2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevheri:- "Yargının 15 Temmuz'da aldığı kararlar tarihe geçmiştir. Yargı organlarının bu habis urdan (FETÖ) temizlenmesi, adalete olan güveni daha da güçlendirecektir"- CHP İzmir Milletvekili Temizel:- "OHAL'le verilen yetk

TBMM (AA) - AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, yargının 15 Temmuz'da aldığı kararların tarihe geçtiğini belirterek, "Yargı organlarının bu habis urdan (FETÖ) temizlenmesi, adalete olan güveni daha da güçlendirecektir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan Adalet Bakanlığı ve bağlı kurumlarının 2018 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri görüşlerini açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da darbe girişimi ile karşı karşıya kaldığını ve ardından OHAL ilan edildiğini anımsattı.

Normal yöntemlerle böyle bir belanın altından kalkamayacağı düşünüldüğü için OHAL ilan edildiğini belirten Temizel, OHAL'le verilen yetkiler sınırsız olmamasına rağmen bu yetkilerin iktidar tarafından sınırsız olarak kullanıldığını kaydetti.

"OHAL'in gerekli kıldığı konularda çıkarılan KHK'larda konu sınırlaması yok, ancak bu, her konuda OHAL kararnamesi çıkartılacağı anlamına gelmiyor." diyen Temizel, hangi konuların OHAL kapsamında değerlendirilmeyeceğinin belli olduğunu vurguladı.

CHP'li Temizel, KHK'larda yer alan 472 maddedeki düzenlemelerin OHAL ile ilgili olmayan konular olduğunu vurgulayarak, bu düzenlemelerden örnekler verdi.

OHAL kararnamesiyle bazı kurumların Varlık Fonuna devredildiğini anımsatan Temizel, bu konuda başvurdukları Anayasa Mahkemesi karar vermediği halde devirlerin gerçekleştiğini bildirdi.

Zekeriya Temizel, KHK ile Savunma Sanayi Destekleme Fonundan Varlık Fonu'na 3 milyar lira aktarıldığına işaret ederek, "İşte bu sözün bittiği yerdir, bunu hazmedemiyorum. Bir kamu kurumundan başka bir kuruma para verilmesi için OHAL kararnamesi çıkarılıyor." diye konuştu.

Temizel, OHAL ile yönetiliyor olmanın, hukuk devletinin dışına çıkılacağı anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

- "OHAL bir an önce kaldırılmalı"

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, KHK'larla ülkenin dizayn edilmeye çalışıldığını savundu.

80 milyon vatandaşın önemli bir bölümünün OHAL uygulamaları nedeniyle sıkıntı çektiğini ifade eden Beştaş, OHAL'in bir an önce kaldırılması ve kararnamelerle yaratılan mağduriyetin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

HDP'li Beştaş, şunları söyledi:

"Binlerce tutuklama, yüzbinlerce ihraç yaşandı. OHAL tam bir karabasan gibi Türkiye'nin üzerine çökmüş durumda. Eş genel başkanımız dahil HDP'den 9, CHP'den bir milletvekili cezaevinde, 126 gazeteci de cezaevinde. 'Cezaevinde olan gazetecilerin basın kartı yok' diyorsunuz ama onlar gazeteci. 110 avukat davalara girmekten men edildi. Türkiye tarihinde avukatlara yönelik en büyük baskıyı yaşıyoruz. Bütün bunlar, yargının tarafsız ve bağımsızlığına vurulan en büyük darbedir."

OHAL İnceleme Komisyonu'nun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden başvuruları durdurmak için kurulduğunu öne süren Beştaş, "Kamudan atılanlar er ya da geç dönecek ama şu andaki mağduriyetler nasıl giderilecek? O kadar başvuru oldu ama komisyon henüz karar vermedi." diye konuştu.

"Çözüm sürecinde İmralı'da muhatap kabul edilen Abdullah Öcalan şimdi neden tecrit?" diye soran HDP'li Beştaş, demokratik siyaseti güçlendirecek adımlar atılması yerine, bu tip adımlar atılmasının ülkeye zarar verdiğini savundu.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, yargının, siyasi iktidarların ya da belli kişi ya da zümrenin kontrolünde olmaması gerektiğini vurguladı.

Hakim ve savcıların liyakat ve vicdan sahibi, "önce Türkiye, Türk Devleti" diyecek vasıflarda olmasının önemine işaret eden Aksu, güçlünün değil haklının korunmasının, devletin temel önceliği olması gerektiğini anlattı.

Aksu, yargı alanında yapılacak her türlü değişikliğe ilişkin, "Toplumun adalet duygusunu güçlendirecek şekilde olması gerekli." dedi.

"Hukuk güvenliği olmayan ülkelere yatırımcı gelmez." diyen Aksu, bu nedenle hukuk devleti olmanın gerekliliğinin yerine getirilmesini savundu.

MHP'li Aksu, bağımsız yargının, yargı mensuplarının kendilerini güvencede hissetmeleriyle olacağını belirtti.

- "Türk yargısı büyük bir duruş sergiledi"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevheri ise yıllar boyunca adalette katedilen mesafenin küçümsenemeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasında Türk yargısının büyük bir duruş sergilediğini ve darbe girişimini yapanlara yönelik hemen tutuklamalar gerçekleştirdiğini kaydetti.

Cevheri, "Yargının 15 Temmuz'da aldığı kararlar tarihe geçmiştir. FETÖ, yargıya da sızarak devleti ele geçirmeye çalışmak istemiştir ama milletimiz ve devletimiz buna izin vermemiştir. Yargı organlarının bu habis urdan temizlenmesi, adalete olan güveni daha da güçlendirecektir." diye konuştu.

Cevheri, 2002'de yargıda 26 bin olan personel sayısının bugün 57 bine, hakim sayısının da 9 binden 16 bine yükseldiğini aktardı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da konuşmasında cezaevlerindeki sıkıntılara değinerek, "En çok tutuklu gazeteci, en çok tutuklu milletvekili Türkiye'de." ifadesini kullandı.

Ağbaba, cezaevlerinin aşırı derecede kalabalık olduğunu vurgulayarak, "Cezaevleri o kadar kalabalık ki bazı cezaevleri artık nöbetleşe nefes alınan, nöbetleşe uyunan bir yer haline gelmiş." dedi.

CHP'li Ağbaba, infaz koruma memurlarının sorunlarına işaret ederek, bu memurların, "Polisin, jandarmanın sahibi var ama infaz koruma memurlarının sahibi yok." dediğini, infaz koruma memurluğunun da güvenlik sınıfına alınmasını istediklerini bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.