2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
CHP Ankara Milletvekili Bilgehan:- "Türkiye'de her dört kadından biri şiddet görüyor. Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Vahim olan şiddet görenlerin yüzde 89'u hiçbir kuruma başvurmuyor"- AK Parti Aydın Milletvekili Savaş:- "Ülkemiz son 15 yılda

TBMM (AA) - CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, "Türkiye'de her dört kadından biri şiddet görüyor. Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Vahim olan İstanbul sözleşmesine rağmen şiddet görenlerin yüzde 89'u hiçbir kuruma başvurmuyor." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında boşanma oranının en düşük gerçekleştiği ülkelerden biri olduğunu belirterek, bunun aile kurumuna verilen önemin gösterdiğini söyledi.

Kadınlarla ilgili eğitimden sağlığa, istihdamdan iş gücüne katılıma kadar pek çok konuda dünden bugün çok önemli iyileşmeler yaşandığının altını çizen Kaynarca, kadın sorunlarının çözümünde de yasal düzenlemelerin yanı sıra toplumsal bilinçlenmenin de önemine işaret etti.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayarak, bunu hayata geçirmenin büyük ölçüde iktidarların sorumluluğunda olduğuna vurgu yaptı.

Kadına yönelik sorunların temelinde, eşitliği merkez almayan anlayışın yattığını belirten Ertan, bir zihniyet değişiminin gerektiğini söyledi.

Ertan, bütçenin erkek egemen bir bakış açısıyla hazırlandığını da ileri sürerek, "Hükümetin sunduğu bütçede kadınlar için yapılan harcamalar ayrı bir kalemde sayılmadığından, bütçenin toplumsal cinsiyet duyarlılığına sahip olmadığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AK Parti iktidarlarında sosyal yardımlar konusunda önemli çalışmalar yapıldığını, ancak son yıllarda bu yardımlarda duraksamalar yaşandığını bildirdi.

İktidarın sosyal yardımları dağıtma biçimini eleştiren Bekaroğlu, sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek kuralının çiğnendiğini, sosyal yardımların dağıtımında ciddi partizanlık yapıldığını ileri sürdü.

Türkiye'de son dönemde uygulanan ekonomi politikalarının gelir dağılımında eşitsizliği artırdığını savunan Bekaroğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye büyüyor ama bu büyüme adaletli bir büyüme değildir. Eşitliği değil, eşitsizliği artıran bir büyümedir. Devlet, zayıf olan kesimlerden yana politikalar üreterek eşitsizliği gidermelidir. Ama siz bunu yapmıyorsunuz. Zenginden de fakirden de aynı vergiyi alıyoruz. Bu politikalar böyle devam ettiği sürece biz her yıl burada artan sosyal yardımları konuşuruz."

-"47 ülkede de aynı sorunlar var"

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görevlerine işaret ederek, bakanlığın adında mutlaka kadın ifadesinin bulunmasını istedi.

Bilgehan, kadın sorunlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Ben şu anda kadına yönelik şiddetle ilgili Avrupa Konseyinin genel raportörüyüm. 47 ülkede de aynı sorunlar var. Ama bize baktığımızda, samimi olmak gerekiyor; her gün bir kadın öldürülüyor. Kadına yönelik şiddetin değişik safhaları var, göstergeleri var. Aile içinde tüm bireylerin haklarının korunması gerekiyor ama gerçekten en mağdur durumda olan kadınlar. Türkiye'de her dört kadından biri şiddet görüyor. Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Vahim olan İstanbul sözleşmesine rağmen şiddet görenlerin yüzde 89'u hiçbir kuruma başvurmuyor."

AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, ailenin devlet yapısının kök hücresi olarak kabul edilebileceğini, bu bakımdan büyük önem taşıdığını vurguladı.

