250 semazen bugün Konya'da açık havada sema ayini yapacak - Bu etkinlik kaçmaz

250 semazen bugün Konya'da açık havada sema ayini yapacak - Bu etkinlik kaçmaz
23-30 Eylül tarihleri arasında Konya’da 20.’si düzenlenecek olan Uluslararası Mistik Müzik Festivali kapsamında bu akşam saat 17:00’de Mevlana Meydanı’nda 250 semazenin katılımı ile açık havada sema ayini düzenlenecek

Konya’da düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Uluslararası Mistik Müzik Festivali etkinlikleri bugün başlıyor. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Mistik Müzik Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımı ile 16:30’da yürüyüş gerçekleştirilecek.

acik-havada-sema1.jpg

SEMAZENLER MEVLANA MEYDANI’NDA GÖRSEL ŞÖLEN SUNACAK

Mevlana Caddesi üzerinden gerçekleştirilecek yürüyüş Mevlana Meydanı’nda son bulacak. Mevlana Meydanı’nda ise büyük bir görsel şölen sunulacak. 250 semazenin aynı anda sema ayini şerifi yapacağı etkinliğe Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tüm Konya halkını davet etti.

dsc-0272.jpg

20. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali ile başlayacak Kültür Yolu Festivali kapsamında yapılacak olan etkinlikler hakkında bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şu şekilde konuştu: “Âlimlerin şehri olan bir büyükşehirde yaşıyoruz. Bütün b u değerlere sahip olmak Bir Konyalı için gurur kaynağıdır. Tarih boyunca kültür ve medeniyetin buluşma yeri olan Konyamız aynı zamanda kardeşliğin de şehridir. Konya dün olduğu gibi bugün de aynı misyon ile çalışmalarını sürdürüyor. Şehrimiz bu yıl 20.’si düzenlenen Mistik Müzik Festivali ile bir kez daha farklı kültürlerin kardeşlik duyguları için buluşma noktası oluyor. Geleneksel dünya mistiklerini barışın, hoşgörü, birlik ve beraberliği Konya’ya getiren; “Mistik Müzik Festivali” alanında dünyada saygı duyulan bir festivaldir.”

FESTİVAL GENİŞ BİR COĞRAFYADA HİSSEDİLİYOR

Festivalin geniş bir coğrafyada etkili olduğunu kaydeden Başkan Altay, şunları kaydetti: “Festivalimiz sayesinde yüreğimize dokunan mistik müzik gibi sanat dalının eşsiz yansımalarına hep birlikte şahit oluyoruz. Orta Asya’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyanın izlerini taşıyan mistik müziğin esinlerini ruhumuzda hissedeceğiz. Aynı zamanda pek çok farklı etkinlikle aramızdaki gönül köprülerini ve sanat anlayışımızı daha da güçlendireceğiz. Bu nedenle bu organizasyon; bir müzik festivali olmasının dışında farklı coğrafyalardan ve kültürden gelen tüm kardeşlerimize ve dünyaya barış ve hoşgörü mesajı vereceğimiz bir buluşma noktası olacak.”

KONYALILAR MEVLANA MEYDANI’NDA BULUŞUYOR

Etkinliğe tüm Konyalıları davet eden Başkan Altay, “Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmek ve birlikte yaşamak için de eşsiz bir fırsattır. Bugün saat 17.00’da başlayıp 30 Eylül’e kadar sürecek, “20. Uluslararası Mistik Müzik Festivali” Türkiye başta olmak üzere Afrika’dan Orta Anadolu’dan ve Türk coğrafyalarından gelme grup ve sanatçıların katılımıyla birbirinden özel ve güzel konser ile etkinliklerine sahne olacaktır. Yönetmenliğini Ahmet Özhan’ın yapacağı programa tüm Konyalılarımızı Mevlana Meyda’nına bekliyorum. Hiç bu kadar fazla semazenle bir etkinlik gerçekleştirmemiştik. 30 Eylül akşamına kadar kesintisiz bir şekilde devam edecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sanatçıların katılımlarıyla birbirinden özel etkinlikler yer alacaktır” diye konuştu.

dsc-0273.jpg

FESTİVALİN 81 İLDE YAPILMASI HEDEFLENİYOR

‘Kültür Yolu Festivali’ni 81 ilde düzenlemeyi hedeflediklerini kaydeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Nadir Alpaslan, “Dünya’nın en büyük ‘Kültür Yolu Festivali’ni İstanbul’dan başlatmıştık, 20.sini ise Konya’da gerçekleştirmekteyiz. 81 ilimizde ‘Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştirmiş olacağız. Bu festival sancağımızda tüm sanatseverlerin buluşturulması anlamına geliyor. Bugün 20.’si düzenlenen Mistik Müzik Festivali, kültür şehri olan Konyamız da güzle bir etkinlik olarak başlamış oldu” ifadelerini kullandı.

dsc-0270.jpg

23-30 Eylül tarihleri arasında Konya’da 20.’si düzenlenecek olan Uluslararası Mistik Müzik Festivali günlük etkinlik listesi:

Mevlana Müzesi Bahçesi’nde; kayıtları 23 Eylül Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar sürecek “Fotoroman Konya Fotoğraf Yarışması” düzenlenecek.

23 Eylül Cumartesi günü saat 20.00'da Kılıçarslan Meydanı’nda; “Nevşehir Hacı Bektaş Semah Topluluğu”nun gösterisi olacak.

24 Eylül Pazar günü 20.00’de yine Kılıçarslan Meydanı’nda; “Zakiran Nevbe Topluluğu Bektaşi Nefesleri” konseri düzenlenecek. Hz. Mevlana Gülşenine Davet (Asitanede 250 Semazen ile Sema) gösterisi olacak.

25 Eylül Pazartesi günü saat 17.00’de Mevlana Meydanı’nda; “İstanbul Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu”nun konseri olacak.

25 Eylül Pazartesi günü ayrıca saat 20.00’de Kılıçarslan Meydanı’nda; “İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu”nun konseri de olacak. Saat 20:00'da ise Kılıçarslan Meydanı'nda İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu'nun gösterisi olacak.

26 Eylül Salı günü saat 17.00’de Mevlana Meydanı’nda; “Kocaeli Belediyesi Tasavvuf Müziği Topluluğu” ile saat 20.00’da Kılıçarslan Meydanı’nda; Cezayir’den gelen “Kuzey Afrika Sufi Müziği” grubu konser verecek.

27 Eylül Çarşamba günü saat 17.00’de Mevlana Meydanı’nda; “Birleşik Arap Emirlikleri Bedevi Musikisi” konseri olacak. Saat 20.00’de Kılıçarslan Meydanı’nda; “Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu” konser verecek.

28 Eylül 2023 Perşembe günü saat 17:00'da Mevlana Meydanı'nda; Kazakistan Süfi Music (A Capella), saat 20:00'da ise Kılıçarslan Meydanı'nda İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şef: Uğur Kaya sahne alacak.

29 Eylül 2023 Cuma günü saat 17:00'da Mevlana Meydanı'nda; Uluslararası Mevlana Vakfı Müsiki ve Ritim Atölyesi ve saat 20.00'da Kılıçarslan Meydanı'nda Abdullah Kaymak Süfi Music Ensemble (Moritanya) sahne alacak.

30 Eylül Cumartesi günü ise Mevlana Meydanı’nda saat 17:00 İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ile saat 20:00 Kılıçarslan Meydanı'nda Sine-i Şiir dinletisi ile Yılmaz Erdoğan sahne alacak.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.