2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda
CHP Bursa Milletvekili Karabıyık:-"Terörün turizmin üzerinde olumsuz etkisi var. Ve bu konuda mutlaka bir şeyler yapılması lazım. Çünkü biz, turizm gelirlerinden vazgeçemeyiz"- HDP İstanbul Milletvekili Paylan:-"Sanat muhaliftir. Devletin sanatı, sanatçıs

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, "Terörün turizmin üzerinde olumsuz etkisi var. Ve bu konuda mutlaka bir şeyler yapılması lazım. Çünkü biz, turizm gelirlerinden vazgeçemeyiz" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde devam ediliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, görüşmelerde yaptığı konuşmada, Plan ve Bütçe Komisyonunun çalışma koşullarına ve süresine değinerek, 17 saat aralıksız çalışmanın vicdani ve insani olmadığını söyledi. "Bu yapılan iş değil, böyle kanun yapılmaz" ifadesini kullanan Bekaroğlu, etkin ve verimli bir çalışma ortamının bulunmadığını söyledi. Kendisinin psikiyatri uzmanı olduğunu hatırlatan Bekaroğlu, uzun çalışma süresinin kişilerin doğru algılama ve değerlendirme yapma yolunu kapattığını belirtti.

Bazı muhalefet milletvekilleri de söz alarak, görüşmelerin uzamasının ve çalışma koşullarının güçleşmesinin bütçenin hakkıyla değerlendirilmesini olanaksız hale getirdiğini savundu.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, bakanlık bütçesine ilişkin konuşmasında turizm gelirlerinin önemine işaret ederek, Rusya ile yaşanan gelişmelerin bu ülke vatandaşlarının Türkiye'ye gelişini olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Karabıyık, "Güvenlik ve dış politikadaki sorunlar turizm üzerinde son derece etkili. Özellikle terör büyük bir risk. Terörün turizmin üzerinde olumsuz etkisi var. Ve bu konuda mutlaka bir şeyler yapılması lazım. Çünkü biz, turizm gelirlerinden vazgeçemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin turizmde daha etkili bir stratejisi olması gerektiğini vurgulayan Karabıyık, "Türkiye'de turizmin hukuksal sorunları var. Bunlara eğilinmesi lazım. Çünkü turizmin sağlıklı bir zeminde gitmesi lazım" dedi.

-Türkçe'yi yabancı kelimelerin istilasından koruyalım"

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt da Türkçe'nin özellikle iş yeri isimleri konusunda yabancı kelimelerin istilasında olduğunu belirterek, buna karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Beyazıt, tarihi eserlerin üzerindeki tanıtım levhalarının da ayrıntılı ve özenli şekilde hazırlanmasının tarihi bilgilerin kuşaktan kuşağa iletilmesinde önemli olduğuna işaret etti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın bakanlık bütçesine ilişkin sunumunda sektörde yaşanan krizden söz etmediğini kaydederek, bu durumu eleştirdi. Türkiye'nin güvenlik kaygısı yaşanan bir ülkeye dönüştüğünü ve turizmde rezervasyon iptallerinin yaşandığını ileri süren Paylan, bakanlığın bir kriz yönetimi olup olmadığını merak ettiklerini belirtti. Paylan, "Turizm ülkeye moral veren bir sektördür. Turizm kötüyse ülkenin morali de bozuk olur. Bu sektör bir şekilde ayakta tutulmalı" dedi.

Konuşmasında şehirlerin tarihi dokusunun korunmasına da değinen Paylan, şehirlerin tarihine ve hafızasına sahip çıkmak noktasında ivedi çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Paylan, yerleşim birimlerinin geçmişten gelen Kürtçe, Ermenice isimlerinin bu yerlere yeniden verilmesinin de kültürel hafızanın korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

Paylan, "Sanat muhaliftir. Devletin sanatı, sanatçısı olmaz. Sanat muhalif bir şeyse muhalif sanatçıları da korumalısınız" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, turizmde düzenleme ve reform eksikliği olduğunu, bu eksikliklerin acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta konuşmasında, televizyon dizilerini eleştirerek, "Bu dizilerin büyük bölümü bizim kültürümüzü yansıtmıyor. Bu yolla kültürümüzün yozlaştırıldığını düşünüyorum" dedi.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ise tarihi eserlerin korunması ve restorasyonlarının yapılması gerektiğini belirterek, "Türkiye açık bir müze gibi. Neresine el atsanız tarih fışkırıyor" ifadesini kullandı. Arslan, şehirlerin kültür atlaslarının hazırlanması önerisinde de bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.