2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda
Maliye Bakanı Ağbal: (2)- "(Taşeron işçilere kadro verilmesi) Çalışmayı bir an önce neticelendirip Meclise getirme konusunda bir gayret var. Bu düzenlemenin amacı kamuda personel çalıştırılmasına dair hizmet alımı modeline son vermek ve doğrudan doğruya i

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilere kadro verilmesi konusuna ilişkin, "Çalışmayı bir an önce neticelendirip Meclise getirme konusunda bir gayret var. Bu düzenlemenin amacı kamuda personel çalıştırılmasına dair hizmet alımı modeline son vermek ve doğrudan doğruya istihdam sağlamak suretiyle kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi. Burada hem bir geçiş düzenlemesi yapıp, hem de mevcut düzenlemeyi devam ettirme gibi bir düşüncemiz yok." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Orta Vadeli Program (OVP) içinde yer alan makro ekonomiye ilişkin değerlerin, oranların, istatistiklerin bir kısmının tahmin, bir kısmının hedef, bir kısmının da program hazırlıkları yapıldığı tarih itibarıyla eldeki veriler olduğunu belirten Ağbal, OVP'de ifade edilen rakam ve oranları bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Ağbal, bugün ABD hükümetinin hazırladığı ya da Amerikan Merkez Bankasının yaptığı tahminlerin zaman içinde revize edildiğini, IMF'nin yılda iki kez güncelleme yaptığını ifade etti.

"OVP'de ortaya konulan rakamların ve oranların zaman içinde değişmesi kadar doğal bir şey yok" ifadelerini kullanan Ağbal, burada önemli olanın üretim, yatırım ve reel büyüme olduğunu vurguladı.

Kur seviyesinin değişebileceğine işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

"O günkü yapmış olduğunuz tahminlerden farklı bir kur seviyesi arz ve talep dengeleri içinde oluşabilir. Yine enflasyon tahminleri sonraki gelişmeler karşısında değişebilir. Bir ülkenin ekonomisinde orta ve uzun vadede asıl kalıcı olan ve esas takip edilmesi gereken husus reel büyümedir. Eğer bir ülkede reel büyüme varsa, bu ekonominin orta ve uzun vadede küresel ekonomi içinde alacağı payı işaret eder. Bugün Türkiye'ye ilişkin olarak orta ve uzun vadede 2030 ve 2050 yılına ilişkin yapılan tahminlerde, Türkiye'nin reel ve ortalama büyüme oranları görece olarak yüksek tahmin ediliyor. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 20-30 yıllık periyotlarda reel büyümeye yüksek oranlarda devam edeceğini görüyoruz. OVP'lerde ifade edilen hususlardan bir kısmının zaman içinde değişmiş olması, o andaki tahminin başarısız olduğundan değil. Şartlar değişirse, her zaman için tahminler de değişebilir."

Ağbal, büyümede yüzde 5,5 tahminini belirleyecek çok önemli adımları hükümet olarak attıklarını, dış konjonktürün de beklediklerinden daha olumlu geliştiğini söyledi.

-"Döviz kurları, enflasyon seviyesi, işsizlikle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz"

Ağbal, gerek petrol fiyatlarının öngörülenden daha fazla artması, gerek kur gelişmeleri ve gıda fiyatlarında beklenenden daha fazla artışların, enflasyonu yukarıya taşıdığına dikkati çekerek, "Burada farklı farklı parametrelerden baktığınızda bardağın dolu tarafı da boş tarafı da vardır." dedi.

Burada vurgulanması gereken konunun ekonomide beklentileri çok önemli ölçüde etkileyecek gelişmelere rağmen, üretimin devam etmesi olduğunu ifade eden Ağbal, sanayi üretim endeksine bakıldığında, üretimin çarklarının döndüğünü, kapasite kullanım oranlarının yüksek seviyelerde bulunduğunu, dış dengedeki, talepteki olumlu gelişmelerin ihracatı desteklediğini, tüketimin de büyümeye destek verdiğini kaydetti.

Ağbal, "Tabii ki hükümet olarak döviz kurlarının, enflasyonun seviyesi, işsizlik oranlarıyla ilgili olarak meydana gelen gelişmeleri takip ediyoruz. Buralarda oynaklıkların azaltılması, gerekli adımların atılması, özellikle istihdam alanında olumlu gelişmeler kaydetmiş olmamıza rağmen işsizlik oranlarının hala yukarı seviyelerde devam etmemesi konusunda da hükümet olarak tedbirler aldık, almaya da devam edeceğiz. " değerlendirmesinde bulundu.

Varlık Barışı Kanunu çerçevesinde vergi dairelerine bildirimin söz konusu olmadığını, bildirimlerin bankalara ya da gümrük idarelerine yapıldığını dile getiren Ağbal, söz konusu varlıkların Türkiye'ye getirilmiş olması nedeniyle hiç bir soruşturma ve araştırma yapılmayacağı yönünde yasada hüküm bulunduğunu hatırlattı. Ağbal, "Bu açıdan herhangi bir şekilde bir veriyi ifade etmek mümkün değil." dedi.

-Taşeron işçilere kadro verilmesi

Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin bir soru üzerine Ağbal, buna ilişkin çalışmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yürüttüğünü anımsatarak, bu konuda farklı alternatifler ve modeller üzerinde çalışmaların belli bir noktaya geldiğini gördüklerini söyledi.

Maliye Bakanı Ağbal, şunları kaydetti:

"Tabii ki nihai değerlendirmeyi, Bakanlar Kurulunda hükümet olarak yapacağız ve gerçekten gece gündüz bu çalışmayı bir an önce neticelendirip Meclise getirme konusunda bir gayret var. Bu konuda arka arkaya toplantılar yapıldığını biliyorum. İnşallah ifade edilen şekilde bu tasarı hızlı bir şekilde Meclise gelecek. Bu düzenlemenin amacı zaten, kamuda personel çalıştırılmasına dair hizmet alımı modeline son vermek ve doğrudan doğruya istihdam sağlamak suretiyle kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi. Burada hem bir geçiş düzenlemesi yapıp da hem de mevcut düzenlemeyi devam ettirmek gibi bir düşüncemiz yok. Tabii ki bu düzenlemeyle mevcut ihale modeline kamuda son vermiş olacağız."

Ağbal, daha önce ihraç edilen ByLock kullanıcısı olduğu anlaşılan kişilerle ilgili soruşturmalar olduğunu hatırlatarak, Bakanlık olarak 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra bu konuda her türlü idari ve iç değerlendirmeler ile soruşturmaların yapıldığını ve yetkili makamlarla gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.