-2015 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

-2015 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
CHP Denizli Milletvekili Keskin:

TBMM (AA) - CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, "AK Parti hükümetlerinin en anlaşılmaz marifetlerinden biri, Türk dış politikasının altını üstüne getirerek tanımaz hale getirmek ve ülkeyi tehlikelerle karşı karşıya bırakmak olmuştur" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri ve AB Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Milletvekili Keskin, görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasını dikkatle dinlediğini ancak Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin iç güvenliğini ilgilendiren konulara değinmediğini gözlemlediğini aktardı. 

Uluslararası basının ve bazı kuruluşların, IŞİD'in Türkiye'ye yönelik bir tehlike olduğu yönünde ciddi değerlendirmeleri olduğunu belirten Keskin, "IŞİD kelimesini kullanmaktan özenle kaçınıyorsunuz" dedi. 

İktidarın ülkenin dış dünyadaki itibarını yerle bir ettiğini savunan Keskin, "AK Parti hükümetlerinin en anlaşılmaz marifetlerinden biri, Türk dış politikasının altını üstüne getirerek tanımaz hale getirmek ve ülkeyi tehlikelerle karşı karşıya bırakmak olmuştur" dedi. Keskin, diplomasinin maceraperest bir anlayışla yürütüldüğünü, İslamcı ve mezhepçi bir politika izlendiğini ileri sürdü. 

 

-"Türkiye artık arabulucu değil, taraftır"

 

Dışişleri Bakanlığı'nın yapısının da değiştirilmeye çalışıldığını savunan Keskin, dış politikanın ülke çıkarından, parti çıkarı zeminine kaydırıldığını söyledi. Keskin, "Türkiye artık çözümlerin değil, sorunların parçasıdır. Arabulucu değil, taraftır. Küresel oyuncak olmuştur" ifadelerini kullandı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'ye AB'ye tüm üyelik menzilinden çıkardıklarını öne süren Keskin, ülkenin çağdaş uygarlık hedeflerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

 

-"Babadan oğula geçer gibi Erdoğan'dan Davutoğlu'na geçti mi ?"

 

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da konuşmasında dış politikada kavram kargaşaları yaşandığını belirterek, "Bazı konularda bizi aydınlatın. Bir BOP vardı. Bu BOP Eşbaşkanlığı ne oldu? Sayın Erdoğan başkanıydı. Babadan oğula geçer gibi Sayın Erdoğan'dan Sayın Davutoğlu'na geçti mi bu?" diye sordu.  

Günal, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun sunum metninde "PKK terör örgütünün tüm faaliyetlerini sona erdirilmesi, terörizmle mücadele çabalarımızın öncelikli hedefleridir" ifadesinin yer aldığını aktararak, "Ya iç politikadan, hükümetin, diğer bakanların, MİT'in yaptığı müzakerelerden haberiniz yok, Sayın Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Başbakan Yardımcısının görüşüp sekreterya talebinden bilmem nereye varıncaya kadar. Müzakere başka bir şey, mücadele başka bir şey. Keşke siz mücadele etseniz de biz de sonuna kadar destek olsak" diye konuştu. 

 

-"50 yıllık nişanlılık olmaz" 

 

Hükümetin AB üyeliği konusundaki yaklaşımını da eleştiren Günal, tam üyelik konusunda daha kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtti. Günal, "50 yıllık nişanlılık olmaz. Kız tarafı biziz, kabul edecek olan onlar, oyalanan biziz" dedi. 

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise "Maalesef Türkiye, Arap Baharı denilen süreçle birlikte Ortadoğu coğrafyasında, Kuzey Afrika'daki gelişmeler de dahil olmak üzere, sünni eksene oturtulmuş bir dış politikayı esas aldı. 'AK Parti içinden bir halife çıkarabilir miyiz?' hevesi, Türkiye'yi bir kaosun içine soktu" şeklinde konuştu.  

Türkiye'nin Suriye politikasına da değinen Zozani, şunları kaydetti

"Esad'ın canı cehenneme, Esad gibi davranan herkesin de canı cehenneme. Siz Esad ile boğaz turu yaparken, Esad orada Kürtleri katlediyordu. İşinize gelen her tarihi milat olarak kabul ediyorsunuz ama öncesi de vardır. Esad'ı yeni Suriye kaldıramaz. Esad gibileri Ortadoğu coğrafyası kaldıramaz. Suriye'de Beşşar Esad'ın gitmesi gerektiğini düşünüyoruz, gidecektir de. Suriye'de halkların birlikte kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir düzen kurulacağına inanıyoruz."

 

-"Merkez ülke politikası uyguluyoruz"

 

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, iktidarın bugün uyguladığı aktif dış politikanın "merkez ülke" politikası olduğunu söyledi. Bu politika ile çevre ülkelerdeki gelişmelerin yakından izlendiğini ve yaşananlara uygun politikalar geliştirildiğini anlatan Badak, hiçbir soruna duyarsız kalınmadığını aktardı. Badak, "Tarihin hiçbir döneminde insani değerlerin yanında durmak kadar değerli bir prensip olmamıştır. Bugün Türkiye'nin duruşu, kısa vadede menfaatlerine aykırı gibi görünebilir ama orta ve uzun vadede mutlaka Türkiye'ye kazandıracaktır, tarihte olduğu gibi" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.