"2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi"

"2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi"
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklığıyla düzenlenen kongre başladı- Türkiye ve dünyadan birçok bilim insanının da

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklığıyla düzenlenen "2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi" başladı.

Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan kongrenin ana teması, Orta Doğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'daki siyasi ve sosyal gelişmelerle Türkiye'nin tarihinin farklı gösterilmesine yönelik lobi faaliyetleri de dikkate alınarak "Tarihin Yeniden Yazımında Arşivlerimiz" olarak belirlendi.

Açılış programıyla başlayan kongrede, "Osmanlı Arşiv Belgeleri Sergisi"nin açılışı da yapılacak.

Türkiye ve dünyadan birçok bilim insanının da katılacağı kongrede, tarihin yazımında Türkiye'deki arşivlerin üstlendiği rol, arşivlerdeki kaynakların değerlendirilmesi gibi konuların değerlendirileceği 36 oturum gerçekleştirilecek.

Bilimsel programına katılmak üzere 34 ülkeden 360 bilim insanının tebliğ başvurusunda bulunduğu kongrede, değerlendirmeler sonucunda "Lozan", "Orta Doğu", "Zorunlu Göçler" ve "Geleceğin Arşivcileri" başlıklarında 4 özel oturumda 16 davetli konuşmacı ile 36 oturumda sunulmak üzere 149 tebliğ seçildi.

Kongre, Osmanlı Devleti'nden intikal eden arşiv mirasını bünyesinde bulunduran devletleri ve kurumları, ortak kültür, tarih ve medeniyet anlayışıyla bir araya getirecek.

Ayrıca kongreye katılım gösteren devlet ve kurumlarla eğitim, teknoloji geliştirme ve arşiv uygulamaları konularında iş birliği sağlamak ve kurumları uluslararası standartlarda modern bir yapıya kavuşturmak için görüşmeler yapılacak.

Özel oturumların sonunda verilen kararların "İstanbul Deklarasyonu" adıyla dünya kamuoyuna ilan edilmesinin planlandığı kongre, 24 Kasım'da sona erecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.