5 saatten az uyku hastalık riskini artıyor

5 saatten az uyku hastalık riskini artıyor
 Editör
Az uykunun sağlığımız için kötü olduğu iyi bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada, sürekli uyku eksikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini şaşırtıcı derecede açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Yeterince uyuyanlar sadece daha dinlenmiş olmakla kalmaz, aynı zamanda daha daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar. Uykuya yeterince zaman ayırırsanız, diyabet ve kalp-damar sorunları gibi hastalıklara yakalanma olasılığınız azalır. Ancak yaş ilerledikçe ortalama uyku süresi yavaş yavaş azalır. Yavaş yavaş azaldığı için çoğu zaman bu durumdan etkilenen kişiler tarafından fark edilmez. Bu, özellikle yaşlı insanlar için ek bir sağlık riski oluşturur. Bilim insanları, ortalama beş saatten az uyuyan kişilerin çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Çalışma sonuçları 2022 yılında PLoS Medicine isimli bir dergide yayınlandı.

Beş saatten az uyku süresi hastalıkların artmasına yol açıyor

Bilim insanları 7.000'den fazla erkek ve kadının uyku alışkanlıklarını inceledi. Uyku süresi, ölüm oranı ve çoklu hastalık arasındaki bağlantıyı araştırdılar. Çalışmaya katılanlar 25 yıl boyunca takip edildi. 1985'ten 2016'ya kadar olan dönemde, denekler mevcut uyku süreleri hakkında altı kez bilgi verdi.

Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Uyku eksikliğinin çeşitli kronik hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığı görüldü. Bilim adamları, gecede beş saatten az dinlenen katılımcıların birden fazla kronik hastalığa yakalanma riskinin yüzde 30 daha yüksek olduğunu buldu. Aksine, gecede en az yedi saat uyuyan katılımcılar için durum böyle değildi.

Özellikle yaşlılarda, gece beş saatten az uykuyla hastalık riski artıyor

Uyku süresi kısa olan insanların, çoklu hastalıklara yakalanma riski 60 yaşında yüzde 32'ye, 70 yaşında ise yüzde 40'a çıkıyor. Ayrıca 50 yaşındakilerin ölüm riski de yüzde 25 civarında artıyor.

Uyku eksikliği hastalıklara yatkınlığı artırıyor

Araştırma sırasında kardiyovasküler problemler, kanser veya diyabet gibi en az iki veya daha fazla kronik durum tanısı konan çalışma katılımcıları, çoklu hastalıklı olarak sınıflandırıldı. Araştırmayı yöneten uzmanlar, "Kronik hastalıklar sıklıkla bir arada ortaya çıkar. Bu özellikle ileri yaşlarda daha fazla olur. Uyku süresindeki azlığın birden fazla hastalık riskiyle nasıl ilişkili olduğu ortaya çıktı" açıklamasını yaptı.

Yaşlandıkça yeterince uyumak özellikle önemlidir

Uyku alışkanlıkları yıllar geçtikçe değişme eğilimindedir. Bu nedenle bilim insanları özellikle yaşlılar için sağlıklı uyku düzeninin önemini vurguluyor. Çeşitli kronik hastalık riskini en aza indirmek için yaklaşık yedi ila sekiz saatlik bir gece uykusu öneriyorlar.

Rahat bir gece uykusu çekmenizi sağlamak için sessiz, karanlık ve rahat bir yatak odası da dahil olmak üzere iyi bir uyku ortamı önemlidir. Ayrıca yatak odasında elektrikli cihazların ykaldırılması ve yatmadan kısa bir süre önce ağır yemeklerden kaçınılması tavsiye edilir. Yeterli egzersiz ve gün ışığı da daha iyi uykuya katkıda bulunabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.