2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye, AB'ye 1999'daki gibi şimdi başvuru yapsa, muhtemelen Kopenhag siyasi kriterlerini karşılayamadığı gerçekçesiyle başvurusu reddedilirdi"- AK Parti'li Kavcıoğlu:"Bazı monşer, kendi insanlarına yukarıdan bakan bü

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Suriye bataklığının kurutulması, buraya harıl harıl su akıtan hortumların kapatılması gerektiğini söyledi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, eklektik, konjonktürel, iç politikaya malzeme edilmiş, küresel durumdan ziyade bölgesel gelişmelere sıkışmış, pragmatist, Makyavelist bir dış politikanın olduğunu savundu.

Özsoy, Mecliste grubu bile olmayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, neredeyse paralel dışişleri bakanı gibi konuştuğunu öne sürdü.

Suriye'nin tek başına bir ülke olarak ayakta kalacaksa eski yapının devam etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Özsoy, Türkiye'nin oradaki Kürtlerin ne olacağına dair bir politika üretmesi gerektiğini söyledi.

-"Eziklik, siliklik yok"

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, dış dünyada artık omurgasız ve etekleyen bir Türkiye'nin olmadığını dile getirdi.

Ezikliğin, silikliğin olmadığını belirten Aydemir, "Küresel güçlerin her dediğine baş eğen, onların izleri üzerinden yürüyerek, mağdur, mazlum dinlemeden insanlık değerlerini hiçe sayanların ortağı olan bir Türkiye yok. İçine kapanmış, dış dünyayla bağlarını koparmış, kendini başkalarının politikalarına terk etmiş bir Türkiye yok. 'Dünya beşten büyüktür' gerçeğini en yüksek perdeden vurgulayarak 72 milletin sesi olan bir Türkiye var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin onlarca iyi niyetli, barışçıl çabalarına, yaklaşımlarına karşılık, ülkeyi dar bir kalıpta ve silik bir üslupta görmek isteyen bazı ülkelerin, Türkiye'nin birliğini tehdit etmeye çalışan şer güçlerini içlerinde barındırdığını vurgulayan Aydemir, FETÖ iblislerine yuva olan ülkelerin bulunduğuna dikkati çekti.

İstikameti milletin çizdiğini, milletin çiziği istikamet üzerine politika yaptıklarını ifade eden Aydemir, dışarıdakiler ne der diye değil millet ne der diye politika ürettiklerini belirtti.

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, yurt dışında, bazı Dışişleri Bakanlığı mensuplarının, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı sorunlarla ilgili çok fazla çaba harcamadığını gördüklerini söyledi.

Kavcıoğlu, özellikle bazı büyükelçi, konsolosların Türkiye'nin bu hassas konularında gerekli özeni göstermediğinin altını çizerek, "Karşılaştığımız, yaşadığımız olaylara ilgili söylüyorum, çoğunu tenzih ederek söylüyorum; halen bazı monşer, kendi insanlarına yukarıdan bakan büyükelçilerimizin, konsoloslarımızın Türkiye'nin bu kadar sıkıntılı döneminde ülkeyi savunmak yerine tarafsız kalmalarını doğru bulmuyorum." dedi.

- "Hayal olur"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, iki ucu açık süreç bulunduğunu, bunlarda bir ilerleme görülmediğini savundu.

Yılmaz, Türkiye'nin AB'ye 1999'daki gibi şimdi başvuru yapsa, Kopenhag siyasi kriterlerini karşılayamadığı gerçekçesiyle başvurusunun reddedilebileceğini öne sürdü.

Türkiye'nin AB ile sorunlar yaşadığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye, 16 Nisan referandumu, demokrasinin kurumsal olarak belini kırdı, bunun sıkıntısı da görülüyor. Türkiye'de demokrasi algısı değişmedikçe, ifade özgürlüğüyle ilgili ilerleme olmadıkça, tek adam rejimiyle ilgili algı değişmedikçe AB ile ilişkilerin, bulunan noktadan daha ileriye gideceğini düşünmek hayal olur. Bundan 10 yıl önce daha geri seviyedeydik ama tam üyeliği tartışıyorduk. Şimdi maalesef üyeliğin durdurulması, dondurulması, tartışılmasını tartışıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin ABD ile sıkıntı yaşadığında Rusya ile iyi ilişkilerin götürüldüğünü anlatan Yılmaz, Suriye konusunun, Rusya'yı Akdeniz'e indirdiğini söyledi. Yılmaz, siyasi bir çözümde, Rusya'nın ana aktör olduğunu, çok istediği Akdeniz'e indiğini, rejim değişikliği sevdası yüzünden bölgenin karıştığını belirtti.

ABD ile ilişkilere de değinen Yılmaz, ilişkilerin bu şekilde devam etmesini kimsenin istemediğini ancak düzeltilmesi yönünde engellerin bulunduğunu savundu. Yılmaz, "Sarraf dosyası, Halkbank dosyası, bunların nereye gideceği belli değil. Bu iki dosyayla ilgili elinizde ne var, bilmiyoruz. " dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Rıza Sarraf konusunun dış politikayı etkileyecek kadar önemli olduğunu belirterek, Dışişleri Bakanlığının bu konuyla ilgili nasıl bir hazırlık yaptığını sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, monşer sıfatın, doğru bir sıfatlandırma olmadığını kaydetti.






Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.