2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)- "(Rusya ve ABD politikalarında eşgüdüm olduğu iddiaları) Öyle olsaydı, Rusya'nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika'nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" - "İnsani yardımların iletilmesi lazım, ablukaların

TBMM (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve ABD arasında DAEŞ ve Suriye'nin geleceği konusunda bir eşgüdüm olmadığını vurgulayarak, "Öyle olsaydı, Rusya'nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika'nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığı’nın ve kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde soruları yanıtladı.

Türkiye’nin ABD ile DAEŞ konusunda aynı görüşte olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Esed’in gitmesi konusunda da farklı düşünmüyoruz. Esed’in gitmesi için siyasi çözüm şart diyoruz, siyasi dönüşüm lazım" dedi.

Türkiye’nin Cenevre ve Viyana toplantılarına destek verdiğini, siyasi müzakerelerin başlaması için muhalefete telkinlerde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İnsani yardımların iletilmesi lazım, ablukaların kalkması lazım ama bunlar için Rusya’nın hava saldırılarının da durması gerekiyor" diye konuştu.

DAEŞ konusunda Rusya ve ABD arasında bir eşgüdüm olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Öyle olsaydı, Rusya’nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika’nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" dedi.

Suriye’deki ılımlı muhalefeti 114 ülkenin meşru muhalefet olarak kabul ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Amerika ile Rusya DAEŞ konusunda aynı düşünmüyor, Rusya’nın farklı ajandası var. Bugüne kadar Rusya’ya inanmakla hata ettiğini Amerika da anlamaya başladı" ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya’nın Suriye’nin geleceği konusunda da farklı görüşleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ABD’nin önceliğinin de planlanan 18 aylık geçiş sürecinin ardından Esed'in gitmesi olduğunu, ancak Rusya ve İran’ın ise Esed’in kalmasını istediğini söyledi.

- Türkiye’nin Suriye politikası

Türkiye’nin bölgesel gelişmelere dair beş yıl önce ortaya koyduğu öngörülerin bugün gerçekleştiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Amerika, Avrupalılar, 'keşke sizi dinleseydik' dediler, üzüntülerini belirttiler. Ben iddia ediyorum ki bugün PYD konusunda YPG konusunda yanlış şey söyleyen Amerika ve bazı ülkeler de gerçeği görecek" dedi.

Amerika’da en çok konuşulan konunun Türkiye’nin önerileri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Amerikalıların "Türkiye’nin teklifini dile getirmedik, uygulamadık, güvenli bölgeye karşı çıktık ki şu anda elzem" şeklinde konuştuklarını söyledi. Benzer sözleri Avrupalıların da sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ankara ziyaretinde de güvenli bölge konusunun ele alındığını kaydetti.

Türkiye’nin, Suriyelilerin güvenli bir bölgeye yerleşmesi ve sorunun çözülmesi için uçuşa yasak bölge önerisi de getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi uçuşa yasak bölge yok, Rusya geldi bombalıyor. Rusya bombalıyor ne oluyor, insanlar bize geliyor ve biz bu insanları alıyoruz" dedi.

- 1915 olayları

Çavuşoğlu, 1915 olaylarının Türklerin ve Ermenilerin ortak acısı olduğunu belirtti.

2005 yılında, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın aldıkları ortak kararla, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a mektup göndererek ortak komisyon kurulmasını ve arşivlerin açılmasını istediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (Perinçek kararı) kararı da tam bunu diyor, 'bu konuda meclisler ve siyasiler karar vermesin' diyor. Bunu suistimal etmek isteyenlere de güzel bir cevap veriyor. Doğu Perinçek’in mahkemeye katılması ve bizim tezlerimizi savunması konusunda bakanlık olarak her türlü çabayı sarf ettik."

- Türkiye'nin dış politikası

Türkiye’nin yürüttüğü dış politikaya yönelik eleştirileri yanıtlayan Çavuşoğlu, "Dış politikamız dibe vurmadı. Tabi biz hep kendi etrafımızdaki sorunlarla ilgileniyoruz. İlgilenmemiz de lazım, ateş düştüğü yeri yakar. Suriye var, Irak var, şimdi Rusya’yla bu problem var. Ama genel resme baktığınız zaman 'Türkiye’nin dış politikası dibe vurdu' demek haksızlıktır" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçesi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.