3. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu

3. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu
Sempozyumda "İslam Dünyasında Dini Akımlar ve Güncel Meseleler" konusu ele alınıyor- İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yılmaz:- "Şimdi gerçekten 70 yıl boyunca Sovyetler Birliği'ne uygulanan, onlarla ilgili gerçekleştirilmek istenen düşman muamelesi, bugün Müslü

İSTANBUL (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) iş birliğiyle düzenlenen 3. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu başladı.

29 Mayıs Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen ve "İslam Dünyasında Dini Akımlar ve Güncel Meseleler"in ele alındığı sempozyumun açılışında Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, sempozyumun başlığını çok sevdiğini söyledi. Bugün dini akımlardan kaynaklanan bazı problemlerin olduğunu dile getiren Yılmaz, genç akademisyenlerin, konuyu masaya yatıracak olmalarının önemine işaret etti.

İslam dünyasının zor süreçlerden geçtiğine dikkati çeken Yılmaz, özellikle 2 kutuplu dünyanın sona erdiği 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılma süreci ve sonrasında yaşananları anlattı.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Gerçekten Sovyetler Birliği dağılmadan önce, Türkiye'deki Sovyetler algısının ne anlama geldiğini, dağılıp oraları gördükten sonra çok iyi anlayanlardanım. Biz Türkiye'de büyüyen kişiler olarak, çocukluğumuzdan itibaren bize 2 kutuplu dünyada en büyük düşmanın komünizm ve Sovyetler Birliği olduğu öğretildi. Gençlik yıllarımızda ilk hasım ve düşman gördüğümüz komünizm ve Sovyetler'di. Bu doğru muydu? Bunun doğru olmadığını Sovyetler dağıldıktan sonra, anlıyoruz. Sovyetler Birliği dağılıp Kasfasya'ya, Balkanlar'a, Orta Asya'ya gittiğimiz zaman gördük ki birileri bir düşman icat etmiş ve o düşman üzerinden güç devşirmiş, dünyaya egemen olmak üzere çalışmış."

Hasan Kamil Yılmaz, dünyada İslam adına öne çıkarılan mezhepçi tavırlarla İslam'ın önüne bir perde oluşturulduğunu ve İslam coğrafyasını perişan hale getirildiğini vurguladı. İslam'ı kendi kaynaklarından usulüne göre okumak gerektiğinin altını çizen Yılmaz, dünyada son dönemlerde yaşanan İslamofobi algısına değinerek, şunları kaydetti:

"Şimdi gerçekten 70 yıl boyunca Sovyetler Birliği'ne uygulanan, onlarla ilgili gerçekleştirilmek istenen düşman muamelesi, bugün Müslümanlar ve İslam adına yapılmaktadır. Bunlar arasında da, Türkiye konumu itibariyle, hedefe konulmuştur. Bu bakımdan İslami akımların konuşulacağı bu toplantının anlamlı olduğunu düşünüyorum. Merhamet üreten ve medeniyet kuran İslam metinlerini, nasıl vahşet üreten hale getirmiş, bugün İslamofobi taraftarları ve onların kullandığı güçler... Bunların konuşulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu konular da bu toplantıda gündeme gelecektir."

Açılış konuşmasının ardından başlayan oturumda, "Ortadoğu'daki Dini Akımların Balkan Coğrafyası'na Tesirleri", "Dini Hareketlerin Doğuşu ve Çağdaş Sorunları", "Hindistan Müslümanların Geleceği", "Dini ve Tarihi Boyutlarıyla Taliban Hareketi: Sosyolojik Çözümleme", "Türkiye'de dini akımların yayılmasında sinemanın etkisi: Sübliminal Mesaj İçeren FETÖ Filmleri Örneği" konuları ele alındı.

Sempozyuma, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, İSAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu'nun yanı sıra yurt içinden ve dışından çok sayıda akademisyen katıldı.


- Sempozyum

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyumla, İslam dünyasında ilmi araştırmalara ve din alanındaki insan kaynağına duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak, bu alanda incelemelerin yapılması ve alanla ilgili güncel verilerin elde edilmesi hedefleniyor.

Bu sene Türkiye, Kosova, Afganistan, Gana, Hindistan, Fransa, Almanya, Bosna Hersek, Tayland, Bangladeş, Pakistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan 19 genç akademisyen, sempozyumda tebliğ sunacak.

Sempozyum yarın da devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.