3 günde hazırlanıyor kışın vücudu sıcak tutuyor

3 günde hazırlanıyor kışın vücudu sıcak tutuyor
Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 3 gün süren cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tutma özelliği sayesinde ilgi görüyor.

Ordu'nun yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 3 gün olan cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tutma özelliği sebebinden ilgi görüyor.

Ordu'nun onlarca yöresel tatlarından biri olan ve belirli kesimlerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, özellikle kış günlerinde yoğun ilgi görüyor. İçerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker olan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tüketilirken, kış aylarında da Ordulu halk tarafından bol bol tüketiliyor. "Perşembe cevizli helvası" olarak isimlendirilen ve odun ateşinde kaynatılarak yapım aşaması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan oluştuğu belirtiliyor.

VÜCUDU SICAK TUTTUĞU İÇİN ORDU'DA ÇOK FAZLA SEVİLİYOR

Ordu'da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, dede mesleği olan helva üretimini ailesinin yaklaşık 50 senedir devam ettirdiklerini söyledi. Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu belirten Kuvan, "Çöven maddesi ile mide ve bağırsak sistemine de yararlı. Cevizin yararları zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sıcak tuttuğu için seviliyor ve özellikle Ordu'da çok daha fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli de bir üründür" diye konuştu.

HAZIRLANMASI 3 GÜN SÜRÜYOR

Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Kuvan, "3 günlük bir yapım aşamasından geçiyor. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz var. İlk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatıyoruz, bu aşama 3 gün kadar devam ediyor. Sonra şekeri ağda haline getiriyoruz ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük halini alıyor. Sonrasında vurarak karıştırıyoruz. Bu vakitte odun ateşinde pişiyor. Sıcak tutma özelliği ile kış günlerinde daha çok ilgi görüyor. Bir yıla yakın da dayanabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Helvayı ilk kez tadan vatandaşlar beğendiklerini belirtirken, sürekli olarak tüketenler ise hem lezzetli olduğunu hem de kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söylediler.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.