2016 yılı bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 yılı bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda
Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sürüyor -AK Parti'li Kandemir: "Dünyanın bize bakarak gıptayla örnek aldığı projeler var"-CHP'li Atıcı: "Gebelikten ölen kadın oranı ile erkek oranı toplayıp ikiye bölüyorsunuz, gerçek rakamı yarıya indiriyorsunuz"-

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2016 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, bakanlık bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, "PKK ciddi bir kanser vakası. Vaka, doktorun önüne geldiğinde mikropla müzakere mi ediyor? Bu ciddi bir kanser vakasıdır ama zamanında görmezden gelinmiştir. Bu süreçte, dağdaki eşkıya silahlarla kentlere inmiştir. Türkiye, bu kanser vakasını daha fazla taşıyamaz. Her türlü tedbir alınarak bir an önce bertaraf edilmesi gerekiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "şehir hastanelerinin sağlıkta özelleştirme olduğunu" savunarak, yasal düzenlemeyle bu alandaki yetkinin Meclis yerine bakanlık bürokratlarına bırakıldığını söyledi.

Erdoğdu, "İhale sistemi için parlamentodan izin aldınız mı? Sizin böyle bir yetkiniz yok. Size yasal yetkiler veren temel bir kanunla bunları yapabilirsiniz. Yoksa sağlık sistemini dönüştüremezsiniz. Yuvacık projesi için neler söylediniz, şimdi onlarca Yuvacık yapılıyor. Bunun çok ağır sonuçları olacak" görüşünü savundu.

"Sağlıkta cennet yaşanmadığını, bebeklerin öldüğünü, hastanelerde hastaların durumunun içler acısı olduğunu" anlatan Erdoğdu, her vatandaşın sağlık sigortası olmadığını, emeklilikte yaşa takılanların ciddi sorun yaşadığını kaydetti. Erdoğdu, “Bıçak parası kalktı ama katılım payı çıktı. Hastaneye düştüğünüzde kurban pazarı gibi… Sağlık çok pahalı. Koruyucu sağlık sistemi yok" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, yoğun bakım yatağının artması gerektiğini belirterek, iyi niyetle kurulan SABİM’in işleyişinde sıkıntı olduğunu, asılsız iddialarla doktorların şikayet edildiğini savundu. Kamu Hastaneleri Birliğinde 6 bin doktorun masa başında çalıştığını ileri süren İrgil, kurumla ilgili ciddi yolsuzluk iddiaları bulunduğunu, "hantal" olarak tanımladığı sistemden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in sağlık alanında yapılanları övmesini CHP’li milletvekilleri alkışladı. Birleşimi yöneten Komisyon Başkanvekili İbrahim Mustafa Turhan’ın “komisyon toplantısının uyumunu bozmayalım” uyarısı üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Aşka geldik. Alkışlamamıza niye tepki gösteriyorsunuz?" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, sağlıkta önemli ve güzel hizmetler yapıldığını ancak özel sağlık sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, hastalara gereksiz ameliyatlar yapıldığını söyledi.

-"Ağlanacak halimize gülüyoruz"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın, Sağlık Bakanlığı verilerinde gebelikte ölen kadın oranının on binde 4 olduğunu belirterek, “Gebelikte ölen erkek sıfır. İkisinin ortalaması on binde 2. Gebelikten ölen kadın oranı ile erkek oranı toplayıp ikiye bölüyorsunuz, gerçek rakamı yarıya indiriyorsunuz ve insanlara sunuyorsunuz" sözleri, gülüşmelere yol açtı.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Turhan’ın, "Babalar da dokuz doğuruyor" demesi üzerine Atıcı, "Ağlanacak halimize gülüyoruz. Rakamı yarı yarıya düşük göstermek için bunu yapmışlar. 2012’de doğumda ölen kadınların oranı on binde 4 iken bu rakam 5 kat artıyor; 2013’te on binde 19 oluyor. Bir yıl içinde kadınlar doğumda 5 kat ölüyor. Hepsi sizin iktidarınızda" karşılığını verdi.

Atıcı, sağlıkta verilerin hızlı değişmediğini, kötü uygulamalar nedeniyle sağlıktaki rakamların kötüleştiğini ileri sürerek, "Sağlığı yönetemiyorsunuz. Sezaryen oranı yüzde 21 iken oldu yüzde 51. Niye olduğunu sorgulamak zorundasınız. Son iki yılda sağlık hizmetlerinden memnun olmayanların oranı yüzde 38 artmış. Sağlığa harcanan paranın arttığı doğru değil. Hastaneleri sattınız bitti, hayal satmaya başladınız" diye konuştu.

Turhan’ın “Sağlık Bakanlığı rakamları son derece şeffaf, Bakanlığımızı kutluyorum” demesine Atıcı, “Sizin böyle bir misyonunuz olamaz. Bakanlık, bu rakamları veriyor ama tam tersini söylüyor” karşılığını verdi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Erzurum ve İzmir başta olmak üzere birçok Şifa hastanelerinin kapatıldığını belirterek, "Bir dönem görkemli törenlerle açtığınız bu hastaneler ne oldu da birden kapatıldı ve sosyal güvenlik sisteminden çıkartıldı. Neden şifa hastanelerine karşı böyle bir uygulama başlattınız?" diye sordu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir, sağlığı özelleştirildiği iddiasının doğru olmadığın, önleyici ve koruyucu sağlık sisteminde hareketli yaşam ve sağlıklı beslenme konusunda Bakanlığın son 3 yıldaki gayretlerinin değerli olduğunu savundu.

CHP'li Çam'ın "milleti hasta ettiniz" diye laf atmasına Kandemir, dünya ülkelerine sağlık ihraç edecek projelere imza atıldığını söyledi. "Dünyanın bize bakarak gıptayla örnek aldığı projeler var" diyen Kandemir, 651 bin insana evde sağlık hizmeti verildiğini, sigara ve bağımlılıkla mücadelede ciddi mesafeler alındığını, aşılama ve acil sağlıkta dünyanın Türkiye'yi örnek aldığını, yenilenen yatak sayısının arttığını, ilaç takip sisteminin ihraç edildiğini anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.