300 yıllık ağaca gözleri gibi bakıyorlar

300 yıllık ağaca gözleri gibi bakıyorlar
Siirt merkeze bağlı Bayraktepe köyünde yaşayan vatandaşlar, 300 yıllık olduğu tahmin edilen 17 metre uzunluğu, 5 metre çapı ve heybetli görüntüsüyle dikkati çeken menengiç ağacını gözleri gibi koruyor- Siirt Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Gökçe:- "K

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ/RECEP ÇELİK - Siirt merkeze bağlı Bayraktepe köyündeki 300 yıllık menengiç ağacı, 17 metre uzunluğu, 5 metre çapı ve heybetli görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Bayraktepe Köyünde yaşayan vatandaşlar, açtığı çiçeklerle baharın habercisi olarak ilkbaharda takip ettikleri ağacı, dalını ve yaprağını dahi koparmadan gözleri gibi koruyor.

Siirt Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Tayfun Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tescilli ağacın bölgedeki en yaşlı menengiç ağacı olma özeliği taşıdığını söyledi.

Ağaçla ilgili 2007 yılında yapılan çalışmalar sonucu 300 yıllık olduğunun tespit edildiğini ifade eden Gökçe, şunları belirtti:

"Köy mezarlığında bulunan ve 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen 'Anıt Ağacı' Tabiat Parkları Genel Müdürlüğünün koruması, bakımı ve tescil altındadır. Bu ağaç için 2007 yılından içinde akademisyen ve mühendislerin bulunduğu 9 kişilik bir heyet ile yerinde yapılan inceleme sonucu 300 yıllık olduğu tespit edilmiş. Ağacımız yaklaşık olarak 17 metre boyunda yaklaşık çapı 5 metre civarında bulunmakta."

Gökçe, Siirt'te kırsal mevsimin baharı daha çetin geçtiği için vatandaşların menengiç ve fıstık ağacını baz alarak tarla çalışmalarını yaptığını sözlerine ekledi.

Bayraktepe Köyü Muhtarı Abdurezzak Özbey, asırlardır baharın habercisi olarak gördükleri menengiç ağacını koruduklarını dile getirdi.

Ağaca köylülerin "ben" adını verdiğini anlatan Özbey, şöyle konuştu:

"Ağacı atalarımız, dedelerimiz bugüne kadar yaşatmış. Ağaca gözümüz gibi bakıyoruz. Çocukluğumuzun altında geçtiği ağacın altında etkinlikler düzenliyorduk. Dedelerimizin ve atalarımızın çocukluğu bu ağacın altında geçti. Bizim için çok anlam ifade ediyor. Bu bizim kültür miraslarımızdan biridir, bunun korunması ve yaşatılması için uğraşıyoruz."

Ağacın dünyanın en yaşlı menengiç ağacı olduğunu iddia eden Özbey, bunun için Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesini talep ettiklerini belirtti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.