"5. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi" Başladı

"5. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi" Başladı
Stanford Üniversitesi Biyokimya Bölümü'nde Araştırma Görevlisi Dr. Durmuş:- "Manyetik mikroçip, kan örneğiyle hastalarda kanserli hücre var mı yok mu onu tespit eden bir yöntem. Bu, kanser hastalarının ilaç tedavisine yanıt verip vermediğini anlamamıza ya

İSTANBUL (AA) - Yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının başarılarını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma amacıyla kurulan TAF Network tarafından düzenlenen "5. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi" başladı.

Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsünde gerçekleşen zirvede, kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçipli çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dünyanın dikkatini çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları bir araya geldi.

Amerika, Kanada, Fransa, İsveç, İsviçre, Japonya, Norveç ve Türkiye'den birçok bilim insanı ve yurt dışı kariyer yolunda ilerleyen gençler, akademisyenler ve iş dünyasından birçok kişinin katıldığı zirve, yarın da devam edecek.

Zirvenin açılış oturumunda konuşan MIT Technology Review dergisi tarafından 2015 yılında 35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi'ne tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçilen Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Naşide Gözde Durmuş, kanserin erken teşhisi için ucuz, hızlı ve cep telefonuyla uyumlu geliştirdiği "manyetik mikroçip" adlı buluşunu anlattı.

Durmuş, şu bilgileri verdi:

"Manyetik mikroçip, kan örneğiyle hastalarda kanserli hücre var mı yok mu onu tespit eden bir yöntem. Bu, kanser hastalarının ilaç tedavisine yanıt verip vermediğini anlamamıza yarayacak. Hastalığın seyrini daha kolaylaştıracak. İlaç tedavisine maruz kaldığınız zaman ilacın yarayıp yaramadığını genelde 3-6 ay arasında bir sonraki muayenede öğrenebiliyorsunuz. Evde ya da bir klinik ya da ofiste sürekli hücreleri sayabilecek bir alet olursa, çok daha pratik ve kolay yoldan, ilaçların çalışıp çalışmadığını anlamak mümkün olacak. Bunun, hastanın kişisel tedavisini de kolaylaştıran bir yöntem olacağını düşünüyoruz. İlk başta ileri evrelerdeki hastalarda bu aleti deniyoruz. Bir kademe daha atladığımızda daha erken seviyede kullanmaya çalışacağız. Manyetik mikroçip, kanserde erken teşhis için de ileride kullanılabilir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

Durmuş, bu buluşla ilgili 3 senedir çalıştığını ve bu yöntemi tüm kanser türlerinde denemek istediğini söyledi.

Antibiyotik direnciyle ilgili bir çalışması olduğuna da dikkati çeken Durmuş, "Antibiyotik direnciyle ilgili 2 çalışmam var. Stanford Üniversitesinde kanser için kullandığımız çipi kullanarak bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini çok kısa sürede 1-2 saat içinde anlayabildiğimizi göstermiş olduk. Böylece bir yıl ya da 3 gün süren bir testi 1-2 saate düşürmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Kanserin erken teşhisi için ürettiği cihaz ve erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan çalışmasıyla ABD'de dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı arasında gösterilen Stanford Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Canary Erken Kanser Teşhisi Merkezi'nde görev yapan Prof. Dr. Utkan Demirci de çalışmalarını anlattı.

Hastanın tümöründe ne tarz ilaçların işe yarayabileceği konusunda erken bilgi sahibi olabilmek için çalıştıklarını aktaran Demirci, "Bir an önce böylece hastalara doğru ilaçlar verilebilsin. Bir an önce tümör küçültülebilsin ya da kaldırılabilsin istiyoruz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.