2. Uluslararası Azerbaycan-türkiye Münasebetleri Sempozyumu

2. Uluslararası Azerbaycan-türkiye Münasebetleri Sempozyumu
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Özoral:- "Geçmişimizin ortak yönlerini çok iyi araştırmamız ve yeni nesillere çok iyi biçimde anlatmamız lazım. Yoksa bizim tarihimizi başkaları kendi istedikleri gibi yazmaya kalkar"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 2. Uluslararası Azerbaycan-Türkiye Münasebetleri Sempozyumu başladı.

Azerbaycan Pedagoji Üniversitesi (APÜ), Azerbaycan Turizm ve İşletme Üniversitesi (ATİÜ) ve Kastamonu Üniversitesinin (KÜ) ortaklaşa düzenlediği sempozyumun açılış toplantısına, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, APÜ Rektörü Cafer Caferov, ATİÜ Rektörü Prof. Dr. İlham Medetov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Büyükelçi Özoral, Azerbaycan ve Türkiye halklarının birbirlerine karşı büyük sevgi duyduğunu, ilişkilerde elde edilen temel itici gücün de bu iki halkın kalplerinin aynı vurmasından kaynaklandığını belirtti.

Özoral, iki ülkenin iç içe olmasına rağmen ilişkilerde belli bir derinliğe ulaşılmadığına dikkati çekerek, "Oysaki geçmişimizin ortak yönlerini çok iyi araştırmamız ve yeni nesillere çok iyi biçimde anlatmamız lazım. Yoksa bizim tarihimizi başkaları kendi istedikleri gibi yazmaya kalkar." diye konuştu.

- "Türk dünyası Türk tarihini beraberce yazmalı"

KÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın da Azerbaycan'ın Türkiye için birinci derecede öneme sahip olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişi sonrasında Türkiye'ye destek veren ve ihanet şebekesini ülkeden kovan ilk ülkenin Azerbaycan olduğunu hatırlatan Aydın, bu sempozyumlarla iki ülke ilişkilerine katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Gelişmiş, kudretli bir Türk dünyasının, müreffeh ve huzurlu İslam dünyasının kılavuzu olduğunu dile getiren Aydın, "Gücümüzü birleştirmemiz, tecrübemizi beraberce paylaşmamız, planlarımızı beraber yapmamız şarttır. Dilde, fikirde ve işte birliği temin etmek bizim için temel şarttır. Ortak tarihimizi yazarak, bunları müfredat haline getirerek, çocuklarımıza okutmamız şarttır. Türk dünyası Türk tarihini beraberce yazmalı ve bunu ciddi manada hayata geçirmelidir." dedi.

İki gün sürecek sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek "Çağdaş Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri", "Safevi-Osmanlı ilişkileri", "Toplumsal düşünce ve şahsiyetler", "Kültürel ilişkiler" ile "Din ve tarikat" başlıklı panellerde 84 sunum yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.