64. Hükümet Programı Görüşülüyor

64. Hükümet Programı Görüşülüyor
Başbakan Yardımcısı Elvan: (2)

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Yıllardır ileri düzeyde işbirliği içinde olduğumuz dostumuz, komşumuz Rusya ile münasebetlerimizin bu hale gelmesini elbette arzu etmezdik. Ancak bu  konudaki tutumuz nettir, angajman kuralları vatan savunmasının ve güvenliğinin gereğidir" dedi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, 64. Hükümet Programı üzerinde hükümet adına konuşan Elvan, 24 Kasım Salı günü sabah saatlerinde Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden ve o dakika itibarıyla milliyeti bilinmeyen bir uçağın Hava Kuvvetlerince düşürüldüğünü söyledi.

Elvan, ihlali yapan uçağın 5 dakikada 10 defa uyarıldığını, sonuç alınamayınca daha evvel defalarca ilan edilen uluslararası angajman kuralları tarafından F-16'lar tarafından müdahale edildiğini anlattı. Elvan, "Türkiye, hava sahasının ihlali konusundaki hassasiyetini defalarca açıklamış ve uyarılarda bulunmuştur. Buna rağmen kara ya da hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hem hakkımız hem görevimizdir. Yıllardır ileri düzeyde işbirliği içinde olduğumuz dostumuz, komşumuz Rusya ile münasebetlerimizin bu hale gelmesini elbette arzu etmezdik. Ancak bu  konudaki tutumuz nettir, angajman kuralları vatan savunmasının ve güvenliğinin gereğidir" diye konuştu.  

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun angajman kurallarının her ülke için geçerli olduğunu belirterek sınır güvenliği konusunda Türkiye'nin tavrını en açık ve anlaşılır şekilde dile getirdiğine dikkati çeken Elvan, "Türkiye olaya hamasi duygularla yaklaşmamış, bu süreçte krizin tırmanmasını engelleyecek adımlar atarak olayı kontrol altına almaya çalışmıştır" dedi.

CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin Davutoğlu'na yönelik ifadelerine işaret ederek, talimatın Başbakan tarafından verilmemesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Angajman kuralları Sayın Başbakan'ın direktifiyle verilir, bunu bilmemiz gerekiyor. Angajman kurallarında Genelkurmay Başkanlığı veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı kendi kararını alarak böyle bir uygulamayı yapamaz. Bu direktifi verecek olan ve veren seçilmiş hükümettir. Bunun sorumluluğu da elbetteki Hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza aittir. Kurumlar seçilmiş hükümetin emrindedir. Bunu özellikle sizlere hatırlatmak isterim. Sınır ihlalinde bulunan uçak Hatay'dan geçti. Herhalde, şunu da söylemeliyim, siz iktidarda olsaydınız anlaşılan sınır ihlaline onay verecektiniz. Ben buradan bunu anlıyorum. Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanetidir. Korumaya, kollamaya devam edeceğiz, sınır ihlali yapılması halinde gereğini yine yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hatay'ı ziyaretinde Ayşe Fitnet Hanım ile bir araya gelir. Ayşe Hanım, '40 asırlık Türk yurdu Hatay düşman elinde, bizi lütfen kurtarın' der. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise '40 asırlık Türk yurdu Hatay düşman elinde esir kalamaz' der."

-" Asıl sorun zulümle ayakta durmaya çalışan yönetimler"

Elvan, Türkiye'nin teröre nasıl karşıysa savaşa da öyle karşı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak terör bahanesiyle Türkmen kardeşlerimize yapılan saldırılar karşısında seyirci kalamayız. Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı Lazkiye ve kuzeyinde terörist örgüt yoktur. O yüzden yıllardır halkına zulmeden Esed ordusuna vereceği desteği açıkça savunamayanlar, bunu terörle mücadele ambalajıyla satmaya kalkmasın. Keza PKK nasıl terör örgütüyse, DAİŞ de El Nusra da bir terör örgütüdür. Keza soydaşlarımıza yapılan saldırılar karşısında sessiz kalmamızı da kimse bizden beklemesin. Türkiye tarihi, kültürel ve sosyolojik bağlarının bulunduğu Bayırbucak Türkmenlerinin her zaman yanındadır ve yanında olmaya da devam edecektir. Bu bizim kardeşlik hukukumuzun ve insanlığımızın gereğidir, aynı zamanda büyük devlet olmamazın gereğidir.

