4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı

4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret ve Kalkınma Ajansı Başkanı Zak:- "(İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile) Sistemleri büyük veriler üzerinden nasıl entegre edebileceğimiz ve bunu sağlamak için nasıl bir teknoloji getirebileciğimize ilişkin çalışmalar yürü

İSTANBUL (AA) - Amerika Birleşik Devletleri Ticaret ve Kalkınma Ajansı Başkanı Leocadia I. Zak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile şehrin bilişim sistem altyapısını iyileştirmek için beraber çalıştıklarını belirterek, "Sistemleri büyük veriler üzerinden nasıl entegre edebileceğimiz ve bunu sağlamak için nasıl bir teknoloji getirebileciğimize ilişkin çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın ikinci gününde konuşan Zak, İstanbul'un Türkiye'de birçok alanda merkez konumunda bulunduğunu, bu yüzden akıllı şebeke konseptini İstanbul'da tartışmanın çok anlamlı olduğunu aktardı.

Zak, İstanbul'un büyüdüğünü ve yöneticilerinin de nüfus büyümesi göz önünde bulundurulduğunda çeşitli zorluklarla karşılaştığını ifade ederek, akıllı şebekelerin bu zorluklar için çözümler üretebileceğini söyledi.

Akıllı şebekeler ile akıllı şehirler oluşturmanın büyük emek istediğini vurgulayan Zak, "İstanbul ile 1990'lı yıllardan bu yana beraber çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehrin bilişim sistem altyapısını iyileştirmek istediğini söylemişti. Geçen yıldan beri bu konu üzerinde çalışıyoruz. Sistemleri büyük veriler üzerinden nasıl entegre edebileceğimiz ve bunu sağlamak için nasıl bir teknoloji getirebileceğimize ilişkin çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

Zak, akıllı şehirler uygulaması için yöneticilerin yeni finansman modelleri oluşturup, şehirde yaşayan insanları da bu dönüşüme dahil etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

- "Şebekelerin dönüşüme ihtiyacı var"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Zafer Demircan da Türkiye'nin mevcut elektrik şebekesinin 20 yıl önce kamu mantığıyla yapıldığını belirterek, "Son 10 yılda enerjide yakaladığımız büyük dönüşümün devam edebilmesi için bu şebekelerimizin de dönüşmesi gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin 10 yıl önceki elektrik tüketiminin 160 teravatsaat seviyesindeyken, günümüzde bu rakamın 260 teravatsaat seviyesine yükseldiğini dile getiren Demircan, elektrikteki kurulu gücün bugün itibarıyla 74 bin megavat seviyesine çıktığını söyledi.

Demircan, 2023 itibarıyla bu rakamların neredeyse iki katına çıkmasının beklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Elektriğin depolanması teknolojileri sistem operatörlerine esneklik sağlayabilecek nitelikte değil henüz. Bu noktada, gerçek zamanlı operasyonların yapılabilmesi daha büyük önem arz ediyor. Arz güvenliğinin sağlanabilmesi için müdahalelerin doğrudan yapılabilmesi, şebeke zafiyetlerinin giderilebilmesi için haritaların çıkarılması, hem arz güvenliğini sağlayabilmek hem tüketici için öncelikli konulardan. Tüketicinin daha az bedel ödemesi, talep tarafının en verimli şekilde yönetilmesi Bakanlık olarak önceliklerimizden birisidir."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar da gerçekleştirilen kongre ve fuar sonrasında şehirler adına birçok kazanım elde edileceğini belirtti.

Kentsel gelişimde akıllı yaklaşımların geleceğimiz için kritik rol oynadığını vurgulayan Kayapınar, şöyle devam etti:

"Küresel ölçekte sürdürülebilir kalkınmanın mihenk taşı kentleşme olacak ve tüm dünyada akıllı şehirlerin oluşturulması önem kazanacak. Kentsel altyapı ve şebekelerin insan müdahalesine gerek kalmadan kendi kendine yönetilebilmesini sağlayan pek çok çalışmayı kamuoyunun kullanımına sunduk. Akıllı şehirler, akıllı yöneticilerin teknolojiyi kullanarak şehir hayatının dört önemli fonksiyonu olan çalışma, barınma, ulaşım ve dinlenme-eğlenme fonksiyonlarının birbirine entegrasyonudur."

"Eskişehir Kocakır Ekokent Projesi'ni" akıllı şehir örneği olarak gösteren Kayapınar, bu projesinin 14'üncü yılında Türkiye'ye kazandırmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.