'15 Temmuz Darbe Girişiminden Herkes Ders Çıkarmalı'

'15 Temmuz Darbe Girişiminden Herkes Ders Çıkarmalı'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden herkesin ders çıkarması gerektiğini belirterek, "Önce şunu herkesin bilmesi lazım; camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmeyecek. Buralara siyaset girerse işte bunlar olur." dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bu darbe girişiminden ders olarak neleri çıkarmalıyız ve siyaset kurumu nasıl davranmalı? Önce şunu herkesin bilmesi lazım, camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmeyecek. Buralara siyaset girerse işte bunlar olur." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Demokrasiyi nasıl güçlendiririz bunun peşinde olmalıyız. Bütün gençlere söylüyorum, Cumhuriyetin kurucu değerlerini kavramayan hiçbir insan bu topraklarda rahat yaşayamaz. Onun için bu değerlere büyük önem vermemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Gençlerden çok beklentileri olduğunu ancak gencecik insanları da terörün vurduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 15 Temmuz'dan bu yana teröre 36 şehit verildiğini anımsattı.

Dün Bingöl'de de 6 vatan evladının şehit düştüğüne işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Onlar biz rahat yaşayalım diye canlarını feda ettiler. Onlara minnet borcumuz var. Ben terör konusunda bütün siyasi partilerin aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini ısrarla söyledim. Ama bir şeyi de unutmayacağız ve unutturmayacağız, terörsüz devir alınan bir ülke, 14 yılda nasıl bir terör bataklığının içine sürüklendi. Aklımız varsa, aklımızı kullanmalıyız. Soru sormalıyız. Eğriyi doğrudan ayırmalıyız. Hepimize görev düşüyor, terörden şikayet etmek kolay ama sorun şikayetin ötesinde bir sorun. Terörle mücadelenin akılla, mantıkla, kolektif yapılması lazım. Bir siyasi iktidar 'ben tek başıma terörü engellerim' derse bu tablo gerçekçi değil, olmaz. Türkiye terör konusunda daha da ağırlaşan bir tablo ile karşı karşıya. Çünkü sadece PKK değil, IŞİD terörü de var. Eğer 70 ilden bu örgüte katılım varsa bu örgütte taban tuttu demektir. O zaman bizim sorgulamamız gereken pek çok alan var."

-"Kara para girişine imkan veren bir madde var"


Bugün TBMM'de mali afla ilgili bir kanun teklifinin görüşüleceğini aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, tasarının yanlış ve eksik yönleri bulunduğunu iddia etti.

Bu teklifte ayrıca ülkeye "Kara para" girişine imkan veren bir madde olduğuna da işaret eden Kılıçdaroğlu, bunun yasalaşması durumunda yurt dışından getirilen herhangi bir paranın kaynağının sorulamayacağını vurguladı.

-FETÖ'nün darbe girişimi


15 Temmuz'da bir darbe girişimi yaşandığını ve toplumun hala bunun etkilerini üzerinden atamadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu darbe girişiminden herkesin çıkarması gereken dersler bulunduğunu bildirdi.

Bu girişimin siyaset kurumuna yeni pencereler açmak zorunda olduğunu değerlendiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Önce düşüneceğiz ve anlayacağız. Bu darbe girişiminden ders olarak neleri çıkarmalıyız ve siyaset kurumu nasıl davranmalı? Önce şunu herkesin bilmesi lazım, camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmeyecek. Buralara siyaset girerse işte bunlar olur." dedi.

Camilerin bir siyasi görüşün arka bahçesi haline dönüşmemesi gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü din siyaset alanına girmez, farklı bir alandır. Herkesin inancına saygı göstermek, insan olmanın varoluş nedenidir. Herkesin inancına saygı göstereceksin, bitti bu kadar. Kışlaya siyaset, asla girmemelidir. 'Orduyu ele geçireceğiz, okulları ele geçireceğiz, sınav sorularını çalıp yandaşlarımızı harp okullarına sokacağız...' Neden göz yumdunuz bugüne kadar? Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta askerin siyasete girmemesi gerektiğini çok net anlatıyor. Orduda kalıyorsan siyaset kurumuyla ilişkini keseceksin. Geliyorsan siyaset kurumuna, orduyla ilişiğini keseceksin. Orduyu sıcak siyasetin unsuru haline getirmek, oralardaki gelişmelere sıcak siyasetin doğrudan müdahalesini sağlamak ya da ortam hazırlamak Türkiye'yi felakete sürükler. Bugün geldiğimiz nokta odur."

-"Bir cemaate devleti teslim edemezsiniz..."


"Siyaset topluma adanmışlıktır. Bunu da siyasetin keşfetmesi lazım. Bir cemaate, bir sınıfa, bir inanç grubuna devleti teslim edemezsiniz. Devleti teslim ettiğiniz anda siyaseti köreltir, devleti yok edersiniz." diyen Kemal Kılıçdaroğlu, siyaset kurumunun tarihten de ders alması gerektiğini bildirdi.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.