7. Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı Başladı

7. Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı Başladı
Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Brazzaville'de başlayan konferansa birçok Afrikalı lider katıldı

BRAZZAVİLLE (AA) - Yedinci Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı (CIRGL) Kongo Cumhuriyeti'nde başladı.

Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve CIRGL Başkanı Denis Sassou Nguesso, zirvenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, son dönemde siyasi krizin ve güvenlik krizinin yaşandığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki duruma değindi.

Ülkedeki krizin endişe verici boyutlara ulaştığını ifade eden Nguesso, bölgedeki çatışma ortamının bir an önce son bulması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Angola Devlet Başkanı ve eski CIRGL Başkanı Joao Manuel Goncalves Lourenco ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin aşılması için önemli adımlar atıldığını ancak ülkede durumun tamamen düzelmesi için yapılacak daha çok şey bulunduğunu vurguladı.

Son dönemde şiddet olaylarının yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) güvenlik durumuna da dikkati çeken Lourenco, OAC'de halen var olan dinler arası ayrımların unutulması gerektiğine vurgu yaptı.

OAC'de 2012'de Seleka silahlı grubunun, yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz baş göstermiş, Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka silahlı grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Geçen seneki devlet başkanı seçiminin ardından siyasi kriz sona erse de ülkede zaman zaman şiddet olayları yaşanmaya devam ediyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ise halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Muhalefet, Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia ederek zaman zaman gösteriler düzenliyor.

Bölgede yaşanan çeşitli çatışmalara çözüm bulmak amacıyla 2000 yılında kurulan CIRGL, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Uganda, Ruanda, Sudan, Güney Sudan, Tanzanya ve Zambiya'dan oluşuyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila, OAC Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve Zambiya Devlet Başkanı Edgar Lungu gibi birçok Afrikalı lidere ev sahipliği yapan konferans, her iki senede bir düzenleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.