Türkiye özellikle de AK Parti hükümetleri döneminde içinde yer aldığı bu coğrafyaya barışı ve adaleti getirmeye katkı sağlayacak gücünü çevresine hissettirmiştir. Türkiye'nin bu gücünden rahatsız olan çıkar grupları şüphesiz vardır ama biz bu çıkar gruplarının keyfine ve oyunlarına ram olacak bir ülke asla değiliz. Bizim davamız hak, adalet, özgürlük davasıdır. Asıl sorun halkına zulüm yapan, zulümle ayakta durmaya çalışan yönetimlerdir. Sorunun kökeni tamamen menfaat ilişkilerine endekslenmiş kimi devlet politikalarında aranmalıdır. Siyasiler arasında, medyada, sosyal mecralarda maalesef milletimizi, dostlarımızı üzecek, düşmanlarımızı ise sevindirecek ifadelere rastlıyoruz. Oysa vatan savunması söz konusu olduğunda birlik, beraberlik her şeyden önde gelir. Bu aziz  vatan varlığımızın teminatı, bu ülkede yaşayan herkesin ortak değeridir. " 

AK Parti hükümetlerinin cumhuriyetin en reformcu hükümetleri olduğunu ifade eden Elvan, AK Parti hükümetlerinin en önemli özelliğinin vesayet odaklarının talimatıyla icraat yapmaması olduğunu söyledi. 

"Bize talimat verecek tek merci vardır o da milletimizdir" diyen Elvan, milleti ayak bağlarından kurtarmak, millet devlet kaynaşmasını sağlamak, devlet işleyişini en kolay, en ulaşılabilir hale getirmek için reformlar yaptıklarını anlattı.  Elvan, her vatandaşın eşitliği, özgürlüğü, güvenliği ve onuru için reformları yaptıklarını belirterek, Türkiye'nin sosyal, kültürel, ekonomik alanlarda dünyada saygın hale gelmesi için reformları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Elvan,  64. Hükümet olarak 2002 yılından beri yaptıkları reformları  kalıcılaştırmak, kurumsallaştırmak, güncellemek, yeni ihtiyaçlara cevap vermek için altı temel alana öncelik verdiklerini hatırlattı.

Hükümet programının geneline bakıldığında insan odaklı yaklaşım içinde olduklarının görüleceğini aktaran Elvan, her bölümün insan odağı üzerine inşa edildiğini vurguladı. CHP'li Kesici'nin Hükümet Programı'nı "ürkek ve çekingen" olarak tanımladığını anımsatan Elvan, "Ürkeklik ve çekingenlik asla bize yakışmaz. Ürkek ve çekingen ruh haline, sizi millet 1 Kasım gecesi zaten sandıkta soktu" dedi.

-"Erzurumlu kardeşlerim hesabını iyi bilir"

Kesici'nin kendine göre bir hesap yaptığını, kendisinin de bir hesap yapmak istediğini dile getiren Elvan, şu değerlendirmede bulundu:

"Sizlerin döneminde vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faize gidiyordu, halka yüzde 13,5'i gidiyordu. Bugün faize yüzde 13,5, halka yüzde 86,5'i gidiyor. Farkımız bu. Erzurumlu esnaftan bahsetti. 2002 yılında hacca gitmek için başvuru yapan 75 bin kişi vardı, bugün ise sıra bekleyen 1 milyon 300 bin kişi var. Erzurumlu esnaf o dönemde hacca gidemiyordu, bugün gidebiliyor. Erzurumlu esnaf kardeşim o dönemde yüzde 69 faizle bankadan kredi alamıyordu ama bugün yüzde 5 faizle gidip kredisini alabiliyor. Erzurumlu kardeşlerim hesabını iyi bilir, onların üzerinden hikaye, fıkra anlatmayın. 1 Kasım seçimlerinde Erzurum'daki hemşehrilerimiz yüzde 68 oyu AK Parti'ye, sadece yüzde 3 oyu CHP'ye  vermiştir." 

