2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı

2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (4)- "İşçimizin emeğinin karşılığını verdik, çalışma şartlarını iyileştirdik. Çiftçimize destek olduk, tarım ve hayvancılığı teşvik paketleri ile hiç yapılmadığı kadar destekledik. Gece gündüz, durmadan, yorulmadan insanımızın refah ve

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, işçinin emeğinin karşılığını verdiklerini, çalışma şartlarını iyileştirdiklerini belirterek, "Çiftçimize destek olduk, tarım ve hayvancılığı teşvik paketleri ile hiç yapılmadığı kadar destekledik. Gece gündüz, durmadan, yorulmadan insanımızın refah ve huzuru için çalıştık" dedi.

Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "Bütçe maratonu. Bütçe sonrasında mecliste teamüller çerçevesinde iki hafta aranın verilmiş olması ve Avrupa Birliği ile vardığımız vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde öncelememiz gereken bazı yasal düzenlemeler olması dolayısıyla üç aylık reformlarımızın yaklaşık yüzde 30'luk bir kısmını erteledik ama 6 aylık reformlarımızın da yaklaşık yüzde 30'luk kısmını gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.

Yegane derdi bu millete hizmet olan siyasi bir kadro olduklarını, hükümetlerinin istikametinin de bu olduğunu ifade eden Davutoğlu, toplumun her kesiminin refah ve huzur içinde yaşadığı, işçinin, esnafın, çiftçinin ürettiği, ürettiğinin karşılığını aldığı, müreffeh, kalkınmış, başı dik insanların Türkiye'sini kurduklarını söyledi.

Bu gaye ile 14 yılda demokrasinin ve ekonomik büyümenin önündeki engelleri bir bir kaldırdıklarını dile getiren Davutoğlu, demokrasinin tıkanmış kanallarını açtıklarını, hukuk ve adalet yolunu genişlettiklerini, krizlerle boğuşan Türkiye'yi kalkındırdıklarını anlattı.

Davutoğlu, birinci nesil reformlarla Türkiye'yi kapasitesini en iyi şekilde kullanan bir performansa taşıdıklarını ifade ederek, iş adamlarına öz güven kazandırdıklarını, şirketleri dış dünyaya açılmaya, katma değeri yüksek ürünler üretmeye, ihracata teşvik ettiklerini aktardı.

Dış ticaret, uluslararası yatırım, turizm, istihdam gibi alanlarda rekorlar kırdıklarını, ekonomiyi, milleti tarihine yakışır şekilde şaha kaldırdıklarını dile getiren Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşçimizin emeğinin karşılığını verdik, çalışma şartlarını iyileştirdik. Çiftçimize destek olduk, tarım ve hayvancılığı teşvik paketleri ile hiç yapılmadığı kadar destekledik. Gece gündüz, durmadan, yorulmadan insanımızın refah ve huzuru için çalıştık. Zira bizim siyasetimizin merkezinde sadece insan var, insan onuru var. Vatandaş var, vatandaşımızın onuru var. Bir kez daha bütün bu kutlu yolculuğun çığIrını başlatan Sayın Cumhurbaşkanımıza da huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum. 2015 yılında orta vadeli program beklentimize paralel olarak yüzde 4 büyüdük. Küresel ekonominin henüz toparlanmadığı bir ortamda Türkiye olarak kalkınmamızı sürdürdük. Yaşadığımız iki genel seçime bölgemizdeki jeopolitik risklere, dış talepteki daralmaya rağmen Türkiye ekonomisi, AK Parti ile ve AK Parti'nin erdemli siyasetiyle büyüyor. AK Parti ile Türkiye ekonomisi doğru yönde, doğru istikamette ilerliyor."

"Ekonomideki bazı verilere dikkatinizi çekmek istiyorum. Yüzde 4'lük büyüme ile şu anda Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katından fazla büyüdük" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ülke olduğunu söyledi.

