'15 Temmuz'un Arkasında Fetö'nün Olduğu Raporla Kesinleşti'

'15 Temmuz'un Arkasında Fetö'nün Olduğu Raporla Kesinleşti'
FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek, "15 Temmuz hadisesinin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün bulunduğu bu raporumuzla kesin olarak ortaya konulmuştur" dedi

TBMM (AA) - TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ile düzenlediği basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun taslak raporunu açıkladı.

Komisyonun 3 Ocak 2017'de görevini tamamladığını ve ilave süre istemediklerini anlatan Petek, raporun 630 sayfadan oluştuğunu belirtti.

Raporun 4 ay 15 gün bir sürede tamamlandığını ifade eden Petek, araştırma komisyonların savcılık makamı gibi çalışmadığının altını çizdi.

Araştırma komisyonları doğru değerlendirilmezse beklentilerin de farklı olabileceğine işaret eden Petek, şöyle konuştu:

"15 Temmuz hadisesinin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün bulunduğu, bu raporumuzla bütün açıklığıyla ve kesin olarak ortaya konulmuştur. Adli makamlarca hazırlanan iddianamelere yapılan atıflar içerisinde, hiç kimse hakkında komisyonumuzca bizim ayrıca suç isnadı söz konusu değildir. Ama o iddianamelerden isnatlarından, değerlendirmelerden, yaptığımız güncellemeler, aldığımız bilgilerle de istifade ettiğimizin altını çizmek istiyorum. Bu bir iddianame değildir. Bu bir araştırma komisyonu raporudur. "

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporu açıklandı

"FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır"

Suçluların tespiti ve cezalandırılması yetkisinin yargı orgalarına ait olduğunu vurgulayan Petek, "Suç ikrarları, itiraflar, iletişim kayıtları, örgüt mensuplarının kullandığı özel iletişim programları, iddianameler, tanık beyanları, devam eden yargılamalarda yeni yeni ortaya çıkan bir kısımını raporumuza da aldığımız beyanlar, darbe girişiminden tutuklu yargılanan sanıkların FETÖ ile irtibatını gösterir nitelikteki Pensilvanya'dan yeni yeni verilen talimatlar, darbe girişimine katılan örgüt mensuplarına moral veren, motivasyonlarını sağlayan nitelikteki örgütün sözde nitelikteki Fethullah Gülen'in devam eden açıklamaları gibi tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen'in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır."

Gülen'in yaşamında 20'li yaşlardan itibaren olağan dışı olaylar gerçekleştiğini, belirli amaçlar için kendisinin seçilip yetiştirildiğini ve zorda kaldığında gizli ellerin ona yardım ettiğini dile getiren Petek, Gülen'in Erzurum'daki Komünizmle Mücadele Derneğinin ilk kurucularından biri olduğunu ve CIA görevlisi Graham Fuller ile yakın irtibatı bulunduğunu, ilkokulu bile olmadığı halede vaiz olarak tayin edildiğini anlattı.

Gülen'in hamiliğini yapan Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagör'ün hakkında şaibeli kişiliği nedeniyle senato araştırması yapıldığını ve raporda Gülen'i himaye ettiğinin yer aldığını aktaran Reşat Petek, Diyanet kayıtlarına göre, Gülen'in 10 Temmuz 1959'da göreve başladığını ve yetersiz olduğu değerlendirilmesine rağmen gizli bir elin himayesi sayesinde, 7 yıl aday memurluğun ardından 1966'da asaletinin tasdik olduğunu söyledi.

"Fetullah Gülen bir sahtekardır"

Petek, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz bütün bilgiler, belgeler şu gerçeği ortaya koyuyor: Fetullah Gülen bir sahtekardır, sahtecilik suçları işlemiştir. Başka bir kişi yaptığında ağır cezaya çarptırılacak sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu, düzenlediği sahte belgelerle almıştır. Emeklilik işlemlerini yine sahte evraklarla sağlamıştır. Komisyonumuza ulaşan bilgi ve belgeler bu sahtelikleri hep teyit etmektedir."

"Darbe girişim saatinin değişmesi en önemli faktörlerden"

"Darbe girişiminin önceden haber alınamamasının bir istihbarat zaafı olduğunda kuşku yoktur." diyen Petek, "Ancak Kara Havacılık'tan gelen pilot subayın MİT Müsteşarına yönelik verdiği bilgilerden sonra MİT'in ve Genelkurmay Başkanlığının önleyici girişimleri sayesinde darbe girişim saatinin 16 Temmuz gece saat 03.00'ten 15 Temmuz 2016 saat 20.30'a çekilmesi, darbenin önlenmesinde en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Petek, "Ülkemizin mevcut kurumsal istihbarat yapısının iç ve dış istihbarat ihtiyacını tam anlamıyla tatmin edici şekilde karşılamadığı görülmektedir. Mevcut yapının sorunlu ya da yetersiz noktaları gözden geçirilmeli, ülkemizin istihbari ihtiyaç ve hedeflerini karşılayacak yeni bir iç ve dış istihbarat konsepti ve yapılanması tüm yönleriyle müzakere edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Alper Atalay,Yıldız Aktaş

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.