23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Bayram, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de törenlerle kutlandı

ADANA (AA) - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de törenlerle kutlandı.

Adana'da ilk tören, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Anıta çelenk bırakılmasının ardından İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki törenin ardından Adana Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde İstasyon Meydanı'na kortej eşliğinde yüründü.

İstasyon Meydanı'ndaki törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, 23 Nisan'ın Türk milletinin idaresini temsil eden TBMM'nin açıldığı ve Türk milletinin egemenliğini ilan ettiği tarih olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Milletimizin çelikleşmiş iradesinin, özgürlük tutkusunun simgesi olan TBMM'nin açılış tarihi bizim için bir dönüm noktasıdır. TBMM, esarete mahkum edilmek istenen bir milletin, yokluklar içinde var ettiği milli iradesinin kalbinin attığı yerdir. Meclisin açıldığı tarih olan 23 Nisan'ı ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza armağan etmiştir."

Adana'daki okullarca hazırlanan halk oyunları, jimnastik ve mehter gösterilerinin gerçekleştirildiği tören, Adana Garnizon Komutanlığı bandosunun mini konseriyle sona erdi.

- Mersin

Mersin Cumhuriyet Meydanında başlayan etkinlik, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı.
Daha sonra, Marina Amfi Tiyatro'da devam eden kutlamalarda bir öğrenci, "23 Nisan" şiirini okudu. Daha sonra okullarca hazırlanan halk oyunu ve dans gösterileri sunuldu, ayrıca TRT Çocuk Korosu da konser verdi.

Vali Özdemir Çakacak, etkinlikler sonunda satranç turnuvasında dereceye giren öğrencilere madalyalarını verdi.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığınca çocuklara dağıtılmak üzere Mersin'e gönderilen 500 adet bisikletten 20'sinin dağıtımı da yapıldı.

Vali Çakacak, gazetecilere yaptığı açıklamada, geleceğin teminatı çocuklarla aynı heyecanı paylaştıklarını ve böyle bir günde çocuklarla buluşmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tarihte önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Çakacak, şunları söyledi:

"23 Nisan 1920'de TBMM açıldı. Ülkemizin işgal altında olduğu o zorlu yıllarda millet iradesinin üstünde hiçbir gücün olmayacağını ilan eden kutlu ve mutlu bir gündü. Onun yıl dönümünü kutluyoruz. Türk milleti, millet egemenliğinin, millet iradesinin her türlü gücün üstünde olduğunu bütün dünyaya ilan etti. Atatürk, bu güzel, kutlu ve mutlu günü, Türk çocuklarına armağan etti. Dünyanın hiçbir ülkesinde çocuklara armağan edilmiş böyle özel bir gün yok. 23 Nisan 1920 tarihi ve TBMM'nin açılması, Türk milletine olan güvenin saygının ifadesidir. Atatürk, kurtuluş mücadelesini milletin gücünü arkasına alarak zaferle taçlandırdı. Bu güzel günü de Türk çocuklarına armağan etti. Sadece Türk çocuklarına değil, diğer ülkelerden çocuklar da geliyor. Tüm dünya çocukları, sevgi içerisinde, birlik ve beraberlikle 23 Nisan'ı Türkiye'de kutluyor. Tüm çocukların bayramını kutluyorum."

Törene, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Hatay

Hatay'daki tören kapsamında Antakya Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan'ın çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Antakya Spor Salonu'nda devam eden etkinliklerde öğrenciler, şiirler okudu ve gösteriler sundu.

Kutlamalar kapsamında Hatay Valisi Ercan Topaca da makamını Ayşe Fitnat Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Zeynep Rana Yakar'a bıraktı. Topaca, ziyarette yaptığı konuşmada, bir ülke için en önemli varlığın çocuklar olduğunu dile getirdi. Ülkenin geleceğinin çocukların omuzlarında yükseleceğine işaret eden Topaca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın dünya çocuklarına kutlu olmasını diledi.

Vali Topaca'nın koltuğuna oturan Yakar da bayramın tüm dünyaya barış getirmesini temenni ederek taleplerini sıraladı. Yakar, okul önlerinde güvenlik önlemlerinin artırılmasını, her öğrencinin kaydının oturduğu bölgedeki okullara yaptırılmasını ve çocukların boş zamanlarında kitap okumasını istedi.

Ziyaret sonunda Vali Topaca, çocuklara kitap ve saat hediye etti.

- Osmaniye

Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik'in Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan etkinlikler, Mahmut Ali Kirmit Ortaokulu'nda devam etti.

Burada konuşan Çelik, TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920'nin, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilişinin 96. yılının kutlandığını vurguladı.

23 Nisan 1920'nin cumhuriyet yolunda en büyük adım olduğunu aktaran Çelik, "Devletimizin yönetim sisteminde bu tarihle başlayan büyük değişim, 29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanarak Türk milletinin ufku açılmıştır" dedi.

Etkinlikte şiir okundu, orta oyunu sahnelendi, mani atışması ve çeşitli yarışmalar yapıldı, folklor ekibi ve izcilik grubu gösteri sundu.

Vali Kerem Al ve protokol üyeleri, spor, şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödül verdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.