28 günde hafız oldu

28 günde hafız oldu
28 günde hafızlık eğitimi tamamlayan öğrencilerinin olduğunu ifade eden Hafız Mehmet Ekici, “Belki Türkiye rekorudur ama bu çok duyurulmadı" dedi.

28 günde hafızlık eğitimi tamamlayan öğrencilerinin olduğunu ifade eden Hafız Mehmet Ekici, “Belki Türkiye rekorudur ama bu çok duyurulmadı. Bizatihi dersini kendim dinledim. Din Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapan bir kardeşimiz Ramazan ayı başında başladı. Ramazan sonunda hafızlığını bitirdi” dedi.

Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Mehmet Ekici ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Adım Mehmet Ekici. 1984 Adana doğumluyum. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Adana’da okudum. Hafızlığımı ilkokuldan sonra Adana’da Hacı Cumali Öztürk Kur’an Kursu’nda yaptım. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldum. Erciyes Üniversitesi’nde İslam Tarihi Bölümü’nde Yüksek Lisans derslerimi bitirdim. Kayseri Esenyurt’ta Eser Camii’nde imam hatip olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda Eser Gençlik Derneği ile hafızlık çalışmaları yapıyoruz.

whatsapp-image-2022-04-04-at-13-24-47.jpg

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

İlkokul 5’inci sınıftan sonra hafızlık eğitimine başladım. 1 yıl yüzüne okudum. Daha sonra hafızlığa başladım. Diyanete ait Hacı Cumali Öztürk Kur’an Kursu’nda eğitim aldım. 7-8 ay orada hafızlık eğitimim devam etti. Daha sonra okul ve hafızlığı beraber götürdüm. 2 yıl gibi bir sürede de hafız oldum.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Ezberleyeceğimiz sayfayı önce bol bol yüzüne okuyorduk. Daha sonrasında da sayfanın en altından ayet ayet ezberlemeye başladık. Sıra ile ayet ezberlenir ve daha sonra ayetler birleştirilir. Bu şekilde birbirine örerek eğitim devam eder.

Sizin döneminizdeki hafızlık eğitimi ile şuan ki eğitimin arasında ne gibi farklar var?

İmkanlar dahilinde açılan proje okullarımız var. Hafızlıkla birlikte ortaokulu birlikte devam ettirilen proje okulları var. Buralar hafızlığa yeni bir ivme kazandırdı. Yeni bir soluk getirdi. Buralardan ülkemize daha fazla hafız yetiştiğine inşallah şahit olacağız. Eski hafızlık sistemi ile şuan ki sistem arasında çok bir farklılık yok ama imkanlar değişiyor. Tablet ve bilgisayar vasıtası ile öğrenciye sayfayı ezberletmeden önce dinletmeye çalışıyoruz. Hafızlıktaki örgü sistemi bize Osmanlı zamanından kalan eski ve kadım bir sistem.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Dine ait büyün şiarlar ezan, vatan, bayrak, cami bizlere emanet. Allah’ın kelamı da biz Müslümanlara emanettir. Emaneti en güzel şekilde korumak bize vazifedir. Bu emaneti korumadaki zincirin en başında Allah Resulü var. Çünkü ilk hafız oydu. O zincire bir halkada bizim olmamız amacıyla Kur’an ezberlenmeli. Kur’an-ı Kerim dünyada bizim için rehberdir. O rehbere en yakın olanlar Allah’ın izni ile kabirde de Kur’an kendilerine yoldaş olacaktır. Ahirette de şefaatçi olacaktır.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Çabuk ezber yapan birisiydim. 5 ham dediğimiz günlük 5 sayfa ezber yaparak hafızlığımı bitirmiştim. Sonra özellikle her cüzde 10’a kadar gelmiş, sonra 15 ve 20 yapmıştım.

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Günümüzde öğrencilerimizi etkileyen çok önemli faktörler var. Arkadaş, çevre, sosyal medya, evdeki rahatlık. Bu faktörleri göz önünde bulundurduğumuz zaman çocuğun kendiliğinde başlaması mümkündür ama sonraki süreçte çocuklarda bir isteksizlik oluşabiliyor. Çünkü etraftan, çevreden etkileniyorlar. Bu süreçte hocanın öğrencisine karşı şefkatli ve merhametli olması çok önemli. Günümüzde hafızlık müesseseleri gerçekten bu noktada çok çok iyi durumda. Çok yol alındı. Ailenin büyük desteği olmalı. Hafızlıkta 3 sac ayağı var. Bunlardan birincisi çocuğun kendisi, ikincisi ailesi, üçüncüsü de hocası. Bu 3 ayakta birbiri ile çok iyi irtibat içerisinde olmalı.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Her neslin kendine ait mutlaka farklılıkları var ama hafızlık sürecinde çok iyi yerlere geldik ve çok iyi hafızlar yetişiyor. Çocuklar arasında çok bir fark yok. Yalnız hafızlık sürecini etkileyen en önemli faktör teknoloji bağımlılığı.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

Özellikle yatılı olarak hafızlık eğitimi alan öğrencilerimizde 7-8 ay içerisinde çok önemli derecede ahlaki değişimler gözlemleniyor. Hafızlık eğitimi alan kardeşlerimiz kendi kendilerine yetebilmeyi, kendi ihtiyaçlarını görebilme adına büyük aşamalar kaydediyor.

Hafızlık eğitimi aldığınız veya verdiğiniz döneme ait hiç unutmadığınız bir anınız var mı?

Hafızlık eğitimimin son gününde hocama hocam hafızlığım bitti dediğimde yok daha bitmedi. 16. Cüzün 16 ile giden yeri Meryem Suresi’nin ikinci sayfasını ezberlememiştin orayı atlamıştık dedi. Orayı gidip 15 dakikada ezberlediğimi hatırlıyorum. Hafız yetiştirdiğim dönemde de 28 günde yetiştirdiğimiz bir hafızımız var. Belki Türkiye rekorudur ama bu çok duyurulmadı. Bizatihi dersini kendim dinledim. Din Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapan bir kardeşimiz Ramazan ayı başında hafızlık eğitimine başladı. Ramazan sonunda hafızlığını bitirdi.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Değişen bir dünya var. İnsanın kendi gündemi olmadığı takdirde bir başkasının gündemini yaşıyor. Bu nedenle Müslüman’ın ilk önce kendi gündemi olmalı. Müslüman’ın bu dönemde Ramazan’a hazırlık diye bir gündemi olmalı. Özellikle ailelerimiz bu konuya çok dikkat etmeli. Ramazana özel hazırlıklar yapılmalı ve aile fertlerinin her biri bu hazırlığa dahil edilmeli. Ayet ve hadislerde Ramazan’ın fazileti açık ve net bir şekilde beyan ediliyor. Ramazan ayı yıl içerisinde bizim için en değerli ve kıymetli ay. 11 ayın sultanı. Allah Azze ve Celle Kur’an-ı Kerim’i Ramazan ayı içerisinde indirdi. Kadir Gecesi’ni içerisinde barındıran bir ay. Mağfiret ve bağışlanma ayı. Maalesef Rabbimiz ile efendimiz ile Kur’an ile bağımız zayıflamış durumda. Ramazan-ı Şerif bu zayıflarımızı tekrar güçlendirmemiz için çok önemli bir fırsat. Bu noktada Ramazanı bu şekilde değerlendirip Rabbimiz ile olan bağımızı güçlendirmeliyiz. ( Mehmet Günnar)

whatsapp-image-2022-04-04-at-13-26-29.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.