60'ından sonra 'sanatçı' oldu

60'ından sonra 'sanatçı' oldu
Trabzon'un Maçka ilçesinde yaşayan ve uzun süre hafızlık, berberlik ve şoförlük yapan 74 yaşındaki Yadigar Birinci, eşini kaybettikten sonra acısını unutmak için 10 yıldır taşa şekil veriyor

Trabzon'un Maçka ilçesinde yaşayan ve eşinin vefatından sonra acısını hafifletmek için sanata yönelen 74 yaşındaki Yadigar Birinci, taşa şekil veriyor.

İlçeye bağlı Köprüyanı Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk babası Birinci, 10 yıl önce eşinin vefatından sonra yalnızlığını hafifletmek için çiçek ve bahçe işleriyle uğraşmaya, ardından da taş duvar örmeye başladı.

60 yaşından sonra yeteneğini keşfeden Birinci, zamanla duvar örme işini geliştirerek taşlarla duvarlara figürler yapmaya başladı.

Günlerini taşlara ve kaya parçalarına şekil vererek geçiren Yadigar Birinci, AA muhabirine, mesleğinin hafızlık olduğunu ancak bunun yanında berberlik de yaptığını söyledi.

Bir süre nakliye işiyle de ilgilendiğini anlatan Birinci, "Uluslararası nakliyecilik de yaptım. Arabistan'a, İran'a, Suriye'ye gittim. Daha sonra eşim hastalandı, felç geçirdi. Hastanede yatırdık, onunla ilgilendim. Çok mücadele verdik ama bir yıl içinde eşimi kaybettim. Ondan sonra yalnız kaldım." ifadelerini kullandı.

"Bu sayede yeteneğimi de keşfettim"
Taş ve duvar işleriyle ilgilenirken farklı şeyler yapmak istediğini dile getiren Birinci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aklıma taşlara bir şeyler resmetmek geldi. Bu sayede yeteneğimi de keşfettim. Yaklaşık 10 yıldır taşlara şekil veriyorum. Nereye gitsem farklı ve tarihi eserler ilgimi çekerdi. Bu işi de sevdim. Küçükken de bu tarz şeylere ilgim vardı. Resim işi o zamanlar da aklımda vardı ama yapamam diye düşünüyordum. O nedenle de hiç denememiştim. Boş kalınca bu işe başladım. İlk bahçe duvarı ve sütunlar yaptım. Daha sonra da Seyit Ali Onbaşı, Atatürk gibi tarihi şahsiyetleri de taşa resmettim. Bunun dışında bahçemde şömine, köyün girişine de adını 'Çınar' koyduğum taştan çeşme yaptım."

Zor ve zahmetli olmasına rağmen bu işi severek yaptığına işaret eden Birinci, "Bu yaşta anladım ki yapılamayacak bir şey yok. Yeter ki insanlarda sabır olsun. Bu iş titizlik ve sabır istiyor. İstekli yapınca da her şey oluyor. Bir insan eğer isterse, hevesi de olursa bana göre yapamayacağı hiçbir şey olmaz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.