15. Uluslararası Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu

15. Uluslararası Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kaçalin:- "İlkokul hocalarımızın belagati, deyimleri, istiareyi ve mecazımürseli iyi bilmesi lazım. Üst seviyede kullanılması için değil alt seviyede kullanılmaması için"

MUĞLA (AA) - Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, "İlkokul hocalarımızın belagati, deyimleri, istiareyi ve mecazımürseli iyi bilmesi lazım. Üst seviyede kullanılması için değil alt seviyede kullanılmaması için." dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim Fakültesince düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 15. Uluslararası Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, Muğla'nın Milas ilçesinde başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan TDK Başkanı Prof. Dr. Kaçalin, her mesleğin kendi dalında saygıdeğer olduğunu söyledi. İnsanların hayatında ilk eğitimciler olarak anneler ve öğretmenlerin yerinin önemli olduğunu vurgulayan Kaçalin, "Kendi çocuklarımdan biliyorum. Çocuğun bize aktardığı bilgi yanlış olduğunda, 'Bu böyle değildir' dediğimizde 'Sen hocadan daha iyi mi biliyorsun?' diyor. Bu nedenle ilkokul hocalarının yeri başka." dedi.
Çeşitli kademelerde kullanılmak üzere dil bilgisi eğitimi verildiğini anlatan Kaçalin, şöyle devam etti:
"İsmin hallerini, cümlenin içindeki ögeleri buluyoruz ama bunun neye yaradığını, nerede kullanılacağını da zihnimizde bölümleştirmemiz lazım. Demek ki ilkokul hocalarımızın belagati, deyimleri, istiareyi ve mecazımürseli iyi bilmesi lazım. Üst seviyede kullanılması için değil alt seviyede kullanılmaması için."
Kaçalin, günlük hayatta kullanılan bazı kelimelerin yanlış kullanılmasının çocukların dünyasında anlam kargaşasına yol açtığını, bunu önlemek için ilk eğitimci olan sınıf öğretmenlerine büyük görev düştüğünü vurguladı.
MSKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun, sempozyumun amacının, sınıf öğretmenliği ve ilkokul eğitimine yönelik bilimsel çalışma, uygulama ve deneyimleri paylaşmak, bu alanda çalışan akademisyen, öğretmen ve öğrencileri bir araya getirmek olduğunu aktardı.
Eğitim Fakültesi olarak bu yıl 6 sempozyuma ev sahipliği yapacaklarını ifade eden Coşkun, "Bu sempozyum, bin 250 kişiyle şimdiye kadar en yüksek katılımı olan bir sempozyum. Bu sayının içinde 400'ü aşkın da sınıf öğretmeni bulunuyor. Sempozyum için bu sayı çok önemli. Sempozyumların 4 ana amacı var. Bunlardan en önemlisi paylaşımcılık. Burada bilgilerimizi, gelecekle ilgili uygulamalarımız hayallerimizi paylaşıyoruz. Diğer ayakları ise tanışma, bilimsellik ve katkı." dedi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sabri Sidekli, bilimsel niteliği artırmak için yurt içi ve dışından alandaki en iyi bilim insanlarının sempozyuma katılımını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi. 4 gün sürecek sempozyumda sınıf öğretmenliğinin güncel sorunlarının ayrıntılı olarak tartışılacağını anlatan Sidekli, şunları kaydetti: "Sempozyuma gönderilen bin 500'e yakın bildiri içinden bin 200'ünün sözlü bildiri olarak sunulması, bilim kurulu ve hakem kurulu tarafından uygun görüldü. Bunlar 300 oturumda, 32 panel ve 16 çalıştay ile gerçekleştirilecek. Sempozyumda alandaki gelişmeler ışığında geliştirilmiş ve eğitim ortamlarında denenmiş, etkinliği ispatlanmış 16 atölye çalışması yapılacak."
Konuşmaların ardından Muğla'da "Yılın Öğretmeni" seçilen Gülin Hazer ve MSKÜ'de doçentlik unvanı almaya hak kazanan öğretim üyelerine belgeleri verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.