Kendilerinden önceki dönemlerde bütçelere bakıldığında 10 yılın 7 yılında inanılmaz sapmalar olduğunu, tahmin ve hedeflerin tutturulmasının söz konusu olmadığını ifade eden Elvan, kendilerinin sadece iki kriz yılı dışında tüm bütçeleri tutturduklarını söyledi.

Elvan, 2023 vizyon ve hedeflerinin sonuna kadar arkasında olduklarını belirterek, "Ama görüyorum ki sizin 2023 ufkunuz, vizyonunuz yok. Aradaki fark da bu. 2015-2019 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanan bu hükümet programımızı elbette 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladık ama bu programa 2023 hedeflerini koymamızı elbette sizler de beklemezdiniz" diye konuştu.  

Kişi başı satın alma gücü paritesini 8 bin 600 dolardan 19 bin 500 dolara çıkardıklarına işaret eden Elvan, ülkelerin ekonomik açıdan birbirlerini kıyaslarken satın alma gücü paritesine baktıklarını, "elma ile armutun değil, elma ile almanın kıyaslandığını" vurguladı.  

Elvan, geçmiş dönemde 21 bankanın battığını, kamu bankalarının batma noktasına geldiğini ve her yıl bütçelere görev zararı olarak kamu bankalarına para aktarıldığını, KİT'lerin işletme masraflarını karşılamak bir yana devlet memurlarının maaşlarını ödeyemediğini, ancak bugün milletten aldıkları vergiyi millete verdiklerini söyledi.  

Lütfi Elvan, "Eğer THY'nin, Vakıfbank'ın, Ziraat Bankası'nın parasını rantçılara verseydik biz de aynı konumda olurduk. Biz hortumları kestik, rantçıların elinden aldık ve bunu milletimizin hizmetine sunduk. AK Parti iktidarda olmasaydı 1999-2002 dönemini yaşamış olsaydık, o dönemde ekonomik konjonktürde devam etmiş olsaydık bizim tam 500 milyar lira faize ilave para aktarmamız gerekecekti. İşte bizim farkımız bu" sözlerine yer verdi.

-"Faiz lobisi rant ekonomisi dediğinizin sultanıdır"

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP'li Kesici, "Dünyanın hiçbir tarafında buna benzeyen hallerde o ülkenin reisicumhuru, cumhurbaşkanı saniyesi saniyesine sanki 'çok iyi bir iş yaptık' der gibi açıklama yapmaz. Başbakanlar da yapmaz. Sayın Başbakanın demecini ben gazetede okudum. 'Emri ben verdim.' Devlet, kurumları, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakanı var, işte bu harple ilgili bir şeyse Genelkurmayı var, başka bir şeyle ilgili bir şeyse bakanı var. Dünya diyor ki 'Bunlar sadece angajman kurallarını ihlal ettiği için bu uçağı düşürmüş değiller, bunların niyeti başka.' Bu bizim elimizi zayıflatıyor" diye konuştu.   

Kesici,  2003 - 2015 arasında faize 484 milyar dolar ödendiğini, bunun kötü bir rakam olduğunu ifade ederek, "Faiz lobisi, rant ekonomisi dediğiniz şeyin sultanıdır, 484 milyar dolar" dedi.  

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da sataşma gerekçesiyle söz alarak, 4-6 Eylül 2011 tarihleri arasında Suriye'de sadece Esad ile değil herkesle görüştüklerini ve buna ilişkin raporu Davutoğlu'na ilettiklerini belirterek, "O raporu okuyup gereğini yapsaydı bugünkü durum oluşmazdı. Biz Esad ile görüştük ama onunla tatil yapmadık. Ortak kabine toplayan kimdi, ona 'kardeşim' diyen kimdi, yine mi aldatıldınız? Keşke bizi dinleseydiniz, bu kadar kan akmazdı" görüşünü savundu. 

Elvan, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Biz artık eski dönemlerde değiliz. Türkiye'de artık bürokrasi devleti yok, demokrasi devleti var" dedi. 

(Bitti) 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.