2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda
Adalet Bakanı Bozdağ:-"Noterlik müessesesini gözden geçiren ve dünyayla daha uyumlu hale getiren bir adım atacağız"-"Noterlerle ilgili şu anda pek çok ülkede olan işleri, Türkiye'de noterlere vermiyoruz. Bu da sıkıntı doğuruyor. Yeni dönemde yeni işleri d

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, noterlik müessesini gözden geçiren ve dünyayla daha uyumlu hale getiren bir adım atacaklarını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın "Noterlikle ilgili bu kadar bekleyen varsa, şartlarını değiştirmek lazım. 8 bin kişi bekliyormuş. Avukatlıktan hakimliğe geçişte yandaş atamaları bunda da olmasın" sözlerine oturumu yöneten Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, "yanlış anlaşıldı" diyerek Adalet Bakanı Bozdağ'dan konuya açıklık getirmesini istedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, sıralamadaki 8 bin 183. kişinin atamasının yapıldığını belirterek, bugün itibarıyla sıra bekleyenlerden en son numaranın 40 bin 240 olduğunu söyledi.

MHP'li Günal'ın "Onlardan atayın" demesi üzerine Bozdağ, "Usul şu; avukatlık stajını yapar herkes noterlik belgesini alıp sıraya giriyor. Hakim ve savcılar da aynı şekilde sıraya giriyor. Bunların hepsi kaydoluyor, sıraya giriyor. Bir yer boşaldığında, o yerle ilgili ilana çıkılıyor. Ona başvurularda en kıdemlisi kimse, oraya atanıyor. Eğer orayı beğenmezse iptal ediliyor, sonra gelen atanıyor. Şu anda sistem böyle yürüyor. Noterlik; avukatların, hakim ve savcıların emeklilikten sonra yer almak istedikleri yer oluyor. Kaydoluyorsunuz, tam emekli oluyorsunuz, sıra size geliyor, gidiyorsunuz oraya. Biz şimdi diyoruz ki sistemin ta başından içine girsin. Hakimliği, avukatlığı biliyor ama noterliğin n'sini bilmiyor" diye konuştu.

Bozdağ, yeni düzenlemeyle doğru bir iş yaptıklarını belirterek, düzenleme Parlamentoya geldiğinde tartışacaklarını ve daha iyisi olması için ne gerekiyorsa onu yapacaklarını bildirdi.

Bakan Bozdağ, "Gerçekten ben daha iyi olsun istiyorum. Noterlerle ilgili şu anda pek çok ülkede olan işleri Türkiye'de noterlere vermiyoruz. Bu da sıkıntı doğuruyor. Yeni dönemde yeni işleri de oraya vereceğiz. Hem noterler güçlendirilmiş hem de yeni bir sistem, düzen kurulmuş olacak" dedi.

Yeni düzenleme konusunda Noterler Birliği ile birlikte çalıştıklarını anlatan Bozdağ, bilim ve teknik heyetin birlikte görev yaptığını, dünyadaki tüm noterlik uygulamalarını yerinde incelediklerini vurguladı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hangi ülke nasıl uyguluyor, noter nasıl olunuyor, noterler hangi işleri nasıl yapıyor? Bütün bunlar mukayeseli hukuk açısından da inceleniyor. Bu adım çerçevesinde de burada bir düzen kuracağız ama müktesepleri de muhafaza edeceğiz. Şu anda da 3 atama reddedildikten sonra iptal oluyor. Burada da belli süre konulur. O süreler sırası geldiğinde kabul edilmeyip reddedildiğinde onlar iptal edilerek sistem dışına çıkmış olacak. Bundan sonra da bir sistem kurulacak, eğitim alınacak, o eğitim çerçevesinde kişiler noter olma imkanına kavuşacak."

-"Ne ekerseniz onu biçiyorsunuz"

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bakanlık bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, "yargıya bağımsızlığını kazandıranın, yasamanın yaptığı yasalar olduğunu" belirterek, "Yani ne ekerseniz onu biçiyorsunuz. Torba yasalarla sisteme adalet kazandıramıyorsunuz. Yasamanın kalitesi, yargının kalitesini belirliyor. Yasama organın egemenliği ile yargının bağımsızlığını içselleştirilmesi konusunda bilim ve hukuk normlarından yararlanarak gerekli hassasiyet gösterilmeli" ifadesini kullandı.

Parlamentonun etkinliği ve yargı bağımsızlığının güvenceye alınmasının temel hedefler olması gerektiğine değinen Temizel, parlamenter rejimi işler kılmak yerine yeni bir rejim kurulmasının doğru görmediklerini söyledi.

Temizel, kişiye özgü rejim kurma tartışmalarının, Türkiye'nin dünya sisteminden koparma riski yanında her alanda bir çok olumsuzlukla karşı karşıya bırakacağını belirterek, darbe yasalarından kurtulmanın önemli olacağını vurguladı. Temizel, mali bağımsızlığı olmayan hiçbir kurumum bağımsız olmayacağını ifade etti.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da yargının fazlasıyla siyasallaştığı konusunda toplumsal algı olduğunu belirterek, dava süresinin çok uzun olduğunu, tutuklamanın tedbir olmaktan çıkıp ceza kadar sürebildiğini anlattı. Yıldırım, mafya ve tecavüz suçlularının denetimli serbestlikten yararlanırken Can Dündar ve Erdem Gül’ün yararlanamayacağının çelişki olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlerinde etkin bir yargılama süreci ve cezanın işletilmediğini savunan Yıldırım, HDP binalarına yönelik saldırılarla ilgili bir tek kişinin aldığı cezanın hükmün ertelenmesi kapsamında değerlendirilmesini vicdanlarını tatmin etmediğini iddia etti. Yıldırım, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen etkin soruşturma yürütülmediğini ileri sürerek, cinayetin açığa çıkarılmamasının nasıl açıklanabileceğini sordu.

Yıldırım, Abdullah Öcalan'ın 5 Nisan’dan beri bütün haklarının kesildiğini iddia ederek, "Kendisine özel bir hukuk mu uygulanıyor? Bunun yasalarda karşılığı var mı?" diye konuştu.

Yıldırım, cezaevi ziyaretlerine 8 aydan beri yanıt verilmediğini söyledi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise torba düzenlemelerle hukukun, kanun eliyle katledildiğini ileri sürerek, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi olsa bunları usulden bozar" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.