‘6 ay ve 6 bin km'ye al-satçılar da dahil edilmeli'

‘6 ay ve 6 bin km'ye  al-satçılar da dahil  edilmeli'
Konya Galericiler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, 2. el araçların satışı ile ilgili 6 ay ve 6 bin kilometre şartının stokçuluğu, gayri resmi ticareti ve haksız rekabeti tam anlamıyla önleyemeyeceğini söyledi.

2. el araçların satışı ile ilgili 6 ay ve 6 bin kilometre şartının stokçuluğu, gayri resmi ticareti ve haksız rekabeti tam anlamıyla önleyemeyeceğini ifade eden Konya Galericiler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Yasaya al-sat yapanların da dahil edilmesi gerekiyor” dedi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023'ten önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak.

Çıkan yeni düzenlemeye asıl kullanıcıların da dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, çıkan yasanın kayıt dışı al sat yapanların ekmeğine yağ süreceğini aktardı.

manset.jpeg

ÜLKEMİZDE ARAÇ ALIP SATMAYAN KALMADI

Yasanın amacının stokçuluğu, gayri resmi ticareti ve haksız rekabeti önlemek olmasına rağmen hedefine tam anlamıyla ulaşamayacağını söyleyen Acıbadem, “Çıkan yasa kayıt dışı al-sat yapanların bir nevi önünü açtı. Piyasa tamamen onlara kaldı. Kenarda bekleyen paralarını tamamen sıfır araçlara yatırım yaparak haksız rekabetle devletin hiç bir kazancı olmadan ticaretlerine devam edecekler. 6 ay ve km 6 bin km zorunluluğunu kesinlikle en başta şahısların, kullanıcıların dahil edilmesi gerekiyor. Yapılan eksikliğin yanlışlığın bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Ülkemizde araç alıp satmayan kalmadı. Ülke geneline baktığımızda halkımızın yüzde altmışı al sat yapıyor. Bu dönen ticaretten devletimizin hiç bir kazancı yok. Maalesef 2. meslek haline gelen merdiven altı ticaret oldu. 4 yıl önce çıkan İkinci el araç ticareti yasasında şahıslar yılda sadece 3 araç değiştirme hakkına sahip olduğu ile ilgili yasa çıktı. Şimdiye kadar bir etkisi görülmedi” dedi.

EL ALTINDAN SIFIR ARAÇLAR SATILDI

Pandemi süreci ile başlayan 30 aylık zaman diliminde araçlarda yüzde 500-600 fiyat artışı olduğunu söyleyen Abdullah Acıbadem, “Dünya da yaşanan pandemi sürecinde üretim sıkıntısı, çip krizi, ham madde ve lojistik sıkıntıları yaşandı. Bugün baktığımızda ülkemize pandemi öncesine göre yüzde elliler de bir araç girişi var. Bu araçlar distribütörden direk bayiler aracılığı ile gerçek biniciye ulaşması gerekirken sıfır araç satan bayiler kurdukları 2. şirketleri yada anlaştıkları kiralama şirketlerine bu araçların büyük kısmını fatura etti. El altından bir kısım araçları sattılar. O fatura edilen araçları markaların internet sitelerinde yazılı rakamların hep yüzde 20-25 fazlasına satış yaptılar. Bazı bayiler ise adete karaborsa araç satmakta yarıştılar. Araçların gerçek bayi satış fiyatı 350 bin lira ise el altından 30-40 bin alıp ekstradan araç sattılar. Bugün baktığımızda çok yükselmiş piyasa balonunun temeli bunlar oldu” diye konuştu.

OTOMOBİL YATIRIM ARACI DEĞİLDİR

Son 24 ayda oluşan otomobil yatırım aracı algının kalkması gerektiğini ifade eden Acıbadem şu şekilde konuştu: “Ülkemizin bu kadar araca ihtiyacı yok. İnsanların artık sadece ihtiyaç odaklı araç almaları sağlanmalı. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş Konya’mıza ziyarette bulundu. Sektörde yaşadığımız sıkıntıları dile getirdik ve bununla alakalı Bakanımıza dosya teslim ettim. Şuan ülke için maalesef çok açık ve kayıt dışı olan bir sektör haline gelen otomobil piyasası için bakanlığımızda düğmeye bastı. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş'tan gelen açıklama bakanlığın bu konuda bir yönetmelik hazırladığını belirterek, yapılacak düzenleme ile şirketlerin, galerilerin ve otomobil kiralama şirketlerinin satın aldıkları sıfır kilometre araçların kullanılmadan tekrar satımı konusunda kısıtlama getireceklerini bildirdi.”

STOK ARABALAR PİYASAYA ÇIKACAK

Kenarda bekleyen ve piyasaya sürülmeyen araçların ortaya çıkmasıyla fiyatların az da olsa düşeceğini ifade eden Acıbadem, “Artık ilanlarda 0 km araçları 15 Eylül itibari ile bundan sonra daha az göreceğiz. Mevcut stokunda sıfır araç bulunduranlar tescil tarihine bakılmaksızın 15 Eylül tarihine kadar stokundaki araçları satabilir. Bu tarihten itibaren 6 ay ve 6 bin km sürecine dahil olmuş oluyor. Çıkan yasa sadece otomobil ve arazi araçlarını kapsıyor. Ticari araçlar bu çıkan yasa da 6 ay ve 6 bin km sınırına dahil değildir” dedi. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.