Bunun iki seçim yapılan bir yılda gerçekleştiğine işaret eden Davutoğlu, bu büyümenin olumlu etkilerinin toplumun her kesimi tarafından hissedildiğini, işçinin, esnafın, çiftçinin de bu büyümeden nasibini aldığını kaydetti.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Büyüdük ve büyürken insanımızın ekmeğini büyüttük, refah seviyesini yükselttik. 2015 yılında yaklaşık 700 bin kardeşimize, krizden bu yana da yaklaşık 6,5 milyon kardeşimize ilave istihdam sağladık. OECD ülkeleri içinde Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en fazla istihdam üreten ülke olduk. Özellikle kadınlarımızın iş gücüne katılımını belirgin bir şekilde artırdık. 2015 yılında cari işlemler açığının milli gelire oranını 0,9 puan azaltarak, yüzde 4,5 seviyesine indirdik. AK Parti hükümetlerinin mali disipline verdiği önemi artık tüm Türkiye ve bütün dünya biliyor. 2002 yılında yüzde 11'in üzerinde devraldığımız merkezi yönetim bütçe açığını milli gelire oranını, 2015 yılında yüzde 1,2 seviyesine indirdik. Ekonomimizin can damarlarından bankacılık sektörünü sağlam bir zemine oturttuk. Ekonomik göstergelerdeki olumlu görünüm, 2016 yılının ilk aylarında da devam etti. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi 2016 yılı Ocak ayında yıllık yüzde 5,6 oranında arttı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre, 1,9 puan artarak yüzde 74,3 puan seviyesine yükseldi. 2016 yılı Şubat ve Mart aylarında ihracat yeniden artış eylemine girdi. Böylece yıllıklandırılmış dış ticaret açığı, 2010 yılından bu yana dikkatinizi çekerim en düşük seviyeye indi. Türkiye ile birlikte büyüyen, Türkiye'nin değerine değer katan iş adamlarımız aramızda bulunuyorlar. İşçilerimize, çiftçilerimize bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum"

- "Biz bin kere düşünür bir kere söyleriz"

Yılın ilk iki ayında mali disiplinden taviz vermediklerini de anlatan Davutoğlu, "Çok şüpheler beyan edenler oldu, 'Bu vaatler gerçekleşirken bütçe yükü ne olacak, bütçe açığı artacak mı? Nereye gidiyoruz. Acaba bunların hesabı mı yapıldı?' diye soru soranlar oldu. Bilsinler biz hesap etmeden yola çıkmayız, söz verdiğimizde yaparız. Hesabımızı da her gün en son noktasına kadar takip ederiz" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Merkezi yönetim bütçesinde ocak- şubat döneminde 6,6 milyar Türk Lirası fazla faiz dışı dengede ise 16,4 milyar Türk Lirası fazla verdik elhamdülillah, bütçemiz bereketlendi. Çünkü biz milletimizin duasıyla yola çıktık çünkü biz elimizi uzattığımız masumların duasıyla yolumuza devam ediyoruz. Hükümetlerimiz bu konuda bundan sonrada hep dikkatli olacak. Mali disiplinden hiç taviz vermeyeceğiz. Bizim 14 yıllık hükümetlerimiz döneminde enflasyonu tek haneli seviyelere indirdik ve inşallah daha da düşük seviyelere indireceğiz. Bakınız mart ayı enflasyon oranı piyasa beklentilerinin de altına geldi. Mart ayında yüzde 7,46 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon, son 7 ayın en düşük seviyesidir. Aylık olarak baktığımızda endeks bir önceki aya göre yükselmedi, bilakis geriledi. Biz inanıyoruz ki 2016 yılı daha da bereketli bir yıl olacak. Kaos ve kriz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Türkiye'nin ilerlemesini sabote etmek isteyenler amaçlarına asla ulaşamayacak. Türkiye ekonomisini daha da büyüteceğiz ve vatandaşımızın refah seviyesini daha da yükselteceğiz. Türkiye'yi küresel ekonomide daha da yükseklere taşıyacağız. Türkiye'de refahı daha da artırmanın ve ülkemizi yüksek gelir gurubuna taşımanın vakti geldi. Bu vizyonla 25 öncelikli dönüşüm programında yapısal reform gündemimizi belirledik. Yine bu vizyonla göreve gelir gelmez 2016 Yılı Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştık, vaat ve reformlarımızı bir takvime bağladık. O günden beri düzenli olarak kamuoyunun önüne çıktık, son durumu paylaştık. Biz tutamayacağımız sözleri vermedik, söz verdik mi gereğini yaptık. Biz, söz verip de unutanlardan, bahaneler, mazeretler uyduranlardan olmadık. 14 yıllık başarılarımızın arkasında ahde vefa, söze sadakat yatmaktadır. Biz halkımıza güveniyoruz, halkımız bize güveniyor. İnsanımız, AK Parti iktidarına güveniyor vadedilenin yerine geleceğini biliyor. Biz bin kere düşünür, bir kere söyleriz. Bir kere söylersek, bir kerede de söz verirsek gereğini yaparız. "

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.