2016 Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz:- "Yerel mahkeme daha kararını vermeden Anayasa Mahkemesi bu konuda kararını verecek, ondan sonra da gelip burada darbe ve darbe zihniyetlerini savunacaksınız; buna da cumhurun başı olarak Cumhurbaşkanının da bizim de ses

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, "Yerel mahkeme daha kararını vermeden Anayasa Mahkemesi bu konuda kararını verecek, ondan sonra da gelip burada darbe ve darbe zihniyetlerini savunacaksınız; buna da cumhurun başı olarak Cumhurbaşkanının da bizim de sessiz kalmamızı bekliyorsanız, yanılıyorsunuz" dedi.

2. turda yer alan kurumların bütçeleri üzerinde HDP Grubu adına konuşmalar yapıldı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 28 Şubat'ın, postmodern darbenin yıl dönümü olmasının yanında, aynı zamanda Dolmabahçe mutabakatının kamuoyuna açıklandığı günün yıl dönümü olduğunu söyledi.

Baluken, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi demokratikleştirecek bir manifestoyu reddeden AKP Hükümeti, maalesef 28 Şubat darbecileriyle ortaklaştığı için, yeni bir darbe hukukunu devreye koyduğu için bugün her türlü sorunu yaşamaya devam ediyoruz. Bugün AKP, gladyo yapılarıyla Ergenekoncularla, darbecilerle kol kola, Türkiye'nin temel politikalarını ele almaktadır. Bugün Doğu Perinçek gibi bir anlayış ve zihniyet, AKP Hükümeti'nin, Kürt meselesi başta olmak üzere temel politikalarına yön vermektedir."

İdris Baluken, "Bugün geldiğimiz aşamada, demokratik cumhuriyet teklifini reddeden AKP, 28 Şubat darbesini, saray darbesiyle güçlendirilmiş bir darbe konsepti şeklinde sahaya sürmektedir" diye konuştu.

Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili sözlerini anımsatarak, "Alın size darbe işte. Anayasa Mahkemesinin kararını tanımıyorsan, 'saygı duymuyorum' diyorsan, mahkemeye çağrı yapıyorsan bunun adı 'AK 28 Şubat darbesidir" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Baluken'in ithamlarını topyekun reddettiklerini belirterek, terör örgütüne yönelik operasyonların bir darbe olarak değerlendirilmesinin de akıl tutulması olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a katıldığını ifade eden İnceöz, "Yerel mahkeme daha kararını vermeden Anayasa Mahkemesi bu konuda kararını verecek, ondan sonra da gelip burada darbe ve darbe zihniyetlerini savunacaksınız; buna da cumhurun başı olarak Cumhurbaşkanının da bizim de sessiz kalmamızı bekliyorsanız yanılıyorsunuz" dedi.

Her türlü darbeyle ve darbe zihniyetiyle mücadele ettiklerini, etmeye de devam edeceklerini vurgulayan İnceöz, "Daha yerel mahkeme karar vermeden, esastan ilgi kurmadan Anayasa Mahkemesinin bu kararı vermiş olması açıkça bir müdahaledir" ifadesine yer verdi.

Bu sırada CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ile bazı AK Parti milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın birleşime ara vermesinin ardından CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri kısa süre tartıştı.

-"Asıl ırkçılık, etnikçiliktir"

HDP Grup Başkanvekili Baluken, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun, İdil'de bulunduğunu aktararak, "Encu'nun bulunduğu eve yönelik bir baskın olmuş, orada hem milletvekilimize hem de evde bulunan hane halkına yönelik fiziki darp ve hane halkına yönelik gözaltı süreci işletilmiş. Biz, bu anlayışı kınıyoruz" diye konuştu.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun sadece Türk kimliği üzerinde çalıştığını ve diğer kültürlere yer verilmediğini, ülkedeki halkların yok farzedildiklerini ileri sürdü.

"Millet kavramını eğer ırkçı, etnik temelde tarif ederseniz tıpkı Anayasa'nın 66. maddesinde 'vatandaşlık bağıyla Türk devletine bağlı olan herkes Türktür' anlayışını dayatırsanız, ırkçı, belli bir etnisiteye dayalı bir tarif yaparsınız" görüşünü ileri süren Adıyaman, dünya ölçeğinde millet kavramının belli bir etnisite üzerinden tarif edilmediğini savundu.

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım da Türk Dil Kurumu'nun adının, Türkiye Dilleri Kurumu olması önerisinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise HDP'li Adıyaman'ın sözlerinin, Türklüğe ve Türk milli kimliğine hakaret olduğunu söyleyerek, "Asıl ırkçılık, etnikçiliktir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Türkiye'nin 30 yıldan bu yana etnik kökenli bir terörle mücadele ettiğini belirterek, "Kardeşliğe meydan okuyan, bu meselelerin demokratik zeminlerde çözülmesi önünde engel oluşturan terördür. 'Kürt meselesi' dediğimiz ve üzerinde çokça konuştuğumuz konulara ilişkin meşru, bu ülkedeki insanların kardeşliğini esas alan yaklaşım çerçevesinde çözümlenmesinin de önündeki en büyük engel terör örgütüdür" ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Anayasa'nın 66. maddesi üzerinden herkesi Türk kabul eden bir tanımı, bütün siyasi partilere dayatma anlayışını asla kabul etmediklerini" söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.