

Türkiye, Suriye krizi sürecinde, bugüne dek yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardım faaliyeti gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı teşkilatlar dahil uluslararası camianın desteği ise 455 milyon dolar civarında kaldı.

Türkiye, bu süreçte sığınmacı çocukların eğitimlerine devam etmesine, yetişkinlerin ise savaş sonrasında ülkelerine faydalı olmalarının sağlanabilmesine büyük önem veriyor.

Bu kapsamda Türkiye'deki Suriyelilere yönelik eğitim-öğretim hizmetlerinin koordinasyonunu yürüten MEB tarafından, 5-17 yaş arası okul çağındaki 750 bin Suriyeli çocuğun yaklaşık 325 binine eğitim veriliyor. Bakanlık, bu sayının eğitim öğretim yılı sonuna kadar 450 bine çıkarılmasını hedefliyor.

AFAD tarafından 70'in üzerinde okul inşa edilirken, resmi ve özel okullarca yaklaşık 200 okul binası yarı zamanlı olarak Suriyelilere tahsis edildi. Yaklaşık 100 müstakil bina ise belediyeler veya sivil toplum kuruluşları desteğiyle bakım onarımları yapılarak geçici eğitim merkezine dönüştürüldü.

Öte yandan barınma merkezlerinde açılan çeşitli sertifika programlarıyla 61 bin 749 Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu.

- 10 bin gönüllü Suriyeli öğretmen görev yapıyor

Suriyeliler, devlet okullarında Türkçe, geçici eğitim merkezlerinde ise kendi dillerindeki müfredatla eğitim alıyor. Arapça müfredata haftada ortalama 5 saat Türkçe eklenerek, öğrencilerin Türkçe öğrenmesi de hedefleniyor.

Geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık bin 500 Türk ve 10 bin gönüllü Suriyeli öğretmen görev yapıyor.

UNICEF de gönüllü Suriyeli öğretmenlere yönelik yürütülen çalışmaya destek veriyor. Bu kapsamda, kamplarda çalışanlara 600 lira, kamp dışında çalışanlara da 900 lira ücret veriliyor.

Kamplarda ve şehir merkezlerindeki 4 bin 200 kurstan 130 binin üzerinde Suriyeli yararlandı.

- 1 milyar 3 milyon liralık insani yardım gerçekleştirildi

MEB tarafından ihtiyaç sahibi Suriyeli ailelere, çocuklarının okula devam etmesi koşuluyla AB fonlarından gelen yardımlarla "şartlı eğitim yardımı" yapılması da öngörülüyor.

En az 100 yeni okul binasının inşa edilerek geçici eğitim merkezi olarak hizmete girmesi, en az 50 okul binasının daha ise yarı zamanlı geçici eğitim merkezi olarak Suriyeli öğrenciler için tahsis edilmesi planlanıyor.

Suriyelilere yapılan insani yardımlar da sürüyor. Sınırın sıfır noktasında 22 bin 495 araçla 1 milyar 3 milyon 64 bin 357 lira değerinde insani yardım gerçekleştirildi.

BM yardım konvoylarıyla toplam 7 bin 15 kamyon insani yardım malzemesinin Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü sınır noktalarından geçişi de sağlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.