28. Arap Birliği Zirvesi'ne Doğru

28. Arap Birliği Zirvesi'ne Doğru
Ürdün'de yarın gerçekleştirilecek Arap Birliği liderler zirvesinde Filistin meselesi birinci gündem maddesi olarak yer alıyor

AMMAN (AA) - Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde yarın gerçekleştirilecek 28. Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin hazırlıkları devam ederken zirvede Filistin meselesinin görüşülecek maddeler arasında birinci sırada yer aldığı bildirildi.

Yarın gerçekleştirilecek 28. Arap Birliği Zirvesi öncesinde Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan hazırlık toplantısına ilişkin yazılı açıklamada, Arap Birliği daimi temsilcilerinin toplantı gündemiyle ilgili tüm kararlarını zirveye taşıma konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlarının, "Filistin davasıyla ilgili siyasi gelişmeler, Arap-İsrail sorunu ve Arap Barış Girişimini etkinleştirme" konulu oturumu Dışişleri Bakanlarının 28. Arap Birliği Zirvesi'ne taşınmasını onayladığı aktarıldı. Oturumda, "Filistin devletini henüz tanımayan ülkelerin bu adımı atması çağrısının yapılacağı, İsrail'in Doğu Kudüs'ü topraklarına katmaya ilişkin çıkardığı yasanın geçersiz kabul edileceği ve diplomatik temsilciliklerin Kudüs'te inşa edilemeyeceği veya buraya taşınamayacağı" kararlarının görüşüleceği kaydedildi.

Arap ülkelerinin, Suudi Arabistan'ın eski Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından 2002 yılında sunulan ve başkentinin Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarına göre bir Filistin Devleti'nin kurulması, Filistinli mülteci sorununun adil şekilde çözümlenmesi, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi, Arap ülkelerinin İsrail'i tanıması ve ilişkilerini normalleştirmesini öngören Arap Barış Girişimi'ne bağlılığın zirvede yineleneceği, "İsrail'in bir Yahudi devleti olarak tanınmasının" ise reddedileceği iletildi.

Arap Birliği zirvesinde, "İsrail'in iki devletli çözüm sürecini bitirme çabasının kınanacağı ve uluslararası toplumdan İsrail'in yasadışı yerleşimlere yönelik aldığı kararların uygulanmasının talep edileceği" kaydedildi.

- Zirvede, terörle mücadele, Suriye, Irak ve Libya krizleri görüşülecek

Öte yandan toplantıya katılan diplomatik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Ürdün'de yapılacak zirvede "terör ve aşırılıkla mücadele, iç güvenlik, Suriye, Irak, Libya krizi ve İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine müdahalesi de" gündem maddeleri arasında yer alacak.

Zirvenin büyük ölçüde "Arap ulusal güvenliğinin karşılaştığı zorluklara karşı uzlaşı niteliği taşıdığı ancak sürpriz ve somut bir sonucun çıkmayacağı" belirtildi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın himayesinde yapılacak zirvede, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelmesi de beklenen gelişmeler arasında.

- Arap Birliği Zirvesi'nde 16 lider

Ürdün'ün ev sahipliğinde yapılacak zirveye 16 Arap ülkesi lideri katılacak. Cezayir, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Libya ülkelerinden ise liderlerin sağlık sorunları ve Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması nedeniyle katılım olmayacak.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu da göreve gelmelerinin ardından ilk kez Arap Birliği Zirvesi'ne katılacak. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, Arap Parlamentosu Başkanı Meşal es-Silmi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın henüz ismi açıklanmayan bir temsilcisinin katılacağı bildirildi.

Bir önceki zirve Moritanya'nın başkenti Nuakşot'a 25 temmuz 2016'da gerçekleşmişti. 28. Arap Birliği Zirvesi, 29 Mart'ta Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde başlayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.