2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: (2)- "(Van'da 'Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edildiği' iddiası) Koruma Kurulumuz tarafından, alanda mevcut bulunan yapıların işleme uygun olmadığına, izinsiz uygulamaların kültür varlığı tabakasına zarar vermed

TBMM (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Van'ın Edremit ilçesinde "Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edildiği" iddiasıyla ilgili olarak Koruma Kurulunun söz konusu yapıların 60 gün içinde kaldırılmasına karar verdiğini bildirdi.

Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekillerinin turizm göstergeleriyle ilgili sorusu üzerine, bu alanda kıyaslama yapılması gereken dönemin 2014 yılı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Veriler böyle giderse, dış politikadan güvenliğe kadar birçok alanda tedbirlerimizi bu şekilde sürdürmeyi başarabilirsek 2019 yılında, belki de 2018'in sonunda 2014 rakamlarına ulaşmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kurtulmuş, turist sayısı ile turizm gelirleri arasında bire bir ilişki olmadığını dile getirdi.

Biraz panikle, telaş içinde özel sektörün bu yıl fiyatlarını çok aşağı çekmesinin de payının olduğunun unutulmamasını isteyen Kurtulmuş, "Bakanlık olarak elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya gayret ettik. Hedef, kişi başı bin dolar hedefidir, bu da hayal değildir. Planladığımız işler iyi giderse olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası ile turizm sektörüyle sağlanan iyi koordinasyonun süreceğini, sektörün yanında olacaklarını belirtti.

- "2 milyondan fazla İngiliz turist gelecek"

Turizmde yeni pazarlara açılma sözünün Avrupa pazarlarını ihmal etme anlamına gelmediğine dikkati çeken Kurtulmuş, geçen hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da katıldığı Dünya Turizm Fuarı'nın (WTM) çok başarılı geçtiğini anlattı.

Numan Kurtulmuş, "Daha şimdiden İngiliz turistlerin o fuar sırasında geçen yıla göre yüzde 20 fazla erken rezervasyon yaptırdıklarını söylediler. Çok memnun olduk. 2018'de inşallah 2 milyonu aşkın İngiliz turist gelecek ve 4 milyonu aşkın da Alman turistin gelmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Kurtulmuş, Uzakdoğu ile ilgili de gerekli şartların sağlanması halinde milyonlarla ifade edilen turistlere pazarların açılmasının mümkün olduğunu bildirdi.

- Van'ın Edremit ilçesindeki iddialar

"Torba Yasa"da yer alan düzenlemelere ilişkin soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi uhdesindeki eserlerin ihya edilmesini Bakanlığın üzerine atmadığını vurguladı. Kurtulmuş, bu konuda bazı vakıfların restorasyonuna yönelik çalışmalarda, tescilli bir yapı olması durumunda özel şahısların da müracaatta bulunabileceğini anlattı.

"Efes Antik Kenti'nde düğün yapıldığı" iddiasına da değinen Kurtulmuş, oradaki görüntünün kruvaziyer gemi programı için gelen bir gruba verilen klasik müzik dinletisi olduğunu, düğün yapılmadığını aktardı.

Kurtulmuş, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın, Van'ın Edremit ilçesinde "Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edildiği" iddiasına ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Edremit'teki kazılarla ilgili, Koruma Kurulumuz tarafından, alanda mevcut bulunan yapıların işleme uygun olmadığına, izinsiz uygulamaların kültür varlığı tabakasına zarar vermeden ilgili müze müdürlüğü denetiminde 60 gün içerisinde kaldırılmasına karar verilmiştir. Yani 'Tuvalet yapıldı' dediğiniz yerle ilgili, yapılan yapıların kaldırılmasıyla ilgili Koruma Kurulu kararı var. Bu konunun takipçisi olacağız."

- İptal edilen kongreler

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, bir soru üzerine, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi alanların terör örgütü tarafından yakılıp yıkıldığına dikkati çekerek, buraları yeniden ihya etmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Akademisyenler, sektör temsilcileri artık Türkiye'ye gelmiyor." eleştirilerine yönelik Kurtulmuş, bu sene şu ana kadar binden fazla kişinin Türkiye'ye davet edilerek, Bakanlık tarafından ağırlandığı bilgisini paylaştı.

Ordu'da 20 Kasım'da "9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi"nin başlayacağını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İstanbul 2015 yılında 2 bin 11 kongreye ev sahipliği yaptı. 2016 yılında bu sayı 103'e düştü, 2017 yılında tekrar 117'ye ulaştı. Terör, Almanya, Avrupa ile yaşanan gerilimlerin de etkisi var ama şunu da unutmayın; FETÖ'nün halen devam eden uluslararası şebekesinin de bunda çok büyük etkisi var. Yani benim de bildiğim birkaç tane uluslararası çok önemli, özellikle tıp kongrelerinin tehirinde, adamlar işi gücü bıraktılar dünyanın her yerinde propagandalarını yaparak, oradaki uluslararası Türkiye düşmanı networkü harekete geçirerek onların iptal edilmesini sağladılar."

Yerli film izleme oranlarının giderek arttığını belirten Bakan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne yönelik de Türkiye'nin halihazırda 193 ülke arasında 17'nci sırada olduğunu ve bu sıranın daha yukarılara çıkarılması için etkin çalışmalar yürütüleceğini dile getirdi.

Daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının bütçeleri komisyonda oylanarak kabul edildi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.