4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacı Bronz Çağından bu yana Anadolu'da

4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacı Bronz Çağından bu yana Anadolu'da
Dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan 4 bin 112 yaşındaki porsuğun, Bronz Çağı'ndan bugüne kadar sürdürdüğü varlığıyla turizme katkı sağlaması bekleniyor

Zonguldak'taki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının "tabiat anıtı" ilan edilerek, turizme katkı sağlaması hedefleniyor.

Adeta "kentin terası" olarak görülen 1637 metre yükseklikteki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü yaylalarına sahip Gümeli beldesi ormanları, bin 987 ve bin 164 yaşlarındaki ağaçları barındırıyor. Belde ayrıca yaşları ortalama 300 ila 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacına ev sahipliği yapıyor.

Gümeli ormanlarında tespitinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Ercan Oktan tarafından araziden alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesiyle 4 bin 112 yaşında olduğu belirlenen porsuğun, dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olduğunun açıklanması, kentte heyecanla karşılandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı" olarak nitelendirdiği porsuk ağacının, insanlar tarafından zarar verilmediği takdirde en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği değerlendiriliyor.

Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Sezgin Örmeci, "Dünya mirası diyebileceğimiz nitelikte bir ağaca sahibiz. Bülent Ecevit Üniversitesinden hocalarımızla görüşerek, buradaki yaban hayatının da tespitini yapmak istiyoruz. Ağacın bulunduğu alana yoğun bir ilgi var. Bu tür anıt ağaçla ilgili modeller neyse onlara da bakacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.