2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2):- “Bazı Avrupa ülkeleri PKK saflarına katılmak üzere Suriye’ye ve Kuzey Irak’a seyahat edenleri de yabancı terörist savaşçı olarak tanımlamaya başladı. Bu da doğru bir karardır, doğru bir adımdır”- “Terör örgütleri arasında

TBMM (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinde PKK unsurları aleyhinde başlatılan soruşturmaları ve yargılamaları Dışişleri Bakanlığı’nın yakından takip ettiğini belirterek, “Bazı Avrupa ülkeleri PKK saflarına katılmak üzere Suriye’ye ve Kuzey Irak’a seyahat edenleri de yabancı terörist savaşçı olarak tanımlamaya başladı. Bu da, doğru bir karardır, doğru bir adımdır” dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı.

Terörizmle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ülkemiz on yıllardır farklı örgütlerin yarattığı terörizm belasıyla mücadele etmektedir” dedi.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) Terörle Mücadele Küresel Forumu’nun kuruluşundan bu yana üyesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Terör örgütleri arasında ayrım yapmak, bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışını benimsemek büyük bir hatadır. DAEŞ ile, El Kaide ile El Nusra ile nasıl mücadele ediyorsak, PKK ve DHKP için de aynı yaklaşımın sergilenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde PKK unsurları aleyhinde başlatılan soruşturmaları ve yargılamaları Dışişleri Bakanlığı’nın yakından takip ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Bazı Avrupa ülkeleri PKK saflarına katılmak üzere Suriye’ye ve Kuzey Irak’a seyahat edenleri de yabancı terörist savaşçı olarak tanımlamaya başladı. Bu da, doğru bir karardır, doğru bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Yabancı terörist savaşçıların Türkiye üzerinden bölgeye geçişlerinin engellenmesi için yoğun çaba sarf edildiğini belirten Çavuşoğlu, 9 Şubat itibarıyla Türkiye’ye giriş yasağı listesine eklenen kişi sayısının 30 bini, yakalanıp sınır dışı edilen yabancı terörist savaşçı sayısının ise 3 bini aştığını söyledi.

Çavuşoğlu, DAEŞ ile bağlantısı tespit edilen 660'ı yabancı uyruklu, yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığını ve bunların 698’inin tutuklandığını söyledi.

- “İran, kendisinden beklenen yapıcı tutumu sergilemiyor”

İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin sonuçlanmasının ve İran’a yönelik yaptırımların bir kısmının kaldırılmasının, Türkiye’nin ve bölgenin menfaatleri bakımından olumlu sonuçlar olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“İran’ın bölgesel bağlamda kendisinden beklenen yapıcı tutumu henüz sergilemediğini görüyoruz. Bölgesel konulardaki görüş ayrılıklarımızı İran’la samimi bir şekilde konuşuyoruz, ikili ilişkilerimizi geliştirmek için çaba sarfediyoruz. Önümüzdeki süreçte önce dışişleri bakanı, sonra da İran Cumhurbaşkanı ülkemize ziyaret gerçekleştirecek.”

- Kıbrıs’ta çözüm arayışları

Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünün yerleşik BM parametrelerine göre, eşit statüde iki kurucu devlet çerçevesinde yeni bir ortaklık şeklinde çözümüne tam destek verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İnşallah bu sene Kıbrıs’ta çözüm yılı olacak. Yakalanan fırsatın kaçırılmaması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz çünkü bu, son fırsattır” dedi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırlarının BM’de kayda geçirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını dikkate almadan atılacak adımların hukuki açıdan hiçbir geçerliliği yoktur. Bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz, gelişmelerin seyrine göre ilave tedbirleri devreye sokmaya hazırız" diye konuştu.

- “1915 olaylarına ilişkin samimi ve vicdani duruşumuz devam edecek”

Çavuşoğlu, 1915 olaylarının yüzüncü yılında Türkiye’nin dünya çapında sürdürülen kapsamlı bir kampanya ile mücadele ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Radikal çevreler siyasi ve hukuki kazanım elde edemediler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Perinçek İsviçre davasında aldığı karar bu konuyu siyasi amaçla istismar etmeye çalışan çevreler bakımından adeta bir darbe oldu. 1915 olaylarına ilişkin olarak önümüzdeki süreçte de hiçbir taviz vermeden samimi ve vicdani duruşumuzu devam ettireceğiz.”

- "Türkiye dış temsilcilik sayısında dünyada beşinci"

Türkiye’nin dünyada temsili konusuna verilen öneme değinen Çavuşoğlu, 2002 yılında 163 olan faal dış temsilcilik sayısının, 135 büyükelçilik, 13 daimi temsilcilik ve 84 başkonsolosluk, bir başkonsolosluk birimi ve bir ticaret ofisi olmak üzere toplan 234’e ulaştığını belirtti.

Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu kararı tekemmül etmiş olan 18 yeni temsilcilikle birlikte, Türkiye’nin toplam temsilcilik sayısının bu yıl sonu itibariyle 252’ye ulaşacağını ve temsil açısından Türkiye’nin dünyada beşinci sırada yer alacağını söyledi.

Çok sayıda ülkenin ve uluslararası kuruluşun da Türkiye’de temsilcilik açtığına dikkati çeken Çavuşoğlu, 2001’de 103 olan yabancı büyükelçilik sayısının 123’e, 84 olan başkonsolosluk sayısının ise 91’e yükseldiğini belirtti.

Uluslararası kuruluşların temsilcilikleriyle birlikte Türkiye’deki yabancı temsilciliklerin toplam sayısının 258’e ulaştığını belirten Çavuşoğlu, “İstanbul New York’tan sonra dünyada en fazla yabancı temsilciliğin bulunduğu ikinci şehirdir” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın merkez ve yurt dışı teşkilatında 6 bin 576 personelin görev aldığını belirtti.

- Dış politika adımları

Çavuşoğlu, Güney Kafkasya ve Orta Asya bölgelerindeki dost ve kardeş ülkelerle siyasi ve ticari ilişkilerde daha iyi seviyelere ulaşmanın hedeflendiğini belirtti.

Türkiye’nin, Türkmenistan’a en fazla yatırım yapan ülke konumunda olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Kırgızistan ve Özbekistan ile de ilişkilerin canlandırılmaya çalışıldığını vurguladı. Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Türkiye’nin, kardeşlik duygularının yanı sıra stratejik ortaklık çalışmalarını da yürüttüğünü kaydetti.

Gürcistan’ın da stratejik ortak ve komşu olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Gürcistan’ın dış ticaretinde ilk sırayı aldığını ifade etti. Çavuşoğlu, Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki ata topraklarına dönüşleri için de gerekli adımların atıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, Afganistan ve Pakistan’ın güvenlik ve istikrarının bölgeye olumlu bir şekilde yansıyacağını belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yönelik tüm uluslararası çabalara da Türkiye olarak güçlü bir destek veriyoruz” dedi.

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikasının 2013 yılı itibarıyla yerini Afrika ile ortaklık politikasına bıraktığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliğinin bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçesinin 1 milyar 868 milyon 612 bin TL olarak sunulduğunu ve kabul edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bakanlığın 2016 yılı bütçesini ise TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na 2 milyar 739 milyon 482 bin TL olarak sundu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.