"21. Yüzyıl Kadınların Yüzyılı"

"21. Yüzyıl Kadınların Yüzyılı"
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı:

İSTANBUL (AA) - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 21. Yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu belirterek, "Kadınların yüzyılı olacak demiyorum, oldu zaten. Yapılan bütün çalışmalar bunun sonucu" dedi.

Sabancı, 6. G(irls)20 Zirvesi'nin açılışında, 21. yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu belirterek, "Kadınların yüzyılı olacak demiyorum, oldu zaten. Yapılan bütün çalışmalar bunun sonucu" dedi.

Kadınların ekonomik hayata katılımının dünya için ne anlama geldiğinin artık ölçülebildiğini aktaran Sabancı, holding olarak kadınların istihdamı ve onlara fırsat eşitliği sağlanması için örnek çalışmalar yaptıklarına inandıklarını, çünkü kadınların ekonomik hayata katılımı sağlanmadan toplumsal gelişmenin mümkün olamayacağına inandıklarını dile getirdi.

Sabancı Holding'de şu anda kadın istihdam oranının yüzde 38,5 olduğu bilgisini veren Sabancı, yeni işe girişlerde bu oranın yüzde 42'lere kadar çıktığının altını çizdi.

Sabancı Holding'de 2012 yılında yüzde 7 olan üst yönetimde kadın oranının 3 senede yüzde 14'e çıktığına dikkati çeken Sabancı, bu yüzde 100'lük bir artış olsa da kendisinin yeterli görmediğini bildirdi.

Kadının ekonomik hayata katılımının önündeki en büyük engelin kadınla erkeğin eşit olarak algılanmamasının geldiğini gördüklerini belirten Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:

"Toplumdaki bu algıyı kırmadığımız sürece, yani eğitimde, politikada ve iş hayatında kadının eşit konumda olması gerektiğini, eşitliğin bir ayrıcalık değil bir hak olduğu konusunda herkes aynı algıya sahip olmadığı zaman yeterince ilerleyemeyeceğimizi görüyoruz. Dolayısıyla birinci önceliğimiz, kadınların bir ayrıcalık istemediği, kadınların aslında hakları olan bir eşitliği istediği... Toplumdaki bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor."

 

- "Toplumsal kalkınma bir demokrasi ve özgürlükler meselesidir"

 

Sabancı, Sabancı Vakfı'nın çalışmalarından bahsederek, "Son 3 yıldır belediyelerde cinsiyete duyarlı bütçe nasıl yapılır bunun üzerinde çalıştık" dedi.

Erken yaşta ve zorla yapılan evliliklerin bugün sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada sorun olduğunu vurgulayan Sabancı, "Eğer kız çocuklarının, kadınların eşit oranda ekonomik hayata katılımını istiyorsak, bu işin kökü oraya gidiyor. Oradan başlamamız gerekiyor. Erken yaştaki evlilikleri önlememiz gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için herkesin daha fazla çalışması gerektiğini vurgulayan Sabancı, vakıf olarak yürüttükleri bütün çalışmalarda kız çocuklarının eğitim hakkına erişmeleri, ekonomik hayattaki yerlerinin güçlenmesi ile politika ve toplumun her alanında söz sahibi olmaları için çalıştıklarını söyledi.

Sabancı, son günlerde Türkiye'nin bazı sıkıntılar yaşadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün toplumsal gelişmeye katkı sağlamak için sanatın gücünden faydalanarak başladık toplantıya. Konuşmamı toplumsal gelişmenin yolunu açacak bir başka önemli konuyla bitirmek istiyorum. Toplumsal kalkınma bir demokrasi ve özgürlükler meselesidir. Bireyin hak ve özgürlüklerinin öncelikli olduğu, sağlıklı işleyen bir demokrasinin olmadığı bir ortamda toplumsal kalkınma sürdürülebilir olamaz. Toplumsal kalkınma için de basın özgürlüğü sağlıklı bir demokrasinin olmazsa olmazıdır."   

 

- "Eğer büyümek istiyorsak, yeni şeyler inşa etmeliyiz"

 

G(irls)20 Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Farah Muhammed ise kadınların başta ekonomik alanda olmak üzere önemli roller üstlendiğini belirterek, "Eğer büyümek istiyorsak, yeni şeyler inşa etmeliyiz" dedi.

İnsan kaynaklarının yarısının kadınlar ve kızlardan oluştuğuna işaret eden Muhammed, eğer tüm işgücü kullanılmazsa büyümenin beklenemeyeceğini dile getirdi.

Kadınların erkeklerle aynı düzeyde işgücüne katılım göstermesi halinde ABD'de GSYH'nin yüzde 5 artacağını vurgulayan Muhammed, "Japonya'da ise yüzde 9 artacak. İngiltere'de bu rakam yüzde 12" şeklinde konuştu.

Muhammed, kadınlara fırsat vererek onların ileri gitmelerinin sağlanabileceğinin altını çizdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.