2,5 milyon yıllık fosil

2,5 milyon yıllık fosil
Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesinde yaklaşık 2,5 yıl önce yaşadığı tahmin edilen mamuta ait alt çene dişleri olan fosil bulundu.

Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi'nde ikamet eden Hüseyin Kaya, bölgede bulunan kum ocağından kum almak istediği sırada büyük bir diş fosili buldu. Daha öncede aynı bölgede bulduğu dişe benzer fosillerin bulunması üzerine Hüseyin Kaya, bulduğu fosili Ereğli Müzesine götürerek teslim etti. Yapılan araştırmalar neticesinde bulunan diş fosilinin yaklaşık 2,5 milyon yıl önce Hasandağı ile Konya Ovası arasındaki kapalı havzada sürüler halinde yaşayan mamutlara ait olduğu belirtildi.
Fosili bulan Hüseyin Kaya, yapılan araştırmalar sonucu mamutların bölgede yaşandıklarının tespit edildiğini söyledi. Aynı zamanda Zengen Mahallesinin Eski Belediye Başkanı olan Hüseyin Kaya, mahallede bir kum ocağı olduğunu ve bu tür fosillerin son yıllarda sıkça çıktığını ifade etti.
Bölgenin önceden sit alanı ilan edildiğini ancak daha sonra kaldırıldığını kaydeden Kaya, “Daha önce de çıkan fosiller müzeye teslim edildi. Belediye Başkanlığım döneminde antropolog getirerek bölgede inceleme yaptırdım. Bir buçuk ile iki buçuk milyon yıl önce bölgede mamutların yaşandığı sonucuna ulaştık. Ancak daha sonra iklimsel farklılıklar nedeniyle mamutların toplu olarak öldüğünü belirledik” dedi.

"DAHA ÖNCEKİ MAMUT FOSİLLERİ İLE ÖRTÜŞMEKTEDİR"
Ereğli Müze Müdür Vekili Mahmut Altuncan ise fosilin bilinen beş mamut türünden bir tanesi olan ‘Mamudus meridiyonalis’ isimli mamut türüne ait olduğunu belirterek, "Bölgemizde bir buçuk yıl ile iki buçuk milyon yıl önce yaşamış en eski mamut türlerinden bir tanesi olup bugünkü filin atalarından sayılmaktadır. Müzemize daha önceden de aynı bölgeden gelen mamut fosilleri ile örtüşmektedir. Yapılan incelemede bu bölgenin çok sulak ve otlak ormanlık bir alan sahip olduğunu ve zaman içerisinde ekolojik sistemin değiştiğini iklim değişikliği ile birlikte mamutların da bu bölgede yok olduklarını göstermektedir” dedi.
Bulunan fosil artık Müzede sergilenecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.