18 Ekim Dünya Menopoz Günü

18 Ekim Dünya Menopoz Günü
Her yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 18 Ekim ‘Dünya Menopoz Günü’ olarak kutlanıyor.

Her sene bütün dünyada bulunduğu benzeri Türkiye’de de 18 Ekim ‘Dünya Menopoz Günü’ şekilde kutlanıyor.
Gaziantep Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Özcan, menopozun hanımların adetten kalıcı şekilde kesilmesi şekilde tanım edildiğini belirterek, ’Kadınların hayatında normal bir süreç olmakla beraber, her kadının bu naturel süreci yaşar’ dedi.
Menopoz her bayan için değişik özellikte yaşanabileceğini anlatım eden Op. Dr. Ali Özcan, menopozun genelde 40-58 yaşlar içinde gerçekleştiğini ve yurdumuzda ortalama menopoz yaşı 48-51 olduğunu dile getirdi. Özcan, menopoza giriş çağında düzensiz tane görme, sıcak basmaları, gece terlemeleri, çarpıntı, ciltte kuruluk, saçlarda dökülme, mafsal ağrıları, idrar yolu yakınmaları, idrar kaçırma, kilo alımı, kafa ağrıları benzeri fiziksel; depresyon, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, iç sıkıntıları, cinsel isteksizlik, ağlama krizleri, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu benzeri psikolojik değişiklikler görülebileceğinin altını çizdi.
Özcan, ’Menopoz döneminde, kemik erimesi (osteoporoz), kalp-damar sistemiyle ilgili şikayetler ve bütün organlarla ilgili kanserlerin görülebilir. Özellikle menopoza geçiş çağında rahim zarı kalınlaşması (endometrium) ve rahim kanseri olasılığının, menopoza girdikten sonraki devirde de yumurtalık kanseri ve başka kanser türlerinin görülme sıklığının arttırabilmektedir.
Olası risklerin önlenebilmesinin fakat koruyucu hekimlik bilinci altında lüzumlu erken önlemlerin alınmasına bağlıdır. Bu devirde kadının hormon tedavisi alsın yahut almasın daima izlenmesi ve belirli aralıklarla sıhhat kontrollerinin yapılması gereklidir. Çünkü bu dönem, meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönemdir. Bunun için bilhassa meme kanseri açısından mamografilerin, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ise jinekolojik ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şart. Menopoza geçiş ve menopoz sonrası çağın sıhhatli geçirilebilmesi için her bayan mühtemel meme kanserine karşı 20 yaşından itibaren şahsi meme muayenesi yapmalı, 40 yaşından itibaren de yıllık mamografi çektirmelidir.
Menopoz dönemindeki hanımların hormon tedavisine gereksinimi olup olmayacağını ve bu tedavinin dozu ve süresi konusundaki kararın mutlak surette konunun uzmanı bulunan bir tabip sebebi ile yaptırılacak kan tetkiki sonuçlarına nazaran belirlenmesi gerekir diye konuştu.
Op. Dr. Ali Özcan, “Menopoz dönemini sıhhatli atlatabilmek için tertipli egzersiz yapılmalı, sedanter hayat tarzı, sigara ve alkolden ırak durulmalı, kalsiyumlu yiyecekleri tüketmeye ihtimam gösterilmeli, güneş ışığından yararlanılmalı, kilo almaktan kaçınmaları ciddiyet taşır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.