20 milyon dolarlık tarihi eser operasyonu

20 milyon dolarlık tarihi eser operasyonu
İstanbul'da piyasa değeri yaklaşık 20 milyon dolar olan 55 adet tarihi eser ele geçirildi. 2. Dünya Savaşı sırasında Moskova'dan kaçırılan Fransız ressam Lazar Binenbaum'a ait tabloların da ele geçirilenler arasında yer aldığı operasyon polis kamerasına y

Edinilen bilgilere göre, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ülke genelinde toplanan tarihi eserlerin yurtdışına çıkarılarak satılacağı bilgisi üzerine çalışma başlattı. Yaklaşık 1 ay süren çalışma sonucu M.N.K isimli bir şüphelinin kendisini koleksiyoner olarak tanıtarak ülkenin çeşitli yerlerinden Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait tarihi eserleri topladığı belirlendi.

TARİHİ ESERLER YURTDIŞINA SATILACAKTI
M.N.K isimli koleksiyoneri takibe alan polis ekipleri toplanan tarihi eserlerin deniz yoluyla Arap ülkeleri, İngiltere ve Amerika'da satışa çıkarılacağını tespit etmesi üzerine harekete geçti. Teknik ve fiziki takibin ardından Ataşehir'de belirlenen adrese yapılan operasyonda şüpheli M.N.K gözaltına alındı.

ÜNLÜ RESSAM LAZAR BİNENBAUM'A AİT TABLO ELE GEÇİRİLDİ
Adreste yapılan aramalarda 2. Dünya Savaşı sırasında Moskova'dan kaçırılan Fransız ressam Lazar Binenbaum'a, Nazmi Ziya Güran'a ve Ermeni ve Rum Ressamlara ait olabileceği düşünülen tablolar, edirnekari tekniği ile yapılan 12 adet ahşap, 2 adet Hilye-i Şerif, 2 adet ahşap sandık, 1 adet ahşap rahle, 1 adet bakır alem başı, 1 adet bakır sahan kapağı, 2 adet bakır tepsi, 1 adet yazma eserin orijinal bir varağı ile birlikte toplam 55 parça tarihi eser ele geçirildi.

OPERASYON ANI POLİS KAMERASINDA
20 milyon dolarlık tarihi eser operasyonu, polis kamerasına da yansıdı. Görüntülerde ekiplerin adreslere girmeleri ve arama yapmaları görülüyor. Yapılan aramalarda polis ekiplerinin paketlenmiş tarihi eserleri çıkararak incelendiği görülüyor. Evin çeşitli yerlerinde ele geçirilen tarihi eserler paketlerinden çıkarılarak sergileniyor.

TARİHİ ESERLERİN PİYASA DEĞERİ 20 MİLYON DOLAR
Türk İslam Eserleri Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi yetkilileri tarafından incelenen tarihi eserlerin orijinal olduğu belirtildi. Ele geçirilen tarihi eserlerin yurtdışında piyasa değerinin yaklaşık 20 milyon dolar olduğu belirtilirken, bazı eserlere ise paha biçilemediği kaydedildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilenen eserlerin daha detaylı incelenmek üzere Türk İslam Eserleri Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi'ne götürüleceği öğrenildi. Gözaltına alınan şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.