36. Taık-atc Ortak Yıllık Konferansı Washington'da Başladı

36. Taık-atc Ortak Yıllık Konferansı Washington'da Başladı
DEİK Başkanı Vardan:- "Birkaç gün önce liderlerimiz Beyaz Saray’da bir araya geldi ve ABD-Türkiye ilişkilerinin yeni dönemini başladığını ilan etti. Güçlenen savunma, enerji, güvenlik ve ikili ticari ilişkiler, bu yeni dönemin belirleyici faktörleri olaca

WASHINGTON (AA) - Dış İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye- ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Güçlenen savunma, enerji, güvenlik ve ticari ilişkiler, bu yeni dönemin belirleyici faktörleri olacak. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak bu yeni dönemde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz." dedi.

DEİK çatısındaki Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyinin (ATC) 36. Yıllık Konferansı ABD’nin başkenti Washington'da başladı.

Bu yılki teması "Yarına Doğru Birlikte" olarak belirlenen konferansın açılış konuşmalarını DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, TAİK Başkanı Ekim Alptekin ve ATC Başkanı General James Jones yaptı.

Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinden sonra gerçekleşen konferansın zamanlamasının daha iyi olamayacağını vurgulayarak, “Birkaç gün önce liderlerimiz Beyaz Saray’da bir araya geldi ve ABD-Türkiye ilişkilerinin yeni dönemini başladığını ilan etti. Güçlenen savunma, enerji, güvenlik ve ikili ticari ilişkiler, bu yeni dönemin belirleyici faktörleri olacak. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak bu yeni dönemde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” diye konuştu.

Konferansın ikili çıkarları en üst düzeye çıkaracak fırsatları değerlendirmek açısından büyük önem taşıdığını belirten Vardan, ayrıca konferansın hemen ardından California eyaletindeki San Francisco ve Los Angeles kentlerini ziyaret ederek uzun zamandır planlanan sektörel aktiviteleri başlatacaklarını bildirdi.

- 36 yıldır yapılan tek ikili ülke konferansı

TAİK Başkanı Ekim Alptekin ise TAIK- ATC Ortak Konferansının 36 yıldır devam eden tek ikili ülke konferansı olduğuna dikkati çekti.

Türkiye -ABD ekonomik ilişkilerinin tam potansiyeline ulaşması için siyasi işbirliğiyle desteklenmesi gerektiğine değinen Alptekin, şunları kaydetti:

“Neden ikili ilişkiler üzerine 36 yıldır devam eden başka bir konferans yok? Örneğin, en büyük ticaret ortağımız Almanya ile böyle bir konferans düzenlenmiyor. Yüzlerce Türk 36 senedir Washington’a sadece ekonomik nedenlerle mi geliyor? Hayır. İkili ekonomik faaliyetleri artırmak elbette önemli fakat ekonomik ilişkiler tam potansiyeline ancak siyasi ve güvenlik alanında da yakın işbirliğini içeren Türkiye- ABD ilişkileri çerçevesinde ulaşabilir.Türk-Amerikan ilişkilerinin küresel barış ve istikrar için çok önemli olduğu genel bir kanıdır. Barış veya istikrar olmadan ne ticaret olur ne ekonomik gelişme.”

ATC Başkanı General Jones ise konuşmasında Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeleri değerlendirilerek, stratejik ve ekonomik işbirliğini bir üst seviyeye taşımak için atılması gereken adımları sıraladı.

İlk gününe 400’ün üzerinde üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katıldığı Konferans, savunma, inşaat ve altyapı, ticaret, siber güvenlik, finans, perakende ve üretim konularında ikili işbirliklerini ele alan panellerle devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.