2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: (1)- "Biz sanıldığı gibi sadece ağaçları korumuyoruz, orman içindeki her türlü flora, faunayı, yaban hayatını da koruyoruz"- "Orman yangınlarını çok kısa sürede söndürüyoruz ama soğutma çalışmaları birkaç günden 10 gün ka

TBMM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz orman yangınlarını çok kısa sürede söndürüyoruz ama soğutma çalışmaları birkaç günden 10 gün kadar sürebiliyor." dedi.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Atık sularla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Eroğlu, sadece Ergene'deki atık su arıtma tesislerini yaptıklarını, bunun da nedeninin atık su arıtma tesislerinin yapımının belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini Ergene havzası için koordinatör olarak ataması üzerine DSİ kanununda değişiklik yaparak, orada çalışma yürüttüklerini belirtti.

Konya Ovası Projesi'nin (KOP) büyük bir proje olduğunu, proje kapsamında 1 milyon 100 bin hektar alanın sulanacağını vurgulayan Eroğlu, "Esasen KOP'ta şu yapılıyor, bir, başka havzalardan su getirilmesi, iki, sulama sistemlerin damlama veya yağmurlama olacak şekilde modernize edilmesi şeklinde iki proje var." diye konuştu.

Bu iki konuda üç önemli adım attıklarını anlatan Eroğlu, bütün çalışmalar tamamlandığında toplam 750, 800 milyon metreküp suyun Konya Ovası'na akacağını söyledi.

Bakan Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte "suya uygun ürün deseni" çalışması yaptıklarını da aktardı.

Sulak alanları koruduklarını dile getiren Bakan Eroğlu, 1960'lı yıllarda geçmiş hükümetlerin sıtma gibi hastalıklar nedeniyle sulak alanları kurutmak için çalışma yaptığını anımsatarak, "Ama biz şu anda bütün sulak alanları koruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, sulakları kurtarmak için yaptıkları çalışmaları anlatarak, 100 sulak alanla ilgili çalışmaların ise devam ettiğini belirtti.

- Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çalışma grubu kurulacak

Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda verilen desteğe teşekkür eden Eroğlu, "Bu konuda bir profesör ile görüştük. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda bir çalışma grubu kurulması talimatı verdik." dedi.

Bu bitkilerin büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Eroğlu, bu konuyla ilgili bakanlıkların da ilgilenmesini istedi.

Suyu çok iyi yönettiklerini dile getiren Eroğlu, bu amaçla yeni bir yapılanmaya gittiklerini, DSİ yanında bütün havza bazında suları idare edecek Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu, dünyadaki su politikalarını takip amacıyla da Türkiye Su Enstitüsü kurulduğunu, bu kurumların suyla ilgili konuları takip ettiğini söyledi.

Odun dışı orman ürünlerine ilişkin Eroğlu, "Odun dışı orman ürünleriyle ilgili olarak bu güne kadar 125 orman ürününde hasat planı yapıldı, bunlar uygulama planlarına göre yapılıyor ama buna biraz daha dikkat edilmesi lazım. Bazen kökünden alıp götürüyorlar. Meyanla ilgili de çalışma yapıldı." açıklamasını yaptı.

- Sulak alanlarda rehabilitasyon

Bakan Eroğlu, sulak alanlarla Konya, Kayseri, Kırşehir, Bursa, Afyonkarahisar ve Tokat'ın da içinde bulunduğu birçok ilde rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığını, bazı illerde ise çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Orman yangınlarının 10 günde söndürülmediği iddiasına ilişkin de açıklama yapan Eroğlu, "Biz orman yangınlarını çok kısa sürede söndürüyoruz ama soğutma çalışmaları birkaç günden 10 gün kadar sürebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Göller ve sulak alanlarla ilgili eylem planları hazırladıklarını anlatan Eroğlu, "Göllerdeki su kalitesini izlemek için DSİ Bölge Müdürlüklerinde kontrol laboratuvarları kurduk. Denetliyoruz. Hatta bazı kritik yerlerde online izleme yapıyoruz. Su kalitesi sürekli takip ediliyor." dedi.

- "Kesilen ağaçların beş katı kadar boylu ağaç dikilmesine dikkat ediyoruz"

Eroğlu, İstanbul'un yüzde 44'ünün orman alanı olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

"Biz sanıldığı gibi sadece ağaçları korumuyoruz, orman içindeki her türlü flora, faunayı, yaban hayatını da koruyoruz. Çok sayıda kanatlı üretiyoruz, yaban hayatını koruyoruz. Geyikler, kelaynaklar gibi nesli tükenmekte olan bazı türleri de koruma altına aldık. Ayrıca kış aylarında hayvanlara yemleme yapıyoruz. Bazı tesislerin yapılması bir mecburiyet halinde. Diyelim ki yol yapılacak, havaalanı yapılacaksa yol ormandan geçiyor. Bunları yaparken biz kesilen ağaçların beş katı kadar boylu ağaç dikilmesine dikkat ediyoruz. Ekolojik köprüler yapıyoruz. Özellikle yol iki taraflı bölünmüşse yaban hayatının birbirine bağlanması için ekolojik köprüler yapıyoruz."

Yaylaları kontrol etmek için yeşil yol yaptıklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Yaylalarda kaçak yapıları yıkmaya başladık. Yaylalarda yapılacaksa yapılar, planlı ve yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılacak, beton değil, buna ben de karşıyım." diye konuştu.

Hasankeyf'teki kayalıkların dinamitlenmesi iddiasına da cevap veren Eroğlu, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını, yukarı Hasankeyf'teki alanda arazi kaymasının söz konusu olduğunu, buradaki tahribatı tamamen engellemek için ihale yaptıklarını, oradaki tarihi eserleri korumaya çalıştıklarını söyledi.

"Ücretsiz suya var mısınız?" sorusuna Eroğlu, "Ücretsiz demiyorum ben. Çok cüzi bir ücret alınmalı aksi takdirde israf ediliyor." cevabını verdi.

- "PKK terör örgütü yangına müdahale eden araçlarımızı yakıyordu"

Doğu ve Güneydoğu'da çıkan yangınlara ilişkin bilgiler istendiğini anımsatan Eroğlu, "Buralarda da yangınlara müdahale ediyoruz ama PKK terör örgütü daha önce buradaki bütün yangına müdahale eden araçlarımızı yakıyordu. Dolayısıyla bazen müdahale edemiyorduk. Doğu ve Güneydoğu Anadolu yangın açısından riskli bölge değil." şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, Doğu ve Güneydoğu illerinde yanan alanların büyüklüğüne ilişkin bilgi vererek, yanan alanların daha fazlasının o bölgelerde ağaçlandırıldığını vurguladı.

Maden sahalarının rehabilite edildiğini de belirten Eroğlu, bu alanlara fidan dikildiğini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.