Değişen dünya ve ülke şartlarının aile yapısında değişikliklere yol açtığını belirten Çakır, aileye yönelik politikaların da bu çeşitlilik üzerinden üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çakır, farklı kurumlarca yürütülen aileye yönelik çalışmaların artmasının ve bilgi tabanlı hale getirilmesinin de yararlı bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

-"Kadın politikalarında işbirliği önemli"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Türkiye'nin kadın haklarına ilişkin durumunu doğru analiz edebilmek için geçmiş uygulamalar ile bugünü kıyaslamaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Katırcıoğlu, kadına yönelik şiddetin tarihin her döneminde dünyanın her yerinde yaşanan bir sorun olduğuna işaret ederek, bu sorunun sadece Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı üzerinden çözülemeyeceği görüşünü paylaştı.

Sadece kadınlar için değil, tüm bireyler için eşitliği savunduklarını belirten Katırcıoğlu, kadın politikalarında tüm siyasi partilerin işbirliği içinde olmasının önemine de dikkati çekti.

HDP İstanbul Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Türkiye’nin batısı ile doğusu arasında nüfus artış orantısızlığının merkezi devlet için her dönem sorunlu bir alan olarak görüldüğünü bildirdi.

Ülkede Türk ve Kürt nüfuslarının artış hızı arasındaki farkı çok çocuk yapılması tavsiyesiyle çözmeye çalışmanın doğru bir yaklaşım olmadığını savunan Kürkcü, devletin çözemediği işi, kadınlardan çocuk doğurarak çözmelerini beklemenin kadınlara haksızlık olduğunu söyledi.

-"Meclis'te, çocuk hakları komisyonu kurulsun"

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, konuşmasında çocuklara yönelik şiddet ve taciz haberlerinin medyada adeta bir magazin malzemesi gibi ele alındığını, bu duyarsız yaklaşıma son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Doğan, şiddetin şiddeti doğurduğuna işaret ederek, çocuğa yönelik şiddetin önlenmesinin sağlıklı bir geleceğin de önemli adımlarından olduğunu aktardı.

Mecliste çocuk haklarına ilişkin bir komisyon kurulmasını isteyen Doğan, bunun sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, sosyal devlet anlayışının 2002 yılına kadar kağıt üzerinde bir ifade olarak kaldığını, bu kavramın AK Parti iktidarları döneminde gerçek anlamıyla hayata geçtiğini belirtti.

AK parti iktidarının kaynakları sosyal harcamalara ayırarak, milletin faydasına kullandığını anlatan Savaş, "Ülkemiz son 15 yılda, sosyal harcamalarını en fazla artıran ülke oldu. AK Parti iktidarları olarak sosyal alanda herkes ve her kesim için politikalar ürettik." değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal politikaların başına aileyi koyduklarına işaret eden Savaş, güçlü ailelerin güçlü toplumu inşa edeceğine inandıklarını aktardı.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, konuşmasında FETÖ ile mücadele kapsamında parçalanan ailelerin çocuklarına değinerek, ebeveynlerinin durumunun çocuklara yansıtılmaması gerektiğini savundu.

Demir, nefret dolu kuşakların ortaya çıkmaması için çocuklara özenli bir yaklaşım sergilenmesi ve masumiyetlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

-"Bizi yardım alanların sayısının azalması mutlu eder"

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, fuhuş suçu işleyen ya da buna aracılık edenlere yönelik yasal yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi.

Yardımların sosyal devletin bir gereği olduğunu, ancak fakirliğin azalmasının bir göstergesinin de yardım yapılan vatandaş sayısının azalması olduğuna işaret eden Şimşek, "Bizi, sosyal yardım alanların, kadın sığınma evinde kalanların, boşananların sayısının azalması mutlu eder." ifadesini kullandı.

Şimşek, sosyal yardımların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla tek elden dağıtılmasının usulsüzlük iddialarını ortadan kaldıracağını da belirtti.

Bugün hala yoksulluk sorununu çözemeyip vatandaşlara kömür dağıtımı yapılıyor olmasının kendisini üzdüğüne işaret eden Şimşek, "Bugün belediyeler musluktan akan suyu vatandaşın içebileceği kaliteye getirememiş, yolları yapamamış vatandaşa kömür dağıtmanın peşinde. Bu durumu ortadan kaldırmamız lazım" şeklinde konuştu.

Komisyonda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerindeki müzakereler devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.